25 ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

Share

Pe 13 iunie, revenisem la Galati, la facultate, dupa ce am stat in Piata Universitatii 24 de zile. Ca membru al Grupului Independent pentru Democratie, m-am retras din Piata pe 21 mai, dupa ce am decis asa, impreuna cu colegii mei, asemeni Ligii Studentilor, Asociatiei Studentilor Arhitecti si Societatii Studentilor Medicinisti.

NOTA Această postare a fost publicată de mine iniţial pe 13 iunie 2008. Ceea ce am scris atunci rămâne valabil şi acum.

In Piata ramasesera asociatiile 16-21 Decembrie, 21 Decembrie si grevistii foamei. Infiltrarile securistoide, care nu ne dovedisera pana pe 21 mai, au izbandit acum, creand impresia generala ca Piata Universitatii era o zona rau famata, plina cu drogati, cersetori si prostituate. Si asa si devenise. Cei care ramasesera nu mai reuseau sa faca fata provocatorilor, cu toata bunavointa lor.

Ma intorsesem deci la Galati si ma pregateam pentru sesiune. Cand am aflat ce se petrece, am fost consternat. Nimic nu putea explica logic atunci, pe loc, la cald, cele petrecute. Acum insa inteleg retrospectiv ce s-a intamplat. Iliescu si clica sa au dorit sa faca o demonstratie de forta. Noi suntem la putere, bagati-va mintile-n cap!

Rezultatul a fost covarsitor pentru Romania. Din multe puncte de vedere. Pentru ca acum “noua generatie” este foarte materialista, voi da cel mai materialist argument posibil: fara clica lui Ion Iliescu, acum am fi avut toti cateva sute de euro mai mult salariul mediu.

Fara clica aceasta condusa de Ion Iliescu, acum am fi avut alta economie, alta viata politica, alti politicieni, alti oameni de afaceri. Fara clica aceasta aflata la limita abjectiunii politicianiste azi am fi avut masini mai bune, carosabil mai bun, autostrazi mai multe, statiuni mai luxoase, o piata de capital mai prospera si investitii straine directe mult mai mari si stabile.

Acest Ion Iliescu continua sa influenteze in rau politica romaneasca si alegerile de duminica sunt un exemplu, dar asupra acestei chestiuni grave voi reveni maine. Deocamdata, voi spune un lucru mare, care a devenit o banalitate, pentru ca a fost tocit in toti acesti ani.

Nu trebuie sa uitam! Pe 15 iunie 1990, in Bucuresti s-au petrecut scene de o rara violenta. Voi povesti ceva atroce. Mi s-a relatat ca o femeie care nu avea nici o legatura cu Piata si votase cu FSN si Ion Iliescu a iesit, complet nestiutoare, la Metrou, la Batiste. Un “om de bine” le-a strigat minerilor: “Uitati, e golanca! A fost in Piata Universitatii! Uitati ce lanturi de aur are la gat! Uitati-va la cerceii ei!”.

Minerii au tabarut pe ea. Au batut-o cu batele, i-au smuls cerceii din urechi, i-au rupt lantul de la gat si, repet, au batut-o crunt. Sange. Oase. Haine rupte. Sunt crud, dar repet inca odata: uitarea ne condamna automat, pentru ca, daca vom uita ce s-a intamplat, vom repeta greselile pe care le-am facut la inceputul anilor ’90. Sa nu uitam. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Share