home ECONOMIE Cresc preţurile. Care sunt mecanismele şi de ce apar ele?

Cresc preţurile. Care sunt mecanismele şi de ce apar ele?

Share

De la începutul toamnei, treptat, a început un nou fenomen asociat crizei generate de guvernarea PSD-ALDE. Cresc preţurile. Dar care sunt mecanismele acestor creşteri şi ce anume le generează?

Limbajul dublu demascat. PSD – ALDE minte cu bună-ştiinţă

Economia de piaţă din România reacţionează la ce se întâmplă în Rpmânia. La tot ce se întâmplă. Dacă dai un brânci într-un colţ al sistemului, el se reverberează în tot complexul de actori de piaţă.

Cine îşi imaginează că poate să spună tot felul de prostii şi acestea să nu aibă efecte, fiind la guvernare, nu pricepe democraţia liberală. Fiecare cuvânt nesăbuit rostit de un oficial guvernamental are efecte. La fel, faptele fiscale şi tot ce ţine de actul de guvernare.

Dacă cresc salariile, cresc preţurile

Unul dintre lucrurile dramatice petrecute anul acesta în România a fost creşterea nesustenabilă a salariilor bugetarilor. Anunţată şi, parţial, pusă în practică. Când au anunţat aceste creşteri, oficialii guvernamentali trebuiau să se aştepte şi la creşteri corespunzătoare de preţuri.

Când anunţi astfel, de fapt, în pieţe că faci să fie disponibilă o mare masă monetară, este normal ca preţurile să crească. Tu spui de fapt comercianţilor: “Uite, o mulţime de oameni vor avea mai mulţi bani”. Apoi, exact asta se întâmplă. Vânzările de bunuri de larg consum se amplifică.

Primii care au date despre asta sunt producătorii şi cei de pe lanţ, până la raft. Este normal ca ei să mărească preţurile, pentru a-şi majora profiturile, când văd asta. Mai ales când analiza oricărui expert serios a atras atenţia că creşterile acestea nu sunt sustenabile. Astfel, ajungem la urmptoarea cauză.

Cresc preţurile din cauza riscului sistemic

Riscul sistemic apare când tu, guvernant, faci nişte lucruri care pun în pericol sistemul. Domnia legii în pericol, majorările de salarii nesustenabile, sentimentul că te duci cu capul în zid creează împreună apariţia riscului sistemic.

Atacul la Justiţia independentă înseamnă atacul la domnia legii. Despre majorările nesustenabile de salarii, am scris. Aşa cum am scris despre o mulţime de alte lucruri. Precum majorarea nesustenabilă a pensiilor. Ori despre atacurile la Pilonul II de pensii private obligatorii.

Ce ai face tu, firmă, în asemenea condiţii? Ce ai face tu, manager de companie, în astfel de situaţie? Te pregăteşti de vremuri grele, nu? E logic? E logic. Aşa că…

Provizii pentru vremuri grele

… toate acestea au creat un sentiment negativ în pieţe. Actorii acestor pieţe au înţeles corect că se apropie vremuri grele pentru mediul de afaceri. Corupţia, criza economică, criza politică, scandalurile, instabilitatea fiscală extremă au dat semnalul firmelor că trebuie să încerce să-şi majoreze profitul, pentru a avea rezerve de rezistat în vremuri grele.

Aşa că au majorat preţurile, începând din a doua parte a anului. Ce au făcut apoi cu banii? Cu siguranţă, o parte dintre aceştia au fost puşi în conturi, în euro şi dolari. E legic şi legitim să procedezi astfel, dacă vezi că leu o ia la vale? Este.

Asta a dus la o presiune în creştere asupra leului, care a început să se devalorizeze. Sau deprecieze. Primii care au resimţit creşterile au fost transportatorii. De ce? Mai jos.

Cresc preţurile pentru că se scumpesc carburanţii

Am stat de vorbă pentru România liberă cu şeful unui parc auto al unui mare distribuitor de bunuri de larg consum. Lucreză cu furgonete hibrid, care consumă 8 litri de motorină la sută. De la 23 august a.c., motorina a crescut, până în prezent, non-stop, cu un leu. De la 4.60 lei la 5,60 lei.

Restul sunt calcule. La un parc de 1.000 de vehicule, care rulează lunar 4 milioane de kilometri, rezultă un impact pe diferenţa de preţ de 70 de milioane de euro. Ce face un astfel de transportator ca să-şi continue activitatea? Fireşte, facturează producătorilor cu care are contract în total mai mult cu 70 de milioane de euro.

Ce fac aceştia, ca să nu dea faliment nici ei? Ridică preţurile. A te chema Mihai Tudose, a fi prim-ministru şi a sesiza Consiliului Concurenţei într-o asemenea situaţia dovedeşte incompetenţă. Ori dovedeşte rea-credinţă. România are economie de piaţă, preţurile nu sunt fixe.

Cresc preţurile, dar acesta este de-abia precursorul

Demonstraţia de mai sus a fost şi pentru a detalia cum anume funcţionează economia de piaţă. Scumpirea motorinei s-a datorat faptului că primii care au reacţionat în preţ la riscul sistemic au fost benzinarii. Plus că ei sunt intensivi în consumul de energie electrică.

Rafinarea hidrocarburilor este intensivă energetic. Asta înseamnă că preţul crescut al energiei din acest an a avut impact în preţul carburanţilor. Preţ crescut tot din cauza incompetenţei guvernanţilor, degeaba l-au schimbat de la ANRE pe bietul Havrileţ.

Urmează însă noi creşteri de preţuri. Acum, va fi o periodă de acalmie. Leul se va potoli, dar şi simplul fapt că el de Sărbători se potoleşte în loc să se aprecieze e un semnal. Remitenţele de la românii din Diaspora veniţi acasă de Sărbători duceau la apreciere. Acum, stopează deprecierea.

Deprecierea leului va reîncepe din ianuarie. Adevăratele scumpiri vor fi de-abia din ferbruarie – martie

După Anul Nou, cam de la jumătate lunii ianuarie, lent, treptat, ne vom trezi din beţie. Petrecerea se va fi terminat. Remitenţele de la românii din Diaspora vor dispărea. Aceasta va duce la reînceperea deprecierii leului. Economia nu este o ştiinţă exactă.

Dispariţia remitenţelor de la Diaspora este primul factor ce va duce la noi scumpiri. Majoritatea covârşitoare a bunurilor pe care le cumpărărm sunt din import. Ele costă euro. Preţul lor creşte în lei. Al doilea factor va fi impactul supraacizei, dacă aceasta va intra în vigoare.

0,16 lei pe litrul de carburant de la pompă. Matematic, cititorul să facă o regulă de trei simplă la ce am scris mai devreme despre impactul creşterii preţului motorinei cu 1 leu, în trei luni. Va afla ce impact va avea supraaciza.

Cresc preţurile la orice

Dar aceasta este parfum. Toţi producătorii şi procesatorii îşi fac de-abia acum calcule asupra adevăratelor majorări care urmează. Excepţia ouălor este datorată modalităţii intensive de lucru în branşă, din cauza perisabilităţii produsului. Producătorii de ouă au fost nevoiţi să mărească preţurile mai repede.

Majoritatea producătorilor şi procesatorilor vor da noile preţuri retailerilor în decembrie. Aceştia au 30 de zile la dispoziţie să-şi facă calculele şi să schimbe preţurile la raft. Prin februarie ne vom trezi la realitate.

Ca să nu mai vorbim că va apărea efectul de avalanşă. Adică, prin concertarea pe lanţul comercial a mai multor majorări, la diferite utilităţi, produse şi servicii, există posibilitatea ca preţurile să o ia razna şi mai tare. Astă-vară, un ou costa 50 de bani. Acum costă un leu. Prognoza mea e că în primăvară va costa 2 lei.

Citeşte şi
Summit-ul UE de azi si maine va consfinti dorinta cuplei Merkozy de a mege cu
~sechestru pe gunoiul Cosa Nostra~Steaua sub teroarea Becali~frauda, sport national in Grecia~personajele din sceneta franceza
~instigatorul PDSR Miron Cozma, reactivat~Autostrada Bucuresti - Ploiesti intarzie~suntem poarta europeana a Chinei?~
~focoase de racheta furluate~declinul lactatelor~leul e mai prospat decat forintul~ce risca ATE, Volksbank si Banpost~Egiptul,
Adevarul: Jurnaliştii greci, sub ameninţare mafiotă "La un an de la execuţia cu 16 gloanţe a ziaristului
Cel mai probabil guvernanţiii s-au grăbit cu ieşirea din recesiune. Un cuvânt mai corect acum
Subsidiarele bancilor elene din sectorul bancar romanesc sunt lichide si bine capitalizate, a declarat Jeffrey
~Casa Regala de Romania~Mazare a dat spaga sa apara la Realitatea~motivatia arestarii in cazul SOV~cum
La aproape un an de la creşterea TVA-ului, guvernatorului Mugur Isărescu i s-au încrâncenat gândurile,
~legatura dintre Alba ca Zapada si premierul independent~Botis, infractor european~de ce e ilegala taxa auto~cine
Share