Aleksandr Lukașenko a cedat în fața lui Vladimir Putin

Share

Schema de lucru rusească tipică pentru Aleksandr Lukaşenko este simplă şi ea poate fi definită de o evoluţie în câţiva paşi simpli.

PASUL 1: Putin îi cere lui Lukaşenko ca Belarusul să fie înghiţit de Rusia, absorbţie prin fuziune. Lukaşenko, căruia i s-a umflat capul de mult, spune “niet”.

PASUL 2: În Belarus au loc alegeri. Desigur, rezultatul este dinainte ştiut, desigur, nu se ştie care este intenţia reală de vot a belaruşilor, desigur, au fost fraude masive. Aleksandr Lukaşenko câştigă cu aproape 80% opţiuni de vot. Cam câte lua Dragnea la prezidenţialele de anul trecut, dacă îi ieşea lovitura de stat din 10 august 2018.

PASUL 3: Uimitor, ca niciodată, încep protestele belaruşilor contra dictaturii. Protestele sunt oarecum surprinzătoare, pentru că belaruşii o duc bine, dintr-un cumul de factori pe care poate îl vom detalia altă dată, iar cureaua dictaturii e aşa de strânsă, că imediat cum zice cineva ceva dispare. Dar de data asta lucrurile se petrece altfel. De ce?

Noi credem că o parte din aparatul represiv omniprezent al lui Luka(şenko) a fost pus pe hold de Rusia, ca să i se arate pisica lui “Yo El Supremo“. Este un fel de “uite, băiatule, ce ţi se poate întâmpla dacă nu faci ce ţi se spune”

Asta nu înseamnă că manifestanţii (relativ puţini faţă de protestele masive din 2013, din Ucraina, de la Kiev sau Lvov) nu există şi că nu sunt ok, doar că aceia care până acum le puneau stop nu o mai fac.

În fine, PASUL 4:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a răspuns omologului său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, declarându-se încrezător că problemele din Belarus se vor rezolva, anunță Kremlinul, conform Digi24.

“La iniţiativa părţii belaruse, Vladimir Putin a avut o conversaţie prin telefon cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta a informat despre situaţia din Belarus după scrutinul prezidenţial. Ambele părţi au exprimat încredere că toate problemele apărute vor fi rezolvate curând”, a comunicat Preşedinţia Rusiei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Cu alte cuvinte: “Când te hotărăşti să faci ce trebuie, sună-mă”.

“Ideea centrală este ca actualele probleme să nu fie utilizate în avantajul forţelor distructive care încearcă să afecteze cooperarea benefică dintre cele două ţări în cadrul Uniunii Rusia-Belarus”, subliniază Kremlinul.

Cei doi lideri au stabilit să coopereze şi pentru repatrierea în Rusia a 32 de cetăţeni ruşi deţinuţi în Belarus. Cei 32 sunt o parte din forţele speciale Wagner trimise de Rusia în Belarus ca să augmenteze mişcările de protest contra lui Lukaşenko. Ici un brânci, colo un bobârnac.

“S-a stabilit să fie menţinute contactele normale pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, în interesele fundamentale ale popoarelor fraterne din Rusia şi Belarus”, concluzionează Kremlinul.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, declarase că intenţionează să discute cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, avertizând că protestele masive nu reprezintă o ameninţare doar pentru ţara sa.

“Este nevoie să îl contactez pe Vladimir Putin, deoarece ameninţările nu mai vizează doar Belarusul. Apărarea Belarusului nu este nimic mai puţin decât apărarea întregului nostru spaţiu, a uniunii, este un exemplu pentru alţii. Mulţi dintre cei care se plimbă pe străzi nu înţeleg acest lucru”, a subliniat liderul autoritarist de la Minsk.

Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru sancţionarea represiunii din Belarus, în urma realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko și a acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial, contestat puternic de opoziţie.

Desigur, mai poate exista şi PASUL 5:

Mişcarea de opoziţie de Belarus nu este puternică, dar e stabilă şi e un mixtum compozitum etnic de belaruşi cu etnici polonezi, lituanieni, estonieni şi letoni. Vestul Belarus este o cale de comunicare permanentă cu lumea occidentală, pe care Lukashenko nu o poate bloca, pentru că îşi distruge una dintre sursele de venit, Transporturile de mărfuri, Belarusul fiind stat de tranzit între UE şi spaţiul rusesc.

Dacă Rusia va înghiţi Belarus, lucru pe care din motive greu de înţeles pentru un european, sistemul de putere de la Moscova şi-l doreşte, va înghiţi, odată cu ce.şi doreşte, şi “otravă democratică”.

Adversarii lui Putin şi cei ai sistemului de putere de la Moscova, din Rusia, nu au de regulă nici convingeri, nici aspiraţii europene. Comunicând mai lesne cu opozanţii lui Lukaşenko, aceştia vor descoperi idealurile democraţiei liberale, care vor “infecta” Federaţia Rusă cu “otravă democratică” până hăt, la Habarovsk, unde deja sunt coapte condiţiile pentru a primi această dulce infectare.

Aceasta ar putea duce la grăbirea finalului sistemului de putere corupt, mafiot care conduce azi Rusia.

Share