home POLITICA VIDEO Adevarata fata a Uniunii Europene (Bukovsky)

VIDEO Adevarata fata a Uniunii Europene (Bukovsky)

Share

Vladimir Konstantinovich Bukovsky (în limba rusă: Владимир Константинович Буковский) (n. 30 decembrie 1942, Belebei, Uniunea Sovietică) este unul din cei mai cunoscuţi disidenţi antisovietici, autor şi activist politic.

Bukovski a fost unul din primii care a dezvăluit utilizarea închisorilor psihiatrice împotrivă deţinuţilor politici din Uniunea Sovietică.

După ce a fost condamnat din iunie 1963 până în februarie 1965 şi ulterior din ianuarie 1967 până în ianuarie 1970, Bukovsky a reuşit să transmită în Occident circa 150 de pagini în care dezvăluia abuzurile instituţiilor psihiatrice asupra deţinuţilor politici.

Condamnat din nou în ianuarie 1972, a stat în arest până în decembrie 1976. La presiunea diplomaţilor occidentali şi grupuilor pentru apărarea drepturilor omului, Bukovsky a fost schimbat pentru fostul lider comunist chilian Luis Corvalán.

Din 1976 Bukovsky locuieşte la Cambridge în Anglia. În 2007 a încercat să candideze pentru postul de preşedinte al Rusiei, însă candidatura lui a fost respinsă.

Comisia electorală a motivat respingerea candidaturii prin faptul că Bukovsky nu a furnizat probe concludente care să ateste activitatea de scriitor, că deţine un permis de rezidenţă britanic şi că nu a locuit pe teritoriul rusesc în ultimii 10 ani

Share