PSD ALDE a pierdut majoritatea parlamentară. Urmează dansul

Share

După ce PSD ALDE a reuşit performanţa ca în şase luni să-şi dea jos propriul guvern, urmează dansul. Coaliţia a pierdut majoritatea parlamentară. Halucinant este de ce şi-a cerut iertare Dragnea. După vot.

Ziua moţiunii. Moţiunea de cenzură a trecut. 241 de voturi pentru

În primul rând vreau să îmi cer iertare tuturor românilor pentru greșeala pe care am făcut-o, în sensul că ar fi trebuit să discutăm mai mult în partid despre variantele de prim-ministru.

De ce îşi cere sociopatul acesta iertare românilor pentru ceva ce le-a făcut colegilor şi acoliţilor săi? Mai curând, credem că nici măcar nu s-a adresat românilor. Nu are soluţiie viabilă pentru Iohannis. De aceea, cere ajutor acum colegilor, partidului, la nominalizarea unui premier. Şi ca să împartă politic eventuala înfrângere.

PSD ALDE trebuie să dea un premier acceptat de Klaus Iohannis

Nu numai atât. Mai mult, acest premier trebuie să fie capabil să mobilizeze mai mult decât putirinţa parlamentară actuală PSD ALDE. Cu mari eforturi, nopţi nedormite, promisiuni deşănţate şi ajutorul minorităţilor, altele decât cea maghiară, PSD ALDE a reuşit să încropească cale de 241 de voturi.

Coaliţia care avea în decembrie, prin votul românilor, 60%, a pierdut majoritatea. Acest lucru nu s-a petrecut în condiţiile în care ţara (Doamne fereşte!) ar fi trecut printr-un război. Nici printr-o calamitate. În ţară nu a fost cutremur, nu s-au prăbuşit barajele, nici munţii.

Totuşi, în şase luni de la alegeri, PSD ALDE a pierdut majoritatea parlamentară. Pe 31 ianuarie, coaliţia a încercat să graţieze marii corupţii. Au urmat proteste fără precedent în istoria acestei naţiuni. Peste patru luni, s-a produs un al doilea lucru fără precedent în istoria neamului românesc: un guvern a  fost picat prin moţiune de propria sa coaliţie.

Declicul naţionalist. PSD ALDE a atins nervul transilvan

Motivul? Acelaşi: de Dragnea şi Tăriceanu, acolitul său, se apropie nişte vămi penale. Atunci,ei vor cu orice preţ să stăpânească Justiţia, ca să rămână în libertate. Ar fi în stare să facă orice pentru asta. Să schimbe legile fizicii. Să facă Terra să se rotească în jurul Lunii. Să schimbe ziua cu noaptea. Orice.

În comparaţie cu asta, ce mai contează să dai maghiarilor ce n-au avut niciodată? Ce mai contează niţică enclavizare? EI bine, nu le-a reuşit. Dar românii ţin minte şi în primul rând cei ardeleni. Ei nu vor ierta asemenea lucruri.

România are mai mulţi centri nervoşi. Câţiva sunt în afara ţării. Unul este în Basarabia. Altul în nordul Bucovinei. Altul este în Transilvania. Un nerv colectiv. Unul care acum a fost inervat la maximum.Asta se uită în ani de zile.

Alegerile anticipate

Să trecem deocamdată peste faptul că partidele din opoziţie sunt actualmente praf. Suntem la un declic de alegerile anticipate. Teoretic, PSD ALDE poate forma o coaliţie fragilă. De exemplu cu ajutorul minorităţilor, altele decât maghiarii. Dar şi actuala Opoziţie ar putea să facă acelaşi lucru, dacă-şi adună creierii din debara. Depinde de Klaus Iohannis.

Depinde aşadar de cât de mult ridică miza acesta, în funcţie de cât de mult ştie că poate să mizeze acum. Dincolo de toate acestea, jocul este cunoscut. În maimum 60 de zile trebuie două cabinete propuse picate de Legislativ. Preşedintele şi şefii Senatului şi Camerei se întâlnesc, discută şi decid să pună de alegeri anticipate. Dincolo de faptul că până acolo sunt foarte mulţi paşi şi chichiţe…

Foarte problematic. În Constituţie nu scrie clar ce se întâmplă dacă cei trei se întâlnesc şi nu se înţeleg. Sunt toate condiţiile ca asta să se întâmple. Nici nu ştim  ce se întâmplă în cazul în care se ajunge la situaţia asta. Apelăm la Curtea Constituţională? Haida-de…

Avem o singură certitudine: începe dansul.

Share