home ECONOMIE Actorii sunt împotriva proiectului Legii salarizării bugetarilor

Actorii sunt împotriva proiectului Legii salarizării bugetarilor

Share

Actorii se declară public împotriva proiectului Legii salarizării bugetarilor. Organizaţia internaţională a actorilor, cu 100 de organizaţii în 80 de state, vorbeşte despre discriminarea artiştilor interpreţi.

Ţeapă dată bugetarilor de Cabinetul Grindeanu. Salarii mărite microscopic

Într-o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, Primului Ministru, Preşedintelui Camerei Deputaţilor. Preşedintelui Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială de la Camera Deputaţilor. Preşedintelui Comisiei de Cultură, Arte şi Mass-Media de la Camera Deputaţilor şi Ministrului Culturii. Federaţia Internaţională a Actorilor – FIA protestează împotriva proiectului Legii Salarizării.

Cea mai mare organizaţie internaţională a actorilor cuprinde aproximativ 100 de federatii sindicale şi asociaţii profesionale din peste 80 de ţări. Aceasta îşi exprimă “profunda îngrijorare” faţă de noul proiect de lege a salarizării. Documentul îi discriminează pe artiştii interpreţi faţă de alţi bugetari.

Actorii vorbesc despre “măsuri dăunătoare şi arbitrare”

Îndemnăm Parlamentul României să reconsidere măsurile dăunătoare şi arbitrare. De asemenea, să asigure muzicienii din orchestre, muzicienii din coruri si balerinii că îşi vor păstra criteriul 1 de salarizare obţinută pe drept împreună cu toţi ceilalţi artişti. Rămânem la dispoziţia dumneavoastră în cazul în care doriţi să contactaţi FIA cu privire la acest subiect.

, se arată în scrisoare.

Vă prezentăm scrisoarea transmisă premierului Sorin Grindeanu de către Dominick LUQUER, Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Actorilor.

A doua reacţie

Federaţia Cultură şi Mass-Media precizează că aceasta este a doua reacţie a organizaţiilor internaţionale de profil împotriva proiectului Legii Salarizării. În data de 17 mai, Federaţia Internaţională a Muzicienilor a protestat împotriva aceluiaşi proiect de lege (vezi aici).

Departament Comunicare FAIR-Mediasind
Bucureşti, 29 mai 2017

De ce sunt actorii supăraţi pe cabinetul lui Sorin Grindeanu

Domnului Sorin Grindeanu,
Prim-Ministru al României,

Stimate Domnule Prim Ministru Sorin Grindeanu,

Referitor la : Proiectul de Lege al angajaților din sectorul public ce propune reclasificarea dansatorilor, a muzicienilor din orchestre şi a muzicienilor din coruri

FIA (Federaţia Internaţională a Actorilor) a aflat cu profundă îngrijorare de noul proiect de lege privitor la angajații din sectorul public. Dar şi de modificările propuse ale sistemului de clasificare a angajaților de stat care afectează artiștii interpreți (Anexa nr.2, pag 56 şi 57.)

Observăm cu dezamăgire că acest proiect de lege propune ca muzicienii din orchestre şi muzicienii din coruri, la fel ca şi dansatorii să fie degradaţi de la criteriul 1 la criteriul 3 de angajare, în vederea alocării pentru aceştia a unei grile salariale mai mici.

Actorii mânuitori păpuşi-marionete sunt discriminaţi

Acest lucru poate introduce o discriminare inacceptabilă între actori, actori manuitori papusi-marionete și alții, care pe bună dreptate îşi păstrează plasarea în cadrul criteriului 1 din lege şi pe de altă parte dansatorii şi muzicienii care îşi pierd această încadrare.

FIA (Federaţia Internaţională a Actorilor) reprezintă sute de mii de artiști internaționali prin intermediul a circa 100 de sindicate şi asociaţii profesionale din peste 80 de ţări de pe întreg globul. FIA reprezintă interpreţi inclusiv dansatori din toate domeniile.

În cadrul Grupului European FIA s-au depus eforturi considerabile pentru dezvoltarea abilităţilor, schemelor de tranziţie şi mobilitate a dansatorilor. Dansul este unanim recunoscut ca reprezentând o carieră profesională. Ea presupune exerciţiu intens şi aptitudini speciale, echivalente celor din alte domenii (actori, artişti de circ, muzicieni, etc.)

Dansatorii protestează

Acest fapt este reflectat în EQF (Cadrul European al Clasificărilor) din domeniul dansului şi reprezintă fundamentul mai multor recalificări şi scheme de tranziţie din această arie profesională.

Reclasificarea propusă de proiectul de lege din România glisează de la recunoaşterea universală a valorii formării. Dar și calificărilor de dans, degradând fundamental această profesie. Aceasta va împiedica în mod serios capacitatea dansatorilor de a-și câștiga existența din meseria lor. Ea afectează negativ şansele lor privind recalificarea și tranziția. Acest fapt este la fel de adevărat şi pentru muzicienii supuși acestei reclasificări salariale.

Îndemnăm Parlamentul României să reconsidere măsurile dăunătoare şi arbitrare şi să asigure dansatorii, muzicienii din orchestre şi muzicienii din coruri că îşi vor păstra criteriul 1 de salarizare obţinută pe drept împreună cu toţi ceilalţi artişti.

Rămânem la dispoziţia dumneavoastră în cazul în care doriţi să contactaţi FIA cu privire la acest subiect.

Cu consideraţie,
Dominick LUQUER,
FIA General Secretary

Spre ştiinţă:
Domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României.
Domnului Liviu Dragnea, Preşedintele Camerei Deputaţilor.
Domnului Adrian Solomon, Preşedintele Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială de la Camera Deputaţilor.
Domnului Gigel Ştirbu, Preşedintele Comisiei de Cultură, Arte şi Mass-Media de la Camera Deputaţilor.
Domnului Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale.

nota: intertitlurile aparţin redacţiei Starea Presei

Citeşte şi
Autorităţile vor fi nevoite să taie din Legea salarizării majorările salariale făcute acum. Este declaraţia
O ţeapă de proporţii se pregăteşte în laboratoarele alde PSD. Era Trabant, nu Mercedes. Ba
Olguţa Vasilescu tocmai a anunţat că alde PSD nu se ţine de promisiunile electorale făcute
Pericolul ne paşte din nou, aşa cum se întâmplă de peste 25 de ani în
Ultimele pomeni electorale vin dinspre Camera Deputaţilor. Ele s-ar putea să nu ajungă literă de
România poate că a început să-şi revină, după pomenile electorale PSD, pe 1 decembrie, când
PSD a iniţiat în Parlament mărirea salariilor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie acest
Se apropie ziua în care cei ce au votat azi cu USL îşi vor muşca
Preşedintele Traian Băsescu ar fi tăiat pensiile cu 10 procente, în loc să mărească TVA
Surprinzător, economiştii reuniţi în Consiliul Fiscal au calculat că, de anul viitor, statul poate mări
Share