home POLITICA Grindeanu: Liviu Dragnea să-şi asume răspunderea pentru criză

Grindeanu: Liviu Dragnea să-şi asume răspunderea pentru criză

Share

Sorin Grindeanu susţine la acest moment noi declaraţii de presă. El i-a dat termen lui Liviu Dragnea să-şi asume până luni responsabilitatea pentru criza politică în care se află ţara.

Premierul Grindeanu are azi o zi plină, Cabinetul lucrează intens

Mai jos, transcriptul.

Grindeanu: Am fost i voi fi pesedist

E o zi tristă pentru mine. La presiunile lui Dragnea, am fost exclus din PSD. Mă uit în ochii dvs şi spun aşa: Oricât ar încercat Dragnea să scape de mine, pentru că îi sunt incomod, am fost, sunt şi voi fi PSD-ist.

Dragnea încearcă să confişte un întreg partid, pentru că îi e frică de marea masă a membrilor de partid. De un an acest partid nu a avut un Birou Permanent Naţional, care se ţinea în fiecare luni l apartid
Singurele modalităţi prin care se conduce PSD sunt CEX-urile, organizate în general pentru execuţii

În istoria noastră se va scrie că Liviu Dragnea, împotriva propriului partid, a decis să dărâme un guvern legitim pe care, aşa cum se laudă, el l-a pus. Nu PSD l-a pus, nu votul românilor, nu parlamentarii, ci el, pe persoană fizică.

Sorin Grideanu: Dragnea vrea mai multă putere

Tot azi se va mai spune ceva: că PSD a decis să depună moţiune de cenzură împotriva propriului guvern dintr-un simplu motiv: pentru că dl Dragnea vrea tot mai multă putere. Care a fost justificarea? Acea analiză mincinoasă de care am vorbit aseară.

Sunt membru de partid de 20 de ani şi voi rămâne membru PSD indiferent de ce spune Liviu Dragnea. Voi rămâne PSD-ist indiferent câte CEX-uri de excluderea mea va organiza domnul fost PDL-ist Dragnea.

Ce-o să facă în final? O să ne excludă pe toţi din PSD, cei care spunem că lucrurile nu merg în direcţia corectă? Nu cred că o să fie lăsat. Într-un final, Dragnea o să fie oprit de partid. Nu mă agăţ de scaun. Eu am unde să mă întorc, mi-am făcut şcoala la timp fără să repet ani.

“Se agaţă disperat de funcţii. Dragnea demisionează, demisionez şi eu!”

Dl Dragnea se agăţa disperat de funcţii în speranţa că asta îl va salva de trecut. Asta e credinţa mea, asta îl mâna pe el în luptă. Preşedintele PSD trebuie să-şi asume situaţia de criză în care a aruncat România şi de care îi spuneam acum câteva zile şi pe care a trecut-o în derizoriu.

De ce face asta? Pentru că aşa vrea. E singurul care poartă responsabilitatea acestui dezastru politic
Lucrurile acestea duc la incertitudine, destabilizare. Suntem într-un blocaj. Până luni, îi cer lui Liviu Dragnea să se gândească bine şi să-şi asume responsabilitatea acestei crize.

După ce Dragnea demisionează, demisionez şi eu. Mă voi comporta în aceşti parametri,d ar responsabilitatea nr 1 stă pe umerii celui care a dus România în această situaţie, Liviu Dragnea. Le mulţumesc miniştrilor care au înţeles să fie responsabili şi au venit la serviciu.

Grindeanu: “Sper ca PSD să nu piardă guvernarea”

O să vedem procedurile constituţionale în zilele următoare. E obligaţie legală a lor să facă asta. Indiferent de ceea ce se va întâmpla în zilele următoare, avem obligaţia să nu-i facem pe români să sufere, să nu sufere mediul economic, iar lucurrile trebuie să continue.

Dacă voi constata că nu pot asigura un guvern funcţional, în care miniştrii să facă ce vă spuneam mai devreme, îmi voi da demisia. Vom intra pe procedurile din Constituţie şi sper ca PSD să nu piardă guvernarea.

Voi avea întâlniri cu parlamentari PSD care m-au rugat să vorbesc cu ei, incepabnd din această seară
Există o mare îngrijorare în partid ca să voteze căderea propriului guvern. Am acelaşi mesaj pentru colegii mei din CEX. Ştiu că există mulţi oameni oneşti, cu unii sunt prieten de ani de zile şi-i apreciez.

“Ştiu ce s-a întâmplat în aceste zile”

Ştiu ce s-a întâmplat în aceste zile şi vreau să-i asigur că părerea mea despre ei nu s-a schimbat. Îi asigur că sunt alături de ei. Voi răspunde la două dezinformări spuse de dl Liviu Dragnea, cum că mă asociază cu servicii secrete, cu preşedintele României.

Suntem într-o conspiraţie existenţa doar în mintea sa. Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la şpriţuri cu reprezentanţi ai serviciilor secrete, aşa că să se gândească dl Liviu Dragnea mai bine când spune aceste lucruri. Voi avea reacţii şi mai puternice pe acest subiect dacă va continua. Toată această idee e evident o minciună.

A doua minciună e cea în care spunea că toţi miniştrii au avut probleme de comunicare cu mine. Dragnea trebuie să-şi dea demisia, cum să lucreze miniştrii dacă eu le spuneam un lucru, iar de la partid le venea altă directivă.

“Seara, la tv, la planşă, cine era?”

Iată un exempleu: când se apucaseră unii să comunice despre impozitul pe gospodărie, le-am spus în şedinţa de guvern să înceteze comunicare şi singurul comunicator e ministrul Finanţelor când se finalizează analiza. Ce s-a întâmplat? Seara la tv, la planşă, cine era? Ştiţi şi dvs, cu desene, ştiţi deja. Ce să creadă ceilalţi miniştri?

Ne aflăm într-un moment dificil, în care un singur om, Dragnea, încearcă să ne întoarcă în timp înainte de 89. Fiecare dintre noi trebuie să ne gândim dacă ne dorim asta. Eu cred că nu.
Q&A:

Q: Aveţi pe masă un teanc de demişii. Câte sunt şi când le trimiteţi la Cotroceni?

A: Lipsesc câteva, deşi au fost anunţate. Am dat termenul până luni ca şi dl Dragnea să-şi asume prin demisie alături de mine aşa-zisul eşec al guvernului. Luni voi lua o decizie şi o voi anunţa. Important e ca toţi miniştrii au fost la muncă azi, şi-au făcut datoria şi-i îndemn să facă la fel până când procedurile vor fi închise

Q: Demisia Dragnea din ce funcţie?

A: Din PSD

Q: L-aţi demis pe Busuioc şi l-aţi numit pe Victor Ponta la SGG?

A: Urmăriţi Monitorul Oficial în această seară.

Q: Vreţi să schimbaţi doar unii miniştri?

A: E o variantă

Q: Aţi discutat şi cu tehnocraţi din vechea guvernare Ponta?

A: Eu sunt PSD-ist, nu tehnocrat, indiferent de câte excluderi face Dragnea, fost PDL-ist. Nu vreau să ajunge în acea situaţie. Vreau să privim lucrurile procedural, constituţional. Acest termen, până luni, mă va clarifica şi din discuţiile pe care le voi avea din această seară, dar eu sper la altceva: variantă pe care mi-o doresc e ca Dragnea să-şi asume acest eşec şi să demisioneze.

În secunda 2, voi face acelaşi lucru. Cred că asta e rezolvarea corectă, şi să se organizeze congresul extraordinar. E o teamă de circa un an să se lărgească masa decidenţilor în partid. Partidul are sute de mii de membri, forul suprem e Congresul.

“M-am întâlnit cu foarte multă lume azi, o să mă întâlnesc şi zilele următoare.”

Am făcut apel la miniştri să-şi facă treaba, conform legii. Voi transmite transparent fiecare decizie pe care o voi lua.

Q: Dl Busuioc nu a vrut să-şi transmită propria demitere spre Monitorul oficial?

A: Urmăriţi MOf.

Q: De ce aţi înghiţit aceste lucruri până azi?

A: Am încercat să îndreptăm lucrurile şi să le facem corect, cinstit. E posibil că deciziile în PSD să fie corecte. Să ştiţi că forţa PSD nu stă în cine e preşedinte acum şi cine va fi la anul, ci la militanţi, la oamenii care au făcut campania. Acolo e forţa. Ei sunt neglijaţi.

Iniţial am vrut să facem conferinţă în altă parte (pe peluză) pentru că e vorba mai mult de PSD.

Q: Dl ministru Augustin Jianu scrie că Dragnea ar fi protejat un membru PSD care i-a cerut favoruri ilegitime. V-a spus şi dvs?

A: Nu ştiu, vă va răspunde el.

“Rămân membru PSD conform statutului”

Q: Care a fost părerea dvs despre relaţia cu miniştrii, a fost o surpriză reacţia din CEX a unora?

A: În CEX au luat cuvântul doi miniştri, Lia Olguta Vasilescu şi Viorel Ştefan.

Q: Cum intenţionaţi să rămâneţi membru PSD?

A: Conform statutului PSD, încălcat de dl Dragnea

Q: Câţi miniştri nu au demisionat?

A: Nu vreau să vulnerabilizez pe vreunul. Acesta e termenul, vulnerabilizare. Există această teamă, nu au reuşit majoritatea să treacă de teamă faţă de conducătorul iubit. Până când ajungem în situaţia normală, luni, în care bărbăteşte dl Dragnea să-şi asume demisia alături de imne şi să convocăm congresul, n-aş vrea să detaliez discuţiile

“Nu vreau să candidez la şefia PSD”

Q: Dacă va fi convocat Congresul, luaţi în calcul să candidaţi la şefia PSD?

A: Nu vreau să candidez la şefia PSD. Vreau acest congres pentru a dezbate problemele de fon apărute în ultimii doi ani. Sigur se vor degaja în congres soluţii foarte foarte bune. Important e mecanismul prin care funcţionează acest partid, să nu închidem într-un cerc restrâns de decidenţi. Nimeni nu are PSD-ul pe Cartea Funciară, nu e proprietar.

Aş putea să citez inclusiv din preocupările lui Dragnea de acum câteva zile, când spunea că parcă nu funcţionează lucrurile în partid. Ultimele 3 CEX-uri ale PSD au avut ca temă sancţiuni şi excluderi: Mihai Chirica, Şerban Nicolae, Sorin Grindeanu.

Trebuie să facem analiza alegerilor locale, unde din 4 municipii PSD a câştigat unul. În comune se stă prost S-a pierdut la Teleorman, s-a câştigat la Timiş.

Grindeanu: Am stat de vorbă cu oreşedintele Iohannis

Q: De ieri azi discutat cu Iohannis?

A: Am vorbit.

Q: Dragnea spunea azi că v-aţi schimbat. De când s-a rupt comunicarea, că mergeaţi la ştiucă împreună?

A: Cel de ieri şi de azi, ăsta e adevăratul Grindeanu. Lucrurile au venit invers, de la dl Dragnea, datorită funcţiei. N-aş vrea să intru în detalii, sunt lucruri care ţin de un comportament fără legătură cu actul de guvernare sau viaţa internă din PSD

Q: Când s-a schimbat relaţia cu dl Dragnea şi de ce?

A: De când am început să aud dinspre surse că deşi pe faţă mi se spunea că toate lucurile sunt în regulă,în spate se făcea tot ce e posibil pentru dinamitarea guvernului. un exemplu: de cam o lună PNDL 2 trebuia să fie lansat, ordinele trebuiau date către judeţe. Eu nu vreau să mă gândesc că au fost oprite ordinele în aşteptarea acestui CEX, dar aceste ordine puteau fi date pe criterii transparente de vreo lună şi ceva. Din păcate.

Q: Aţi avut mai mutle întâlniri externe. Cum se vede criză politică? Credeţi că s-a supărat Rusia după comentariile de aseară?

A: Am avertizat colegii să aibă grijă de ce fac şi de decizii. Am dat un exemplu legat de Rusia aseară pentru că era absurd să ceri relaţii economice cât timp există sancţiunile UE. De aceea am dat exemplul.

Am dat termenul până luni pentru că dl Dragnea să-şi asume.

Dacă lucrurile nu funcţionează, demisionez, nu mă ţin de scaun. De ce îi e teamă, de congres? Hai să vedem până luni cât de bărbat politic e Liviu Dragnea?

Q: Cine ar fi trebuit să semneze ordinele pentru PNDL, Doamna Shhaideh?

A: Da.

Q: Printre cauzele rupturii se numără şi Justiţia?

A: Sunt multe cauze.

Citeşte şi
Carmen Dan, făcută praf de Florin Roman: “V-aţi gazat propriul popor!”

În loc să răspundă în fața legii pentru gazarea și agresarea protestatarilor pașnici din data

Gabriela Firea dă Circul pe mâna Ancăi Florea, mama Sabinei Iosub de la Antena 3

Gabriela Firea a numit-o pe Anca Florea manager al Circului Metropolitan Bucureşti. Florea este consilier

Petre Daea, un mandat prea plin de furăciuni. Adrian Oros explică

Petre Daea revine în prim-plan, prin ricoşeu. Programul privind susţinerea crescătorilor de ovine pentru comercializarea

Adrian Solomon (PSD), show revoltător la audierea Violetei Alexandru VIDEO

Preşedintele Comisiei de Muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon (PSD), a avut o atitudine extrem

ALDE Tăriceanu rămâne fără 16 parlamentari, săptămâna viitoare

Jucăria politică a lui alde Tăriceanu, care îl ţinea pe acesta în viaţă şi îl

Rareş Bogdan: „Sunt fierţi, sunt pe tavan! Să vă aduceţi aminte de zilele astea!”

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan are o primă reacţie dură, după ce pesedistii au votat în

PSD e la pământ în sondaje, Tăriceanu şi Ponta, out din Legislativ!

Social democrații au discutat în ședința CEx de miercuri pe marginea unui sondaj de opinie

PSD va boicota şedinţa de învestitură a Cabinetului Orban 2

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, după şedinţa CEX, că parlamentarii PSD nu

Marcel Ciolacu: Ion Iliescu nu mai e preşedinte de onoare al PSD!

PSD se descotoroseşte de Ion Iliescu, liderul fondator al partidului, în cel mai pur stil

Dosarul 10 august  Procurorul de caz nu se mai pensionează

Procurorul Doru Stoica, care instrumentează Dosarul 10 august, șeful Secției de combatere a infracțiunilor de

Share