home ECONOMIE Legea salarizării unice a bugetarilor este lipsită de sustenabilitate

Legea salarizării unice a bugetarilor este lipsită de sustenabilitate

Share

Autorităţile vor fi nevoite să taie din Legea salarizării majorările salariale făcute acum. Este declaraţia lui Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM).

Iohannis către PSD: Sunteţi direct răspunzători pentru Legea salarizării

Acesta a fost ministru pentru Mediul de Afaceri în Cabinetul Grindeanu. Jianu a demisionat din funcţie în timpul protestelor rezist.

Dacă se insistă pe aplicarea acestei legi, vom asista la o lipsă de sustenabilitate. O vom vedea probabil aplicată o jumătate de an. După care nu vor mai exista bani, inflaţia va creşte, rata de îndatorare a statului va creşte.

Probabil în foarte scurt timp vom reveni la situaţia iniţială, lucru care însă nu va fi simplu. Practic, se vor tăia salariile.

, a spus Jianu.

Florin Jianu trage semnalul de alarmă privind Legea salarizării

Jianu a amintit că în 2014 Curtea Constituţională a decis că tăierile din timpul Guvernului Boc nu au fost constituţionale. Statul a trebuit să dea banii înapoi.

Ridicăm încă o dată acest semnal de alarmă, pentru că este nevoie de echilibru. Este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Şi, încă o dată, să introducem întotdeauna sursa banilor.

, a adăugat Jianu. Potrivit acestuia, legea a fost votată de Senat cu 54 de modificări admise. Însă fără a exista o evidenţă a impactului şi fără a se arăta de unde vor veni aceşti bani. Potrivit calculelor CNIPMMR, amendamentele adoptate vor genera creşteri suplimentare de minimum 10%.

Legea salarizării, prorogată la infinit, varianta a doua

Un alt scenariu pe care îl vede Jianu este că, după ce va fi votată, legea salarizării nu va fi deloc aplicată.

La fel ca şi în cazul celei aprobate de Guvernul Boc. Aceasta a fost prorogată constant şi nu a fost aplicată niciodată.

, spune preşedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru.

Rogojinaru a spus că, odată aplicată legea, statul fie va trebui să contracteze împrumuturi externe masive, de miliarde de lei, fie va creşte taxele. Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare CMIPMMR, a arătat că amendamentele din Senat vizează doar majorări salariale. Nu şi corelarea măririi salariilor cu performanţa.

Era, de exemplu, o propunere ca mărirea salariilor celor care lucrează cu fonduri europene să fie corelat cu gradul de implementare a proiectelor. Nu a fost adoptată, deşi ştim că de trei ani nu avem fonduri absorbite în noul ciclu.

, a spus Nicolescu. Oficialii CNIPMMR cer Camerei Deputaţilor, “dacă ne interesează viitorul acestei ţări”, să aducă modificări de esenţă legii, precum introducerea criteriilor de performanţă şi a unor evaluări periodice în toate domeniile.

Citeşte şi
De Legea salarizării bugetarilor va răspunde, integral şi definitiv, PSD, atrage atenţia Klaus Iohannis. Acesta
O ţeapă de proporţii se pregăteşte în laboratoarele alde PSD. Era Trabant, nu Mercedes. Ba
Olguţa Vasilescu tocmai a anunţat că alde PSD nu se ţine de promisiunile electorale făcute
Pericolul ne paşte din nou, aşa cum se întâmplă de peste 25 de ani în
Ultimele pomeni electorale vin dinspre Camera Deputaţilor. Ele s-ar putea să nu ajungă literă de
România poate că a început să-şi revină, după pomenile electorale PSD, pe 1 decembrie, când
PSD a iniţiat în Parlament mărirea salariilor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie acest
Se apropie ziua în care cei ce au votat azi cu USL îşi vor muşca
Preşedintele Traian Băsescu ar fi tăiat pensiile cu 10 procente, în loc să mărească TVA
Surprinzător, economiştii reuniţi în Consiliul Fiscal au calculat că, de anul viitor, statul poate mări
Share