Viorica Dăncilă susţinea în Parlamentul European OUG 13

Share

Europarlamentarul Viorica Dancila (PSD) a sustinut in februarie 2017 in dezbaterile publice de la Bruxelles adoptarea OUG 13/2017 de modificare a Codurilor Penale, care a scos sute de mii de oameni in strada.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Actualul candidat la Cotroceni a trimis o scrisoare in limba engleza catre 750 de europarlamentari, in care le transmitea mai multe informatii eronate despre acest act normativ, dezvăluie jurnalistul Ionel Stoica pe Ziare.com.

La sfarsitul saptamanii trecute, Viorica Dancila a incercat sa se distanteze de acest episod din activitatea sa politica si sa minimalizeze efectele OUG 13/2017. Una dintre prevederile actului normativ l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de condamnare, prin instituirea unui prag valoric de 200.000 de lei in cazul incriminarii abuzului in serviciu.

Viorica Dancila a fost intrebata repetat, vineri dupa-masa, de doi reporteri despre rolul pe care l-a avut dupa emiterea ordonantei 13. Liderul PSD a evitat intrebarile, a explicat ca OUG este constitutionala si ca nu era premier in momentul adoptarii.

“Deci haideti sa lasam OUG 13, nici nu stiu… va dati seama, ma intrebati de OUG 13 dupa 3 ani, in conditiile in care nu am fost prim-ministru. Maine-poimaine o sa spuneti ca am dat eu OUG 13. Deci haideti sa revenim,” a schimbat discutia, vizibil iritata, Dancila.

L-a luat la intrebari pe Timmermans

OUG 13/2017 a fost adoptata pe 31 ianuarie, in jurul orei 12 noaptea, si a generat reactii imediate, zeci de mii de oameni s-au strans in fata Guvernului si in principalele orase in acea noapte. Sute de mii de oameni au protestat in strada in zilele urmatoare.

De altfel, pe 2 februarie 2017, Dancila sustinea OUG 13 de modificare a Codurilor Penale. Ea a tinut atunci un discurs in cadrul dezbaterii privind “Democratia si Justitia in Romania”, la care a participat si prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

“Domnule presedinte, domnule comisar, Curtea Constitutionala a constatat ca unele prevederi ale Codului Penal nu erau constitutionale. Drept urmare, Guvernul PSD-ALDE a dat o ordonanta de urgenta pentru a reglementa acest lucru. Acelasi lucru a fost folosit anterior de Guvernul Ciolos si de Guvernul Boc.

Guvernul presedintelui Iohannis, Guvernul Ciolos, a operat 151 de modificari, realizate in secret, fara nicio consultare publica. De ce, domnule comisar, nu ati spus si atunci ca Romania a facut un pas inapoi?”, i se adresa Dancila lui Timmermans, care face parte din aceeasi familie politica europeana, a socialistilor.

Scrisoarea catre europarlamentari

Pe 2 februarie 2017, in timp ce sute de oameni erau in strada si protestau fata de adoptarea OUG 13/2017, Viorica Dancila le-a trimis un mail celor 750 de europarlamentari, in care le-a explicat de ce ingrijorarile legate de actul normativ nu ar fi fondate, potrivit Politico.

Dancila spunea ca Guvernul “a lansat o dezbatere publica” cu privire la noile acte normative – ordonanta pentru modificarea Codurilor Penale si proiectul de legi privind gratierea.

“Modificarile la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala sunt facute pentru a le adapta la recomandarile Curtii Constitutionale,” scria Viorica Dancila.

Ileana Grigorescu, consiliera a europarlamentarului britanic Andrew Lewer, a reactionat si trimis, la randul sau, un mail intregului PE.

“Nu a existat o dezbatere publica reala, ci doar o consultare de cateva ore intre ministrul Justitiei si cativa reprezentanti ai societatii civile,” explica Ileana Grigorescu.

Scrisoarea acesteia in care demonta afirmatiile facute de Dancila a fost publicata de Politico.

Pe 5 februarie, in urma presiunilor de la Bruxelles, ale societatii civile si ale protestelor masive, din strada, Guvernul a abrogat OUG 13/2017.

Share