Voinea: Patronii vor gasi modalitati de eludare a impozitului pe DA

Share

Liviu Voinea este Master of Science in Business Administration al Scolii de Afaceri a Universitatii din Stockholm. Este lector senior la SNSPA si director executiv al Grupului pentru Economie Aplicata.

Dupa cum se observa, cu obstinatie dau alternativ punctul de vedere al unui lider sindical si cel al unui analist cu legaturi in mediul de business si in lumea academica.

Voi mai publica inca o astfel de pereche de interviuri, apoi imi voi exprima punctul de vedere personal, intr-o analiza distincta.


StareaPresei.ro: Care vor fi efectele privind modificările taxelor şi impozitelor percepute la drepturile de autor (DA)?
Liviu Voinea: Bun, in primul rand, inteleg ca este vorba [sa intre in vigoare] din anul 2011.

StareaPresei.ro: E vorba din 2011.
Liviu Voinea: Probabil ca se vor gasi modalitati prin care va fi eludata, pentru ca ea afecteaza serios si pe ziaristi, si pe cercetatori, in general oamenii care fac munca de creatie.

Este, pe de alta parte, o initiativa legislativa in formare. Este evident ca asupra ei se mai vine in fiecare zi cu cate o idee, deci inca nu este un format definitiv.

Insa, pentru cei care contribuie deja la asigurarile de sanatate, la pensii, mi se pare nejustificat sa ii pui sa plateasca pe fiecare forma de contract, si pe drepturi de autor. Nu primesti cinci pensii, nu primesti…

StareaPresei.ro: Ci una singura.
Liviu Voinea: Da, mai ales ca pensiile pe Pilonul I nu sunt individualizate…

StareaPresei.ro: … dupa sursa de la care se alimenteaza la buget...
Liviu Voinea: Exact, plus ca in momentul acesta nu primesti cinci asigurari de sanatate, ci una. In plus, in momentul asta cred ca e inaplicabila o astfel de initiativa, in absenta globalizarii veniturilor, pentru ca nu poti sa stii ce alte venituri mai are cineva.

StareaPresei.ro: Cum credeti ca vor reactiona patronii? Vor renunta la DA si vor trece tot pe CIM.
Liviu Voinea: Se vor gasi alte formule, ca PFA (persoana fizica autorizata), dar trebuie vazut cum va arata legea la sfarsit.

Unii ar putea spune ca este vorba despre largirea bazei de impozitare, dar nu este corect, pentru ca nu este vorba despre servicii diferite.

StareaPresei.ro: Adica nu se aplica o filosofie unitara liberala in schimbarea aceasta de fiscalitate.
Liviu Voinea: Cu siguranta, sunt atacate profesiile liberale, dar, lasand asta la o parte, nu avem o strategie orientata ideologic din punct de vedere fiscal. Se ciupeste de unde se poate cate ceva.

StareaPresei.ro: Este momentul potrivit pentru aceasta schimbare? Nu va ascund faptul ca, in opinia mea, aceste drepturi de autor au fost folosite, din anul 1996 si pana acum, ca un instrument de opresiune pentru noi, pentru jurnalisti.
Liviu Voinea: In ce sens?

StareaPresei.ro: Noi, pana in 1996, am fost platiti pe contracte individuale de munca (CIM). Din acel moment, cand a aparut Legea 8 a dreptului de autor si drepturilor conexe, o parte din banii nostri, pana la limita salariului minim pe economie, au fost platiti pe DA, astfel incat cand vom ajunge la pensie, pentru aceasta perioada vom avea adunate contributii minimale.

Cat se poate de mici cu putinta. Vom primi foarte putini bani. Pensia va fi extraordinar de mica. Restul banilor au fost platiti pe drepturi de autor.

Daca spuneai ca nu-ti convine, ti se raspundea te priveste, nu te angajez. Mai mult, in momentul in care a aparut Contractul Colectiv pe Ramura Mass-Media si salariul minim obligatoriu [pentru fiecare angajator] in mass-media a devenit mai mare decat cel pe economie, patronii au continuat foarte multa vreme sa ne plateasca tot salariul minim pe economie, incalcand legea, bazandu-se pe faptul ca, daca nu exista o plangere si un proces, nu se face nimic. In scopul patronilor de a-si mari profitul cu orice pret, chiar in dispretul legii.
Liviu Voinea: Eu am luat destul pe drepturi de autor, pentru cercetare.

StareaPresei.ro: Mi se pare normal, cercetarea este ruda buna cu creatia. Ganditi-va la faptul ca majoritatea noastra nici nu facem un act de creatie.

Majoritatea noastra luam informatie din diferite surse, o rearanjam, o imbogatim si dupa aceea o dam mai departe.

Aceste activitati nu ar trebui sa fie platite pe drepturi de autor, ci pe contract individual de munca, din punctul meu de vedere.
Liviu Voinea: Aceasta este mai mult o chestiune sindicala.

StareaPresei.ro: Aici este alta problema, pentru ca, in momentul in care esti [angajat] numai pe drepturi de autor, forta sindicatului dispare, pentru ca drepturile de autor tin de Dreptul Civil, ori sindicatele au putere pe legislatia muncii [adica pe Codul Muncii si Contractul Colectiv de Ramura]. Dumneavoastra credeti ca este momentul potrivit, trebuia facut in alt moment acest lucru?
Liviu Voinea: E vorba de o presiune bugetara foarte mare. Realmente nu sunt bani la buget si se incearca sa se gaseasca toate sursele posibile. Dupa parerea mea, se incearca toate variantele laterale la cea principala – schimbarea fundamentala a politicii fiscale, incepand cu impozitarea progresiva.

StareaPresei.ro: Sunt luate masuri paliative?
Liviu Voinea: Da, ala pune taxa pe hamburger, ala pune pe ce-o… De cand a ajuns proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010 in Parlament, cele mai discutate teme au fost taxa pe hamburger si impozitarea drepturilor de autor. Doua masuri care nu sunt prezente in buget.

StareaPresei.ro: Care nu tin de modificarea bugetului.
Liviu Voinea: Deci noi, nici nu s-a aprobat bugetul pe acest an, si cautam solutii de a gasi noi cai de a creste veniturile la buget!

Share