home MASS MEDIA, STIRI DESPRE JURNALISTI Maksim Borodin, jurnalist rus, a murit, cădere de la balcon

Maksim Borodin, jurnalist rus, a murit, cădere de la balcon

Share

Jurnalistul de investigaţie rus Maksim Borodin a murit. El a căzut de la balconul apartamentului său de la etajul cinci, în oraşul său natal, Ekaterinburg. Borodin confirmase decesul unor mercenari ruşi în Siria, informează The Guardian, conform News.ro.

Borodin lucra ca reporter pentru site-ul Novy Den din Yekaterinburg. El a devenit cunoscut la nivel naţional după ce a investigat compania militară privată rusă Wagner. De asemenea, după investigaţii privind închisorile şi politicieni corupţi din regiunea Sverdlovsk.

Maksim Borodin avea o muncă foarte periculoasă

În general, în Rusia, când moare un jurnalist, se presupune că a fost asasinat de sistemulmafiot care conduce ţara. Exstă o lungă listă de jurnalişti asasinaţi din ordinul conducătorilor statului, de la diferite nivele. În fruntea cu Anna Politkovskaya.

„Munca lui (n.n.: Borodin) era foarte periculoasă”, a declarat Vyacheslav Bashkov, un activist local. „Era unul dintre cei mai buni”, a adăugat el. Poliţia nu a deschis o anchetă în cazul decesului său, indicând că este tratat ca o sinucidere sau accident.

Redactorul-şef de la Novy Den, Polina Rumyantseva, a susţinut că reporteri ai site-ului au fost în apartament şi nu au văzut nici un semn de luptă. Investigatorii, a afirmat ea, susţin că Borodin s-a dus pe balcon să fumeze şi a căzut.

„Dacă există vreun indiciu că ar fi fost o mână criminală, vom face totul public”, a adăugat Rumyantseva.

Întrebări

Moartea lui Borodin ridică noi întrebări în Rusia, acolo unde 38 de jurnalişti au fost ucişi din 1992 până în prezent, conform Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor. Majoritatea cazurilor rămân nerezolvate.

„Moartea jurnalistului Maxim Borodin în Rusia este îngrijorătoare. Fac apel la autorităţi să investigheze totul în detaliu”, a declarat Harlem Desir, reprezentantul privind libertatea presei al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Bashkov a declarat că Borodin l-a sunat cu două nopţi înainte să moară şi i-a spus că a văzut persoane camuflate şi cu măşti în afara clădirii sale. Mai târziu, Borodin a revenit şi i-a precizat lui Bashkov că bărbaţii au plecat şi că probabil i-a confundat cu oficiali militari care efectuau un antrenament.

Legătura dintre Ştefan cel Mare şi FSB-ul rusesc

Share