home CORUPTIE, POLITICA Viorica Dăncilă e de famelie bună. Cu ce se ocupa tatăl ei, tov. Nica

Viorica Dăncilă e de famelie bună. Cu ce se ocupa tatăl ei, tov. Nica

Share

Tatăl premierului Viorica Dăncilă s-a numărat printre infractorii de drept comun condamnați și amnistiați prin decret, în epoca târzie a lui Nicolae Ceaușescu.

Un decret din anul 1986, asimilabil, grosso-modo, ordonanței de urgență pe care Liviu Dragnea o așteaptă acum de la premierul său marionetă a reprezentat schimbarea vieţii tatălui prim-ministrului, pe când aceasta era studentă la Petrol şi Gaze, la Ploieşti.

Rodica Nica, Viorica Dăncilă de azi, o adolescentă plată

Viața unei adolescente banale, mediocre la învățătură, căreia toți colegii de școală îi spuneau Rodica. Fata veselă, fără ifose, care abia a intrat la liceu și a dat-o în bară la admiterea pentru facultate.

Fiica unor oameni simpli, stabiliți într-un cartier muncitoresc din Ploiești, care părea sortită unei vieți oarecare, dar care a răsturnat toate pronosticurile și a ajuns să conducă România.

Viorica Dăncilă, fata unui condamnat de drept comun

Tatăl Vioricăi Dăncilă, Filimon Nica (78 de ani), bărbatul ajuns astăzi să trăiască la o margine mizerabilă a Ploieștiului, a ispășit în trecut o condamnare la închisoare pentru comiterea unor infracțiuni de drept comun.

Condamnare de care însă a scăpat foarte repede, după doar o jumătate de an, datorită unui decret de amnistie și grațiere dat de Ceaușescu.

Fost cadru activ în Armată

În momentul în care a fost arestat, Filimon Nica avea 45 de ani și era cadru activ în Armata Română. Lucra la intendență, la o unitate de radiolocație din comuna Berceni, de lângă Ploiești.

Avea gradul de plutonier major și figura ca „responsabil” la un serviciu care se numea „gospodărie agrozootehnică”.

În 1985, Parchetul l-a prins falsificând niște acte de gestiune prin care încerca să acopere o mică pagubă care îi era imputabilă: contravaloarea a 2,5 tone de nutrețuri, 5.400 de lei, în banii de atunci – echivalentul a două sau trei salarii.

Fals în acte la nutreţuri

Totul pornise de la un drum de rutină pe care plutonierul Nica îl făcuse, alături de un soldat, la o fermă din comuna Ciorani, Prahova, ca să aprovizioneze unitatea de radiolocație la care lucrau cu hrană pentru animale.

Cei doi umpluseră o remorcă de tractor cu nutrețuri și se despărțiseră, fără să se mai întoarcă împreună la Berceni. Plutonierul dorise să mai rămână la Ciorani, deși nu avea acest drept, și îl pusese pe soldat să facă de unul singur cale întoarsă. Soldatul, beat, pierduse o jumătate din încărcătura remorcii până la destinație.

Falsuri cu repetiţie

Două săptămâni mai târziu, tatăl Vioricăi Dăncilă făcuse un alt drum la ferma de furaje din Ciorani și, după ce stătuse la băutură cu gestionarul de acolo, încărcase în remorcă o cantitate mai mare decât cea trecută în scripte, pentru a compensa minusul de la transportul de dinainte.

Mai apoi, se pusese pe strecurat falsuri în actele gospodăriei agrozootehnice de care era responsabil, ca să ascundă acest artificiu.

25 de zile de închisoare

Procesul penal al lui Filimon Nica a început pe 18 noiembrie 1985 și s-a încheiat pe 12 decembrie, același an. În timpul audierilor, plutonierul a recunoscut toate faptele de care era acuzat.

A fost găsit vinovat de uz de fals, instigare la fals intelectual, înșelăciune în dauna avutului statului și neglijență în serviciu. Detenția lui, ispășită într-o pușcărie din București, a durat tot atât cât a ținut și procesul: 25 de zile.

În cele din urmă, a primit o sentință de trei ani de închisoare cu suspendare și a fost eliberat odată cu pronunțarea condamnării.

Dosarul a fost judecat la Tribunalul Militar Teritorial București. Recorder a găsit sentința în arhivele acestei curți judecătorești și a obținut o copie a ei. Toată anecdotica plutonierului Nica, pe ruta Berceni – Ciorani și înapoi, povestită mai sus, este preluată din acest document. Atât azi cu Viorica Dăncilă.

Citeşte şi
Premierul Viorica Dancila a declarat la Antena 3 ca l-ar lasa corijent pe presedintele Iohannis
Din prea mult având de liderat, Dăncilica Zăpăcica s-a prăvălit pe scările sediului PSD şi
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare, în
Viorica Dăncilă a discutat aproape două ore cu senatorii și deputații PSD despre moțiunea de
Viorica Dăncilă a reușit să detensioneze ședința Comitetului Executiv al PSD, la finalul discuțiilor, făcând
Ana Birchall şi Viorica Dăncilă, acompaniantă de Toni Greblă, s-au certat în şedinţa de Guvern
Viorica Dăncilă a declarat că PSD nu mai trebuie să aibă un președinte care să
Codrin Ştefănescu, fost secretar general al PSD, le cere pesedistilor să nu uite promisiunile făcute
Deputatul PSD Liviu Pleşoianu reactioneaza furios dupa ce a vazut fotografiile cu Viorica Dancila zambind
Prima zi a Vioricăi Dăncilă ca președinte al PSD l-a entuziasmat pe Bogdan Chirieac, analistul
Share