3 factori care cauzează apariția stenozei lombare și a sindromului de tunel carpian

Share

Care sunt factorii care pot cauza aceste afecțiuni? Stilul nostru de viață poate influența enorm starea noastră de sănătate pe termen lung, iar în multe situații chiar poate preveni apariția sau agravarea mai multor afecțiuni. Este important să fim conștienți de riscurile la care ne supunem prin obiceiurile noastre zilnice.

Află în cele ce urmează, care sunt cauzele prin care pot apărea stenoza lombara și afecțiunile la nivelul tunelului carpian.

Ce este stenoza lombară?

Stenoza lombară este o afecțiune a părții inferioare a coloanei vertebrale. Apare în momentul în care spațiul canalului spinal este îngustat și produce compresie pe rădăcinile nervoase.

Simptomele acesteia se dezvoltă lent, iar pe măsură ce acestea progresează, pot afecta mobilitatea și activitățile de zi cu zi.

Ce este tunelul carpian?

Tunelul carpian este un pasaj îngust de la nivelul încheieturii mâinii. Acesta adăpostește tendoanele flexoare, care permit mișcarea degetelor, dar și nervul median care oferă senzație mâinii.

Cea mai comună afecțiune a acestei zone este sindromul de tunel carpian, care apare în momentul în care țesutul care înconjoară tendoanele flexoare se inflamează și pune presiune asupra nervului median. Acest lucru poate cauza amorțeli, dureri și slăbiciune la nivelul mâinii.

Din ce cauze pot apărea sindromul de tunel carpian și stenoza?

Există o serie de factori comuni care pot cauza apariția acestor două afecțiuni. Iată, în continuare, care sunt aceștia:

Vârsta. Organismul nostru este într-un proces de îmbătrânire continuu. Riscul de confruntare cu una dintre aceste afecțiuni crește pe măsura trecerii anilor. În cazul sindromului de tunel carpian majoritatea pacienților devin simptomatici între 40 și 70 de ani, în timp ce stenoza lombară apare adesea la persoane trecute de 60 de ani.

Risc profesional. Multe persoane execută zilnic mișcări repetitive ale mâinilor sau care implică îndoirea și forțarea coloanei. Spre exemplu, tastarea la calculator crește riscul apariției sindromului de tunel carpian, iar ridicarea zilnică de greutăți contribuie la apariția stenozei lombare.

Postura incorectă. Poziționarea mâinii mai jos decât încheietura atunci când se efectuează mișcări repetitive, poate duce la sindromul de tunel carpian. În același timp, postura incorectă a coloanei în timp ce stăm la calculator sau ne ridicăm de pe scaun poate influența în timp apariția stenozei.

Așadar, este important să cunoaștem aspectele care ne pot cauza anumite afecțiuni. Acum că știi aceste riscuri, asigură-te că postura ta este una corectă și că îți vei face un obicei de a merge periodic la un control de rutină.

Share