home EVENIMENT, POLITICA Alegerile prezidenţiale. Morţii şi fictivii fac deliciul listelor de aderenţi

Alegerile prezidenţiale. Morţii şi fictivii fac deliciul listelor de aderenţi

Share

Alegerile prezidenţiale aduc în actualitate, ca hârtia de turnesol, aceleaşi metehne ale proceselor electorale, pe care le cunoaştem de 30 de ani.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

BEC a înaintat o sesizare penală procurorilor pentru a verifica mai multe nereguli la listele de susținători ai candidaților la alegerile prezidențiale.

Au fost verificate aleatoriu listele tuturor candidaților, însă la Parchet au ajuns doar opt, care au scăzut sub pragul de 200.000 de semnături.

Au fost reclamați la Parchet, a arătat Preoțescu, doar cei care, lăsând la o parte neregulile, nu se mai încadrau în pragul de 200.000 de semnături, câte sunt nevoie pentru înscrierea în competiția electorală.

De aceea, Iohannis, Dăncilă și Barna nu figurează între cei în privința cărora a fost depusă sesizarea. La candidații cu peste un milion de semnături, s-au verificat în jur de 250.000. La cei cu aproximativ 250.000, s-au verificat toate, a mai spus oficialul BEC.

În aceste condiții, procurorii și instanța trebuie să se pronunțe în doar două zile în privința sesizării BEC. În pericol sunt candidaturile lui Viorel Cataramă, Miron Cozma, Alexandru Cumpănașu, Cătălin Ivan, Ninel Peia, Maria Minea, Sebastian Constantin Popescu și Bobby George Marius Păunescu.

Ce nereguli au fost constatate?

Este vorba despre nume fictive care apar în liste, persoane la care nu se potrivesc datele de buletin cu numele declarat, morți semnatariși nenumărate cazuri în care o semnătură este repetată și de mai mult de zece ori.

Rămâne problema prevederilor legale, scrie Europa Liberă, care nu stabilește ce se întâmplă în cazul în care procurorii și, apoi, instanța, nu reușesc să stabilească în timp util natura semnăturilor cu nereguli.

După decizia CCR, nu se pune problema ca faptele penale, în cazul în care sunt constatate, să fie imputate candidaților înșiși, ci acelora care au adunat astfel de semnături.

Pe de altă parte, rămâne în suspensie și problema numărului mare de semnături de care au nevoie și un partid, și un candidat prezidențial, exitând situații în care nu s-au putut aduna suficiente date ale susținătorilor pentru înscrierea în cursă.

Share