home POLITICA Vocea Rusiei se joacă de-a euroscepticismul românesc

Vocea Rusiei se joacă de-a euroscepticismul românesc

Share

După ce a indicat puciştilor din România direcţiile de urmat în episodul al doilea, din 3 iulie – 23 august 2012, al loviturii de stat începute în prima parte a anului 2007, Vocea Rusiei teoretizează acum aberant despre naşterea euroscepticismului românesc.

La colţul străzii

Ideea principală transmisă de oficina Kremlinului este că, după eşecul loviturii de stat, românii anti-Băsescu, şocaţi de intervenţia Statelor Unite şi Comisiei Europene pentru domnia statului de drept – evident, Vocea Rusiei pedalează exact pe teoria USL, cu “voinţa poporului”, blablabla, au devenit… eurosceptici. De parcă pe adepţii fervenţi ai USL, aculturali, cu mintea populată de inepţii, i-ar durea de UE şi SUA.

Prin euroscepticism, Moscova înţelege, în lectura sa proprie, diversionistă, o atitudine politică antieuropeană şi anti-SUA, generată de tot felul de motive de dezamăgire inexistente, la nişte români care nu au habar de diferenţa dintre ÎCCJ şi Curtea Constituţională, spre exemplu.

În realitate, euroscepticismul european are extracţii de factură intelectualistă eteroclită, alimentată în întreaga Europă de diferite motivaţii, şi nu presupune neapărat atitudinea antieuropeană, ci dezamăgirea justificată asupra faptului că actuala formă de agregare a unionalităţii europene seamănă mult, din destule puncte de vedere, cu alte proiecte ratate pan-regionale, printre care se află şi Uniunea Sovietică, dar şi Comunitatea Statelor Independente.

Kremlinul doreşte acum să canalizeze ura artificială contra lui Băsescu, creată cu ajutorul unor oficine de presă toxice într-o facţiune din electoratul românesc, în aversiune contra Europei Occidentale şi Statelor Unite.

Planul Moscovei însă va eşua. România nu poate fi întoarsă contra Europei unite, indiferent dacă aceasta e agregată sub pălăria unui ONG cu legitimitate limitată sau sub orice altă formă instituţională. Funciarmente, România este prooccidentală şi nu va fi niciodată altfel.

Rusia nu are interesul ca Europa să fie organizată coerent, ci ca statele europene să fie dezbinate, întoarse unele împotriva altora, pentru ca ea să domine cât mai multe dintre acestea, pe cât posibil.

Prima ţintă a Kremlinului este spaţiul de dincoace de fosta Cortină de Fier. A doua ţintă este aservirea economică a statelor europene puternice, precum Germania, prin dependenţă energetică.

În acest plan, România are un rol aparte, pentru că aici interesele UE şi SUA se întâlnesc şi se împletesc. În perioada următoare România va juca un rol foarte important în dărâmarea regimului lui Bashar al-Assad de la Damasc şi fezandarea celui condus de Mahmud Ahmadinejad, la Teheran, susţinute de Kremlin şi aliate făţiş cu Moscova.

Aceasta este miza mare a jocului în care suntem noi, românii, prinşi. Depinde ce dorim în continuare de la noi: să fim alături de Rusia, Siria şi Iran sau alături de Europa Occidentală şi Statele Unite.

Share