home DIVERSE, SEISMOLOGIE In Indonezia a avut loc cutremurul prevestit

In Indonezia a avut loc cutremurul prevestit

Share

Un puternic cutremur de 8,2 pe scara Richter a zguduit astăzi Indonezia, la cinci ani de la devastatorul tsunami care a lovit 12 ţări din Asia de Sud-Est. Din fericire, de data aceasta nu s-au înregistrat nici victime, nici pagube materiale.

Cutremurul s-a produs în largul insulelor Maluku şi a avut loc cu câteva minute înainte de ora locală 16, 9 ora României. Epicentrul a fost localizat la circa 152 de kilometri nord-vest de Tual, la o adâncime de 67 de kilometri.

Seismul, care a provocat panică, le-a trezit amintiri dureroase indonezienilor. În urmă cu exact cinci ani, patru uriaşe valuri seismice, provocate de un cutremur catastrofal de 9,4 pe Richter, a făcut 230.000 de morţi.

In primul rand, nu imi face placere sa remarc felul impecabil in care a debutat stirea de pe iRealitatea Turmentata TV:

Un puternic cutremur de 6,7 pe scara Richter a zguiduit astăzi în Indonezia[…]

La notiunea abstracta “6,7 pe scara Richter”, trebuie spus ca este vorba despre (6,7 x 2) – 5,2, daca vrei sa exprimi in grade pe scara Richter. Aceasta este insa mai putin important.

In urma cu putin timp, preluam o stire Reuters, conform careia un nou cutremur mare, subacvatic, ar urma sa loveasca in scurt timp insulele Mentawai din vestul insulei Sumatra.

Previziunea oamenilor de stiinta de la Observatorul Miscarilor Scoartei Terestre din Singapore s-a dovedit corecta, insa au gresit locul.

In loc de vestul marii insule Sumatra, locul unde s-a produs seismul (daca nu cumva acesta de-abia acum urmeaza, in locul indicat) a fost in largul insulelor Maluku (mai cunoscute de occidentali sub numele de Insulele Moluce), la nord de insula Timor, aproape de Papua, mai la est fata de locul unde fusese prevazut a avea loc.

Share