A apărut ACUM, nou partid de stânga radical anticorupţie, proeuropean

Share

În Bulgaria, un partid nou, anticorupţie, a câştigat alegerile. ACUM să fie oare semnalul că acum a venit rândul României?

Un nou partid ecologist a luat ființă. Acesta se numește ACUM și a fost fondat de doi tineri, dr. Adela Maghear, consilier pe politici de Sănătate și de Mediu, la Bruxelles, și Bogdan Barbu, activist de mediu.

ACUM este în curs de afiliere la Partidul Verzilor Europeni și se poziționează în zona de centru-stânga a spectrului politic, anunță noul partid, într-un comunicat de presă transmis AK24.

În manifestul politic, ACUM se declară „un partid deschis, care crede în importanţa implicării
societății civile în modelarea tuturor politicilor statului. Chiar dacă societatea civilă este
literalmente deprimată de eșecul politic din țara noastră, noi credem că există un potențial
încă neexploatat pe care îl putem reactiva.

Suntem pro-europeni, militanți anticorupție, apărători ai drepturilor civile și ai egalității de șanse, adepți ai unui stat care folosește din plin oportunitățile digitalizării, promotori ai unei dezvoltări sustenabile a României’’.

ACUM promovează implicarea femeilor în viața politică. Toate funcțiile de conducere urmează
pricipiul co-președinției, iar femeile beneficiază de șanse egale cu bărbații, distribuția funcțiilor țînând cont de principiul parității numerice.

Astfel, ACUM devine primul partid din România care implementează egalitatea de gen în întreg forul de conducere, atât la nivel central, cât și la nivelul filialelor județene, inclusiv Diaspora.

Noua formațiune își propune să impună un nou model de a face politică în România și consideră
că mediul, precum și creșterea și adaptarea economiei pe baza obiectivelor Pactului Verde
European, reprezintă direcții-cheie în politicile anilor următori.

„Suntem Verzi pentru că promovăm diminuarea încălzirii globale, oprirea defrișărilor abuzive, protejarea strictă a parcurilor naționale, a biodiversității și a ultimelor păduri seculare, și lupta cu poluarea de orice fel – a respira aer curat este un DREPT FUNDAMENTAL al nostru, al tuturor (…), iar tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon este o uriașă oportunitate economică pe care România o exploatează prea puțîn. ”

Partidul ACUM consideră că autorităților române le lipsește atât viziunea, cât și voința de a găsi soluții pentru a implementa, în timp real, obiectivele ambițioase cu care vine Pactul Verde European, Pact care prevede mobilizarea unui minimum de 1.000 miliarde EUR pentru a face din Europa un continent neutru în ceea ce privește emisiile de carbon și gaze cu efect de seră.

Noul partid se definește și ca ’’radical anticorupție’’, propunând o transformare a întregului sistem care afectează funcționarea statului de drept: ’’S-a greșit radical, deci este nevoie de măsuri radicale pentru a corecta situația actuală, pentru că știm că AȘA NU SE MAI POATE! Sistemul politic românesc este demodat și atrofiat. România are nevoie de o resetare și ne dorim să transformăm statul român într-un stat care pune nevoile cetățeanului în centrul politicilor sale. Și nu ne vom mulțumi cu puțin. Suntem radicali anti-fraudă, anti-clientelism, anti-suprabirocratizare.

Credem că lupta anticorupție trebuie abordată într-un cadru amplu, european, fiindcă noi urmărim modificarea legislației care permite apariția și perpetuarea fenomenului în sine.”

Share