Wikileaks: South Stream nu va fi construit curand

Share

Decizia Rusiei de la inceputul lui 2009 de a opri livrarile de gaze naturale catre Ucraina ar fi avut, in parte, obiectivul de a determina aprobarea noilor gazoducte Nord Stream si South Stream, potrivit unor telegrame americane dezvaluite, luni de WikiLeaks.

foto: frectii.com

O telegrama data publicitatii sustine ca directorul general al consortiului ruso-german Nord Stream, Matthias Warnig, ii marturisea in 2009 ambasadorului american la Moscova ca celalalt gazoduct rusesc, South Stream, are sanse minime de a fi construit curand, potrivit cotidianul suedez Dagens Nyheter.

Diplomati americani descriu si prieteniile lui Vladimir Putin cu managerii proiectului, precizand relatia apropiata dintre directorul consortiului, Matthias Warning, fost agent Stasi si premierul rus.

Rusia spera sa beneficieze de criza gazelor cu scopul de a castiga sustinere pentru propriile ei gazoducte, Nord Stream si South Stream, care sunt special concepute sa ocoleasca Ucraina si sa livreze in mod direct gaze Uniunii Europene.”, se specifica in telegrame.

Este doar un caz de extorcare”, declara si un expert in domeniul energetic rus, citat de diplomatia americana. “Rusia le spune europenilor Eu v-am spus sa semnati in favoarea finantarii Nord Stream, asa ca nu veniti sa va plangeti, acum, cand nu mai sunt gaze in Ucraina»”, afirma analistul, citat in telegrama.

Directorul consortiului afirma ca s-au cheltuit miliarde de euro, insa “deocamdata, nu s-a depasit bugetul”. Intrebat daca beneficiaza de sprijinul guvernului german, Warning explica ca “are acces direct la echipa Angelei Merkel”… citeste tot pe EurActiv

Share