home CORUPTIE, MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Administrația Gradea, obligată de Tribunalul Bucureşti să explice de ce nu a făcut determinări de noxe

Administrația Gradea, obligată de Tribunalul Bucureşti să explice de ce nu a făcut determinări de noxe

Share

Tribunalul Municipiului București a admis cererea Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind de a obliga Administratia Gradea să facă publice “rezultatele determinărilor de noxe, respectiv factorii de risc neluați in calcul la aceste determinări şi motivele acestei omisiuni.” (vezi foto).

Observând că tot mai mulți colegi se îmbolnăvesc de maladii grave, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a depus în data de 28 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune – SRTV, în urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul măsurătorilor de câmp electromagnetic din instituţie.

În repetate rânduri filiala SRJ MediaSind din SRTV, MediaSind TVR, a atras atenţia că sănătatea angajaţilor din cea mai mare instituţie de media a statului este pusă în pericol din cauza inconştienţei conducerii ei, care refuză aplicarea măsurilor necesare pentru eliminarea-diminuarea factorilor de risc asupra sănătăţii angajaţilor TVR.

Precizăm că, desi MediaSind TVR a solicitat să se facă măsurători asupra tuturor factorilor de risc – suprasolicitare neuropsihică, zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată – conducerea TVR a decis să accepte doar măsurarea radiaţiilor electromagnetice, ca şi cum ceilalţi factori de risc nu ar exista în instituţie: (amănunte aici: Determinările de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la măsurarearadiațiilor electromagnetice!)

Aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajați întrucât, în situația în care nivelul factorilor de risc depășește limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii și a Legii nr. 319/2006 privind protecția și securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă și a sănătății angajaților şi să acorde, totodată, un spor de până la 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare de lucru!

În majoritatea institutiilor publice din sectorul Cultură si Mass Media aceste măsuratori periodice se fac, de regulă, de către Directia de Sănătate Publică sau de Institutul Național de Sănătate Publică, iar în SRTV s-au efectuat de către un srl privat, care a măsurat în locuri indicate de angajator și de sindicatul său de casă!

Regulamentul-cadru care definește condițiile de muncă în Cultură, aprobat prin HG nr. 360/2018, prevede că aceste determinări se reiau o dată la 36 de luni iar angajații beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariu. Același document face precizarea că „în cadrul comitetelor de securitate în muncă ce trebuie să funcționeze în fiecare societate, se evaluează anual modul în care au fost înlăturați factorii de risc”.

Or, în Televiziunea Publică aceste determinari au lipsit 12 ani cu desăvârșire și multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat în această perioadă.

Având în vedere această situație deosebit de gravă, SRJ MediaSind si MediaSind TVR solicită Inspecției Muncii să controleze modul în care conducerea societăţii a respectat prevederile din domeniul relațiilor de muncă.

Inspecția Muncii trebuie să verifice și condițiile de muncă din Televiziunea Națională, având în vedere faptul că mai mulți angajați au semnalat grave disfuncționalități.

Ținând cont că șirul abuzurilor și ilegalităților săvârșite de conducerea TVR continuă și pare a nu avea limite, acest lucru afectând grav viața angajaților, SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută Parlamentului, de demitere urgentă a presedintelui – director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituție să revină la normal.

Precizăm că, în prezent, în atenţia procurorilor există depuse mai multe plângeri şi sesizări penale pentru a cerceta faptele de corupţie din TVR (amănunte aici – MediaSind TVR a solicitat DNA anchetarea jafului descoperit de Curtea de Conturi.)

În prezenta cauză, SRJ MediaSind a fost reprezentat de avocat Dan Iordache.

Departament Comunicare SRJ MediaSind
Bucuresti, 5 iunie 2020

Citeşte şi
Tribunalul Bucureşti a respins revizuirea sentinţei definitive în Dosarul ICA

Tribunalul Bucuresti a respins ca inadmisibila o cerere de revizuire a sentintei definitive data in Read more

Tribunalul Bucureşti a anulat diminuările de drepturi negociate de conducerea TVR

Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea depusă de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împotriva Societatăţii Română Read more

Viorica Dăncilă rămâne preşedintele PSD, a decis Tribunalul Bucureşti

Viorica Dăncilă rămâne preşedintele PSD, iar Mihai Fifor şi Orlando Teodorovici completează formula de conducere Read more

MUIE PSD – reţea de wi-fi în Tribunalul Bucureşti. Sevil Shhaideh, revoltată

În Tribunalul Bucureşti există o reţea wi-fi numită MUIE PSD. La vederea acesteia, inculpata Sevil Read more

Dosarul Belina a ajuns la judecata pe fond, a decis Tribunalul Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a decis începerea judecării pe fond în Dosarul Belina, în care Sevil Shhaideh, Read more

Gabriela Firea mai ia un pumn în cap de la Justiţie. Noi hotărîri suspendate

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, să suspende hotărârile de Consiliu General prin care erau desfiinţate Read more

Cazurile Dumitriu şi Börbely. Normalitate şi insolit

Lumea normală în care am putea să trăim în viitor poate este una în care Read more

Revista presei. Ponta ameninta Evenimentul zilei

~sechestru pe gunoiul Cosa Nostra~Steaua sub teroarea Becali~frauda, sport national in Grecia~personajele din sceneta franceza Read more

Dosarul Cristi Tabara agresor sexual redeschis

Tribunalul Bucuresti a decis redeschiderea dosarului in care realizatorul TV Cristi Tabara este acuzat de Read more

Revista presei. Popa cere revizuirea sentintelor FNI/FNA

~Popa muta dur cu Regina~Realitatea TV manipuleaza grosolan~Iliescu n-are somn. Crimele Revolutiei il cauta~ANRP in Read more

Share