STAREA PRESEI: Bate Vantu’ concedierii, valul 2, si pe la Money Channel?

Share

Zvon cu iz de ardei iute si verosimilitate. Ardeiul iute ustura tare si ochii lacrimeaza, mintea se incetoseaza si gandirea se zapaceste.

Corbul negru care pluteste desupra Casei Presei (Libere?) se teme ca, din luna septembrie, va mai urma un val de concedieri, cel putin in ceea ce priveste echipa de la The Money Channel.

Pasarea aceasta (asa cum am mai explicat) oftatoare si falfaitoare, numita de unii cioara cu haine de sarbatoare, pana acum a stiut ce a spus, chiar daca prevestirile ei nu au fost decriptate de mine intrutotului tot in cheia corecta (venirea lui Nistorescu la Coti nu a fost de bine, ci de foarte rau si destructiva).

Corbul meu preferat mi-a spus ca nu pricepe aproape nimic din ceea ce se petrece, pentru ca miscarile lui Sorin Ovidiu Vantu sunt aiuritoare si contradictorii.

Singura explicatie a acestor malversatiuni aparent haotice este in modul de a actiona al lui SOV, explicat de Nistorescu, intr-un editorial din EvZ de prin finalul deceniului trecut, in care nisto explica asa metoda lui Vantu: Ridica, preamareste, profita la maximum, intoxica si distruge cand interesele tale se schimba. Oamenii? Jaloane….

Poate ca Nistorescu se inseala.

Valul unu, valul doi…

In conditiile de criza din prezent, corb, sturz, cioara sau porumbel negru devin totuna. Corbul meu merge pe ideea ca in septembrie va veni valul doi de concedieri. Sau ca poate nu va fi in septembrie, ci dupa alegeri. Cel mai probabil in luna ianuarie a anului 2010.

Valul unu a fost deja, il stim. Valul doi este amanat poate din considerente pur tehnice: o mare parte din personal este in concediu. Daca dai afara acum, ramai fara echipa. Asa ca deocamdata miscarile mari au loc in spatele camerelor tv, adica in echipa redactionala, cea de productie si cea din regie.

Daca dai afara doi tipi insignifianti (sa ma scuze, eu nu-i consider asa, dar acum folosim sondele pe care le-am implantat in mintile bosilor), care nu apar pe sticla, aceasta nu se vede la tv. Odata ce se vor fi terminat concediile, adica din septembrie, vor fi asigurate conditiile minime de emisie si se va da afara poate din nou o parte din personal.

Aici sunt doua componente: oamenii si emisiunile. Dai afara oamenii dupa (in)competenta? Dai afara oamenii dupa emisiunile care dispar din noua grila de toamna? In functie de ce anume dispar aceste emisiuni? Na, ca am pus o puzderie de intrebari, la care de-abia astept sa-mi raspunda “indrituitii” de la Money, prin ceea ce vor face.

Acum, eu zic asa: prognozele de ultim moment arata ca 80% dintre jurnalistii care lucrau la patron, anul trecut pe vremea aceasta, vor ramane fara loc de munca anul viitor. Din cauza clientelismului si murdariilor care se petrec in toata aceasta lume (acum nu ma refer la prietenii de la Money Channel, ci la presa, in general), sunt dati afara in primul rand oamenii competenti, care deranjeaza canaliutzele agatate prin redactii cu pioneza limbii lungi si catifelate.

Aceasta inseamna ca patronii si managerii de presa azi se cam sinucid, vrand-nevrand, mai mult sau mai putin constient: dau afara oamenii competenti, raman cu parasutele si cu impostorii si acestia nu mai pot sa tina strocul profesional. Produsele media realizate scad valoric, audientele si tirajele dupa ele, vine si mai putina reclama si mass-media intra in coma financiara.

Banii. Salariatii. Sacrificarea

Sorin Freciu a declarat public ca in noul studiou The Money Channel, in care s-au mutat in luna februarie, Vantu a facut o investitie de un milion de euro. Alti 600.000 de euro au fost investiti in agregatorul intra-trust Money.ro.

De unde ai bani pentru asemenea investitii monstre, daca tu dai afara oamenii pe capete, intr-un adevarat macel de personal? Ca sa nu mai vorbim ca, brusc, Dan Diaconescu a descoperit un zacamant de bani si edifica la OTV, aflat intr-un accentuat proces de rebranduire, o emisiune de varietati cu castiguri fabuloase, avand ciudat iz de Robert Turcescu si marca 100% inregistrata. Eu cred ca povestea cu rusii, la care s-ar fi dus sa ceara bani, este o diversiune.

Vantu a negat ca e in spatele acestei investitii, dar este exact acelasi modus operandi pe care l-am descris in cinci pasi aici. Asa ca ne intrebam: daca e sa dam crezare faptului ca emisiunea in care se da-n stamba Bamona Radescu e tot Fluiera Vantu’ (dar numai de va veni la tine), atunci nu cumva omul cu barba grizonata sacrifica salariati, ca sa distruga ce i s-a taiat si nu-i mai place si se lanseaza in alte proiecte media?

Prevalandu-se de criza ca de un vehicul?

Share