Wikileaks despre temerile lui Basescu privind Rusia

Share

Presedintele Traian Basescu l-a intrebat pe senatorul american Richard Lugar, intr-o intalnire avuta in august 2008, in contextul razboiului dintre Rusia si Georgia, daca NATO si UE ar sustine Romania in cazul unei provocari rusesti in Transnistria, potrivit unei telegrame Wikileaks prezentate initial de blogul CablegateSearch si dezvoltata ulterior de Gandul.

FTR

Basescu s-a referit, in cadrul intalnirii, si la conflictul din Moldova din 1991-1992, cand Romania “a trimis largi cantitati de provizii si munitii partii moldovene”.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a declarat pentru Realitatea TV ca intalnirea Basescu-Lugar a avut loc si “s-a discutat despre evolutiile regionale, dar in niciun caz in modul in care mass-media face referire in acest moment – razboi si alte lucruri”.

Vezi aici documentul original (lb.engleza).

tot pe HotNews

Impact News: Reacţia lui Băsescu la telegrama Wikileaks: România dispunea de praştii ca să atace Rusia

 

===

NOTA: In viata mea nu am vazut o prostie mai mare decat aceasta. Si tradusa stahanovist, cuvant cu cuvant, de HotNews. Cata munca irosita pe nimic!

Niciodata nici un diplomat american nu si-ar fi permis sa vorbeasca astfel despre Basescu (“aproape paranoic”), ori despre orice alt sef de stat din lume, chiar si de-ar fi fost locat in palatul prezidential din Tananarive. Pur si simplu asa ceva nu face parte din limbajul diplomatic.

Aceasta gherla cu iz rusesc vine exact dupa ce Traian Basescu a fost primit de Barack Obama si Romania a semnat un parteneriat strategic istoric cu SUA. E cu atat mai suspect momentul in care Wikileaks a dat drumul la cablograma.

sayyesorelse

Am mai scris despre acest gen de marturii si altfel: atunci cand ai punctul de vedere al unui om (in acest caz este vorba despre marturia unui diplomat dde rang inferior, Taubman nu ar fi semnat niciodata asa ceva) privind alt om, ce spune primul despre al doilea este foarte relativ si alterat de subiectivitate.

E ca notele delatorilor la Securitate despre victimele urmaririi informative: i s-a pus pata turnatorului pe unul si vrea sa se razbune, gata, “X avea tendinte homosexuale”. I s-a parut turnatorului ca Y este speriat ca e urmarit, gata, acesta “este aproape paranoic”.

Dincolo de aceasta, preocuparea lui Basescu privind Rusia mi se pare fireasca, dupa episodul Georgia si mai ales in apropierea acestuia. Asa ca domnii cu propensiune catre Inalta Poarta Rosie de la Rasarit, de unde se zice ca vine lumina, sa mai lase fonfleurile, ca nu pacalesc nici lebedele negre clonate din Cismigiu.

Share