WikiLeaks: Gitenstein – AGRI ar putea concura cu Nabucco

Share

Ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein a trimis Washingtonului la 17 februarie 2010 o telegramă diplomatică dezvăluită de WikiLeaks, în care avertiza că proiectul AGRI ar putea concura cu Nabucco în ceea ce priveşte achiziţionarea gazului azer.

ZiuaVeche

Telegrama diplomatică a fost redactată după o discuţie pe care secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a avut-o cu un consilier economic al Ambasadei SUA, după întoarcerea sa dintr-un turneu în Azerbaidjan şi Georgia.

Telegrama nu este clasificată, poartă doar menţiunea “numai pentru uz oficial” şi este adresată, printre alţii, ambasadorului Richard Morningstar, trimisul special al SUA pentru energie în Eurasia.

În telegramă, Gitenstein menţionează îngrijorarea guvernului român în legătură cu şansele de reuşită ale proiectului Nabucco şi spune că România caută sprijin american pentru iniţiativa sa AGRI, proiect prin care doreşte să devină un nod energetic regional şi să reducă dependenţa energetică a Europei de Rusia.

De asemenea, atrage atenţia că Azerbaidjanul nu şi-a luat un angajament scris, aşa cum ar fi dorit România, în ceea ce priveşte preţurile şi cantitatea de gaz pe care este dispus să o furnizeze pentru AGRI.

În ceea ce priveşte partenerul georgian, România se teme că va fi suspus unor “presiuni externe negative”, ce i-ar putea slăbi angajamentul faţă de proiect… tot pe Siguranta Energetica

Share