A fost cutremur. 5,5 grade pe scala Richter

Share

UPDATE 7: Cutremurul s-a simţit la Chişinău. Liviu Mihaiu pe Facebook: “Să mai zică cineva cu Basarabia nu e România!”.

UPDATE 6: Epicentrul cutremurului a fost în apropierea comunei Nereju din Vrancea, spre Nehoiu. USGS, website-ul Institutului American de Fizică a Pământului, a dat 5,3 grade pe scala Richter cutremurului Vrâncean de la începutul dimineţii de astăzi.

UPDATE 5: Mulţumim comentatorilor de pe website. Conform acestora, cutremurul s-a simţit astfel:

Râşnov, judeţul Braşov, odată încet şi apoi mai tare;

Iași, “destul de bine”; o mică undă de cutremur, după care pe direcţia NE – SV

Bucureşti, au început să sune alarmele de maşini. Destul de tare ca magnitudine.

• citeşte şi: Ce faci în timpul unui cutremur de pământ mare

 

n.n.: Atenţie, Bucureştiul este împărţit pe zone de acceleraţie seismică. Pantelimon, Balta Albă, în zona Stadionului Naţional, e mai rigidă. Mai există o stâncă tare în sud, în Berceni, dar Băneasa, spre exemplu, e cu acceleraţie foarte mare şi dansezi în toate părţile la fiecare cutremur mai important.

Bacău, “invers primul, mai tare, apoi mai puţin”;

Constanţa, s-a simţit şi aici, semn că a fost un cutremur important, dacă a reuşit să sensibilizeze şi străvechiul bloc granitic hercinic;

Slatina a resimţit puternic seismul;

• 6-8 secunde s-a simțit și la Craiova, un pic mai puternic la început, apoi s-a stins;

• și Râmnicu-Vâlcea a simţit cutremurul acesta vrâncean destul de tare şi pe orizontală;

• la Mangalia a fost destul de puternic cât să-i trezească pe oameni din somn, pentru că se mișca patul;

• la Sfântu Gheorghe cutremurul a fost resimţit destul de tare;

• cutremurul s-a simţit şi în Hârlău, judeţul Iaşi;

• o descriere amănunţită din Giuleşti, Sector 6, Bucureşti, fieful rapidiştilor mei: ” Cutremurul a inceput lent cu miscari laterale urmate de o miscare mai accentuata pe verticala. Nu s-a simtit ca fiind unul foarte puternic dar suficient sa te trezeasca din somn…”

Brăila: “Toate s-au mişcat, a pocnit dulapul!”

• În Otopeni “s-a simțit bine. O intensitate mare, dar în timp foarte puţin. 1-2 sec. A fost un zvâc”

• La Chişinău (România ;)) “tot s-a simţit bine”, Comentatorul explică: “M-am trezit puţin înainte de cutremur, în mod anormal”

Buzău: a “durat foarte mult mişcarea verticală, deoarece au fost secunde bune de clătinat”. Este normal acest lucru, sunt convins că şi în Focşani s-a simţit puternic, oraşul e aproape de epicentru, zona Nereju – Nehoiu este aproape de Buzău;

• la Craiova “s-a simţit destul de puternic”;

• un comentator din Roman scrie că şi aici s-a simţit destul de tare: “M-a trezit din somn, mi se părea că nu se mai termină”;

• și la Ploiești s-a simțit rău;

Un mic bump, pe care l-am simţit dinspre sud-est spre nord-vest, şi atât. În alte zone a fost ceva mai puternic şi unii l-au simţit pe verticală.

UPDATE 1Seismul s-a simţit cel puţin la Bacău, conform Antena 3, dar şi la Braşov, după cum rezultă după comentariile de pe Facebook.

UPDATE 2: Imediat după cutremur, website-ul Institutului Naţional de Fizică a Pământului a fost down. Am fost până la bodega de la colţ şi am discutat cu doi beţivi emeriţi, care mi-au confirmat că au simţit cutremurul şi mi-au pus o întrebare superbă:

Oare cei din Galaţi, săracii, au simţit cutremurul şi au ştiut să facă deosebire între acesta şi acelea?

5,5 grade pe scala Richter, la adâncimea de 40 de kilometri, cel mai mare cutremur care s-a simţit în România din anul 2009 încoace. “Într-un fel era totuşi de aşteptat să vină”, declară directorul Institutului Naţional de Fizica Pământului, Mircea Radulian.

UPDATE 3: Acest cutremur este un cutremur vrâncean. Radulian susţine că  nu trebuie să ne facem probleme că acest cutremur va avea replici importante, cu toate că acestea vor exista, dar de cel mult 4 grade pe scala Richter. Seismologul crede că este puţin probabil că acest seism să fie precursorul unui mare cutremur.

În judeţul Galaţi, regiunea Izvoarele – Slobozia Conachi – Hanu Conachi, au fost în ultimele 13 zile 190 de seisme în tre 0,5 şi 3,5 grade. Este greu de spus dacă mişcarea telurică din această noapte are legătură sau nu cu seismele din Galaţi.

UPDATE 4: La aproape jumătate de oră după cutremur, website-ul INFP este în continuare down. Interes mare pe acest seism, materializat printr-un atac natural, involuntar, de DoS, asupra unui website care ar avea nevoie de o investiţie serioasă într-un server mai mare.

Share