38 de ani de la marele cutremur din 1977 GALERIE FOTO VIDEO

Share

38 de ani au trecut de la marele cutremur de pământ vrâncean din 4 martie 1977, de la ora 21.23, care a durat aproape un minut şi a făcut peste 1.500 de victime, marea lor majoritate în Bucureşti, dintre cele 10.000 de persoane prinse iniţial sub dărâmături.

După 38 de ani. Singura înregistrare audio a cutremurului din 4 martie 1977

Unda de şoc de acum 38 de ani a avut un precursor violent, vertical, care, dacă ar fi durat, să zicem, peste 10 secunde, ar fi făcut ca aceşti 1.500 de morţi să pară un parfum de tei.

După 38 de ani. DOWNLOAD AICI! Lista clădirilor cu risc seismic din Bucureşti, actualizată 2015

Imobilele din România sunt proiectate antiseismic să reziste la cutremure orizontale, la unde seismice care se manifestă prin vibraţii paralele cu pământul, nu perpendiculare.

Singurele blocuri care ar rezista la vibraţii verticale sunt cele monolit, turnate în fier-beton, cu cofraje clasice, în care, pe armătura de fier-beton, se toarnă mortar.

După 38 de ani. Singurele blocuri sănătoase sunt cele construite monolit

Acestea au coezivitatea necesară să reziste la eforturi de încovoiere, torsiune şi forfecare, care solicită din plin structura de rezistenţă a blocului în timpul sinistrului.

Acum 38 de ani, imobilele din Bucureşti care au cedat au fost cele mai numeroase pentru că aici s-au suprapus două fapte incontestabile:

1. o mare concentraţie a imobilelor interbelice, din vremuri când nu se construia deloc la standarde seismice, pentru că nu exista ştiina inginerească necesară:

2. o propagare dramatică a undei seismice pe Falia Snagov, dinspre nord-est, din epicentrul vrâncean, spre sud-vest, în Bucureşti.

Un efect asemănător a avut acelaşi seism de acum 38 de ani în Zimnicea, pe malul Dunării, în continuarea Faliei Snagov. Oraşul dunărean a fost practic făcut praf şi a trebuit să fie aproape complet reconstruit.

După 38 de ani, suntem la fel de fragili seismic

Trist este că, după 38 de ani, periclitatea seismică a imobilelor noastre a rămas neschimbată. Vor cădea

– multe blocuri vechi din Bucureşti, care au rezistat acum 38 de ani, dar sunt foarte şuvrezite:

– unele blocuri din ansambluri imobiliare nou contruite în perioada de boom imobiliar dinainte de debutul crizei din 2009, care au fost făcute prost;

– blocuri din anii 70-80, slăbite de seismele produse între timp şi cu structura seismică şubrezită chiar de locatarii lor, care au înlăturat pereţi din structura de rezistenţă, ca să-şi facă un living mai mare.

Ce va fi… Dumnezeu să ne apere, că noi înşine nu o facem deloc.

Adelin Petrisor turistinbucurestiro rezistenta.net timpulvn rezistenta.net (2) desecretizari rezistenta.net (3) scurteinfo gazetalubuzoianu

Share