Australopitecul fiscal Florin Georgescu şi apucăturile sale

Share

Din negura timpurilor, australopitecul fiscal Florin Georgescu îşi face loc în timpurile noastre prezente. Cei care ne ţin în loc cu orice preţ îl propulsează cumva spre postul de prim-ministru. Să ne amintim puţin de Cabinetul Văcăroiu.

FSN / FDSN / PDSR / PSD cât a guvernat în ultimii 25 de ani?

Florin Georgescu ăsta a fost ministru de stat şi ministru de Finanţe între 19 noiembrie 1992 şi 11 decembrie 1996. În Cabinetul Văcăroiu. Conferinţele de presă de la Ministerul de Finanţe, cu Florin Georgescu la cârmă, erau un spectacol grotesc.

Un copitat al economiei centralizate

Citiţi presa vremii. Peltic, vulgar, arţăgos, australopitecul ăsta era cel mai reacţionar finanţist cu putinţă de la începutul anilor 90. Nimic nu se găseşte de atunci pe Internet în zilele noastre. În România atunci nu se inventase nici dial-up-ul..

În schimb, o vizită la Biblioteca Centrală ar fi foarte instructivă. Omul acesta e dinainte de economia funcţională de piaţă. Un rinocer politic. O cornută finanţistă. Un copitat al economiei centralizate.

Bazele crizei din 1997 – 1999 şi australopitecul Georgescu

Nu vă luaţi după nume. E de om normal. Se spală pe mâini. Îşi taie unghiile. Am avut colegi cu aceste nume, şi Florin, şi Georgescu. Între anii 1992 şi 1996, leul s-a devalorizat şi/sau depreciat dramatic. El e unul dintre artizani. E meseriaş, pe bune. (Acest fenomen a continuat şi după plecarea Cabinetului Văcăroiu. Vom explica ulterior de ce anume.)

în 1992 era 307.95 lei/dolar
în 1993760.05 lei/dolar
în 19941,655.09 lei/dolar
în 19952,033.26 lei/dolar
în 19963,082.60 lei/dolar

Aceasta a fost posibil datorită furtului generalizat practicat de strămoşul PSD, numit FDSN. Şi de predatorii săi. Pe fondul acestei hoţii naţionale, ţara a produs pe stoc. Aceasta a dus la o aparentă situaţie economică statistică bună. Investiţii străine nu existau. Ţara era izolată după mineriade. Apoi, adevărul a ieşit la iveală, la începutul anului 1997.

“Acum e rândul vostru. Să vedem pe unde scoateţi cămaşa”. Australopitecul pleacă din minister

La finalul anului 1997, coaliţia CDR – USD – UDMR a câştigat alegerile. Emil Constantinescu a fost ales preşedinte. În cartea sa de memorii, fostul preşedinte povesteşte cum, într-o seară de sfârşit de decembrie, împreună cu noul premier Ciorbea, s-a întâlnit cu reprezentanţii FDSN.

Nicu Văcăroiu. Florin Georgescu. Actori principali. Când au trecut în revistă situaţia ţării, noii conduători au înlemnit. România era în pragul falimentului. Care a fost reacţia unora ca Văcăroiu sau australopitecul Georgescu?

Acum e rândul vostru. Să vedem pe unde scoateţi cămaşa.

Şi un rânjet cinic, de satisfacţie. Sute de bombe fuseseră puse în finanţe şi economie. Au dat faliment bănci, devalizate de oamenii FDSN. 12 instituţii bancare şi-au închis porţile în perioada 1998 – 2003.

BCR a fost ameninţată de o criză de lichiditate, după ce mii de persoane au dat năvală la ghişee să-şi retragă economiile, în urma unor zvonuri privind colapsul iminent al băncii.

Falimentele din anii 1999 – 2002 au avut aproape 800.000 de păgubiţi. Sunt notorii găurile de la Banca Agricolă (azi numită Raiffeisen Bank) şi Bancorex.

Dreapta, vinovatul de serviciu

În tot timpul cabinetelor lui Victor Ciorbea, Radu Vasile şi Mugur Isărescu, PDSR (ăştia mereu îşi schimbau numele, ca electoratul să le piardă mirosul toxic, duhoarea comunistoidă) a urlat aceeaşi poezie. “Au venit hoţii la putere şi falimentează ţara”. O cunoaştem din perioada 2007 – 2012.

Unul dintre strategii din preistoricul acestei măgării cinice, premeditate, a fost australopitecul Florin Georgescu. El a pus bazele tehnicii acesteia. El a avut grijă să aducă în anul 1996 România în buza prăpastiei. Lucid, cinic, atent. Ca un finanţist. Pentru ca apoi să se uite la cădere şi să dea vina pe urmaşul lui. La fel şi acoliţii săi, care acum îl împing tot pe el la Palatul Victoria.

Înapoi în viitor

Partea bună la australopitecul ăsta venit din negura timpului e că n-ar accepta nimic impus de la PSDragnea. Una dintre doctrinele lansate după moţiunea de cenzură e că Dragnea a cerut ajutorul PSD şi nu mai decide singur pe cine propune preşedintelui. Nici ce miniştri vor fi în Guvern.

Asta rimează cu revenirea australopitecului în prim-plan. Isărescu l-a ţinut închis după şapte uşi, cu cartelă, la BNR, ani în şir. Isărescu e specialist în asta. Aşa a procedat şi cu Bogdan Olteanu, şi cu Liviu Voinea.

În schimb, chiar dacă îl detestă pe Dragnea, Florin Georgescu ar încununa pe alte coordonate dezastrul lăsat de predecesorii săi pesedişti. Comparativ cu el, Anca Dragu va părea regina Finanţelor. Oricum, doamna Dragu a fost un demnitar responsabil. Chapeau bas!

Avantajul: vom cădea cu australopitec cu tot

Cât despre Viorel Ştefan, el are meritul că a pus frână cât a putut, se pare, exceselor din programul economic de guvernare al PSD. Pare mai responsabil. Dacă va fi tot el ministru, poate va pune frână şi tendinţelor destructive ale australopitecului.

Avantajul al doilea ar fi, culmea, că destrucţia ar continua. Doar PSD ar fi responsabil pentru ea. Important este ca momentul căderii să găsească PSD la Palatul Victoria. Mitul cu Partidul Moş Crăciun, care vine şi “de-acum o ducem bine”, trebuie să ia sfârşit. Odată pentru totdeauna.

Altfel, iar o luăm de la capăt. Dacă ne vom afla în buza prăpastiei şi vine Dreapta, iar începe. Din opoziţie, PSD va hăuli că Dreapta duce ţara la faliment. Cei ce îi vor crede, electoratul lor, nu au auzit de deficit bugetar, de supraîncălzire. Ori de deficit de cont curent.

Trebuie să rupem cu orice preţ acest cerc vicios în care ne aflăm de 27 de ani. Altfel, nu ne vom face bine.

nota: Această postare conţine elemente de pamflet, care trebuie tratate ca atare.

Share