home MASS MEDIA, POLITICA Agerpres susţine că nu a încălcat legea dând imagini Poliţiei cu manifestanţii paşnici din 10 august

Agerpres susţine că nu a încălcat legea dând imagini Poliţiei cu manifestanţii paşnici din 10 august

Share

Directorul general al Agerpres, Claudia Nicolae, a afirmat, la audierile din Comisia pentru cultura din Camera Deputatilor, ca nu a fost incalcata legea, prin transmiterea catre Politie a imaginilor realizate de institutie la mitingul din 10 august 2018, intrucat nu sunt informatii secrete, precizand ca decizia in acest caz nu i-a apartinut.

Claudia Nicolae a facut aceste precizari dupa ce deputatul USR Iulian Bulai i-a cerut in comisie sa explice informatiile aparute in spatiul public, conform carora Agerpres ar fi furnizat Politiei imagini de la mitingul din 10 august 2018.

„Nu am fost director in acea perioada, nu as putea explica modul in care decizia a fost luata, insa evident ca am facut o analiza interna a situatiei. Legea Agerpres prevede foarte clar ca misiunea principala a institutiei este aceea de a informa publicul.

Din ce am analizat, am cerut toate documentele colegilor mei. Exista doua adrese: una venita de la Sectia Omoruri si una de la IGPR, in care se solicita sprijinul pentru imagini care pot ajuta la o ancheta penala”, a declarat Claudia Nicolae.

Ea a adaugat ca fotografiile si clipurile „au fost distribuite si au fost urcate pe fluxul Agentiei”.

„Din aproximativ 300 de fotografii realizate in acea zi, 200 au fost urcate pe site-ul institutiei, prin urmare misiunea publica a institutiei a fost indeplinita”, a explicat Nicolae.

Directorul general al Agerpres a punctat ca decizia de transmitere a imaginilor catre Politie nu i-a apartinut, deoarece la acel moment nu ocupa aceasta functie.

„Decizia nu mi-a apartinut si nu stiu cum s-a ajuns la acea decizie. Din punctul meu de vedere, nu s-a incalcat nicio lege, pentru ca nu erau informatii secrete, nu erau documente clasificate, erau imagini de la un eveniment public, la care toata presa a avut acces.

Solicitarile, adresele au fost trimise catre majoritatea institutiilor media. Cred ca decizia de a da curs invitatiei autoritatilor a apartinut fiecarei institutii in parte. Asa cum am vazut anumite comentarii legate de libertatea presei, cred ca libertatea presei include inclusiv acest aspect – daca isi doreste sau nu sa furnizeze imagini care nu sunt secrete”, a mentionat Nicolae.

Ea a mai precizat ca redactorul-sef al Redactiei video, care ar fi refuzat distribuirea acelor clipuri realizate de Agerpres, nu a fost concediat.

„Nu a fost niciodata concediat redactorul-sef, nici reangajat. In continuare ocupa aceeasi functie in institutie, nu a fost nici retrogradat”, a conchis Claudia Nicolae.

Share