VIDEO BUGET Florin Cîţu: Începem reforma în toate cotloanele statului!

Share

Nou discurs incendiar al prim-ministrului liberal Florin Cîţu, pe tema proiectului Legii bugetului de stat. Aşteptăm începerea reformei.

Premierul Florin Cîţu a afirmat că acest proiect are două elemente şi anume începerea reformei în toate cotloanele statului român şi menţinerea României în Europa şi alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică.

În timp ce vorbea prim-ministrul, parlamentarii social-democraţi au adus păpuşi de plastic la prezidiul unde stau preşedinţii Camerei şi Senatului, în semn de protest privind respingerea amendatului PSD, care propunerea mărirea alocaţiilor pentru copii.

Orban le-a transmis celor de la PSD să lase circul deoparte. Votul final urmează să fie dat astăzi.

Atunci când Florin Cîţu a venit la tribuna plenului s-au auzit aplauze în sală.

„Stimaţi colegi ai coaliţiei, stimaţi colegi din PNL, fără modestie vă spun că acest buget e cea mai importantă realizare de când am început această guvernare. E primul buget al acestui mandat de 4 ani al unei guvernări de centru-dreapta şi o să mă asigur, alături de colegii mei, că o să fie o guvernare de succes care o să aducă o viaţă mai bună pentru toţi românii. O să reuşim şi vom aduce reformă şi investiţii. Am tratat acest buget cu mare simţ de răspundere şi aici aş vrea să le mulţumesc colegilor din PNL pentru că votul lor e cel care m-a desemnat premier, m-a onorat şi mă responsabilizează. Este adevărat suntem o coaliţie în Guvern, iar PNL are cea mai mare pondere în această coaliţie. E responsabilitatea mea să mă asigur că PNL se va achita de toate îndatoririle acestei guvernări. Bugetul are două elemente definitorii la care eu ţin foarte mult – începem reforma în toate cotloanele statului român. Oprim 30 de ani de furt pesedist din buget, din bani publici. Şi al doilea, drumul României e în Europa şi alături de partenerii noştri din Alianţa Nord-Atlantică. Garantăm românilor securitate. Recomand celor din PSD să ia un pix şi o foaie şi să ia notiţe, cei care ştiu să scrie, bineînţeles”, a declarat premierul.

Premierul Florin Cîţu a declarat că PSD a demonstrat, la dezbaterile generale ale bugetului de stat pe 2021, că nu ştie cum se citeşte un astfel de proiect şi ţipă pentru că au fost lăsaţi fără sursa din buget, prin care îşi finanţau toate afacerile ilegale.

„Sursele PSD în ceea ce mă priveşte sunt la fel de proaste, ca multe lucruri pe care le face PSD, dar asta este, nu avem ce să facem. Mi-a plăcut că PSD ne-a arătat astăzi din nou că nu ştie cum să citească un buget.

Cel mai mult afli despre oameni ce ştiu atunci când îi laşi să vorbească şi PSD astăzi a arătat, lăsându-i să vorbească, că PSD nu ştie ce este în acest buget, chiar nu ştie.

Aşa că nu are sens să mai discutăm despre PSD. Aş vrea să le mulţumesc colegilor parlamentari de la PNL, USR, UDMR şi minorităţi pentru munca pe care au depus-o în ultimele zile, pentru susţinerea acestui buget, fără amendamente, în Parlamentul României.

Este primul buget în ultimii 30 de ani de zile care pune în centru investiţiile şi reforma şi de aceea ţipă PSD. Românii trebuie să ştie că PSD ţipă din disperare. A rămas fără sursa din buget prin care îşi finanţa toate afacerile ilegale.

Unii dintre ei au fost prinşi şi sunt la puşcărie, alţii urmează. Dar i-am lăsat fără sursa de finanţare şi de aceea ţipă aceşti oameni”, a declarat Cîţu.

Deputatul PNL Bogdan Huţucă a afirmat, în plenul reunit, că „bugetul pentru anul 2021 a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice generate de pandemia COVID-19 şi al dezechilibrelor macroeconomice majore acumulate în anii premergători crizei”.

„Guvernul a fost constrâns să găsească resurse financiare pentru toate nevoile societăţii şi economiei româneşti şi, în acelaşi timp, să demareze şi un amplu proces de consolidare a finanţelor publice ale ţării. Să nu uităm că politicile prociclice promovate de PSD în anii 2017-2019 au eliminat orice spaţiu fiscal, care ar fi fost deosebit de util României în perioada crizei. Să nu uităm că în anul 2019, rapoartele Comisie Europene şi agenţiile de rating atrăgeau atenţia că România este statul UE cel mai vulnerabil din punct de vedere economic, în cazul declanşării unei crize economice. Aşadar, în ciuda contextului intern şi internaţional dificil, bugetul pentru anul 2021 reuşeşte să acopere toate obligaţiile financiare ale statului român: plata salariilor în sistemul public, plata pensilor majorate cu 14%, plata alocaţiilor majorate pentru copii, campania de vaccinare şi cheltuielile suplimentare din sistemul sanitar, plata măsurilor active pe piaţa muncii, asistenţa socială şi cheltuielile descentralizate la nivelul administraţiei publice locale”, a precizat Huţucă.

El a mai spus că „bugetul pentru anul 2021, alocă o sumă record – cea mai mare din ultimele trei decenii – pentru investiţii publice. Vorbim despre 61,4 miliarde de lei direcţionate către proiecte majore care vor contribui la relansarea economiei”.

„Este de apreciat efortul Guvernului de a acoperi tot necesarul de cheltuieli, de a impulsiona investiţiile şi de a reduce progresiv deficitul bugetar. Vă rog să ţineţi seama de faptul că această construcţie bugetară este cu atât mai importantă cu cât Guvernul, în anul 2021, NU introduce impozite şi taxe noi şi nici nu le majorează pe cele existente. Mai mult, păstrează şi o parte dintre facilităţile fiscale de care au beneficiat operatorii economici în anul 2020. Fac această precizare pentru că în anii 2018-2019, proiectele de buget au fost prezentate în Parlament alături de majorări consistente de fiscalitate, care au dărâmat competitivitatea agenţilor economici români şi au afectat negativ puterea de cumpărare a românilor”, a explicat liberalul.

Acesta a vorbit şi despre indicatorii de bază pe care a fost construit bugetul.

„Indicatori de bază pe care a fost construit bugetul pentru anul 2021 ne dau garanţia că în anul 2021 putem avea o creştere economică solidă şi vom înregistra o ameliorare a echilibrelor macroeconomice, interne şi externe. Astfel, se estimează pentru anul 2021:

– Un PIB mult mai mare decât în perioada anterioară pandemiei;

– O creştere economică de 4,3% din PIB, generată în mare proporţie de investiţii publice. În funcţie de performanţele pe care Guvernul le va demonstra în utilizarea fondurilor europene, creşterea economică poate să fie chiar mai mare decât cea pe care mizăm la început de an.

– O inflaţie medie anuală mică de 2,4%, care să păstreze relativ constantă puterea de cumpărare a populaţiei. Am pornit de la o inflaţie de peste 5% în anii 2017-2019, şi am ajuns la o inflaţie în jurul a 2%, comparabilă cu statele din regiune;

– Un salariu mediu net în creştere;

– Un număr mai mare de angajaţi în economie”, a explicat Huţucă.

„Bugetul pentru anul 2021 reprezintă semnalul cel mai clar al demarării unor ample reforme structurale, nu numai în plan economic, ci şi social şi al relaţiei dintre instituţii şi cetăţeni”, a adăugat deputatul PNL.

„Avem la dispoziţie 4 ani în care trebuie să aşezăm pe baze noi marile sisteme publice. De aceea, este important ca reformele demarate anul acesta să fie urmărite cu maximă consecvenţă, fără ezitări şi fără amânări. Dacă Guvernul şi Parlamentul vor reuşi să menţină un ritm accelerat de reformă, atunci în orizontul anului 2024 putem să vorbim despre un stat modern şi un standard de viaţă asemănător mediei europene. Astfel, vom scoate largi categori de populaţie din situaţia de sărăcie şi de dependenţă faţă de stat, iar, la următoarele alegeri, cei care s-au obişnuit să facă tranzacţii electorale cu neajunsurile oamenilor, vor avea o mare surpriză”, a conchis Huţucă.

Share