Victor Ponta? Crin Antonescu? Nu mă prezint la vot

Share

În seara trecută, Traian Băsescu a anunţat public că între Victor Ponta şi Crin Antonescu, dacă aceştia doi vor ajunge în turul al doilea, nu va ezita să voteze pentru Crin Antonescu.

Președintele Băsescu greșește, după părerea mea. A trimis un puternic semnal politic favorabil lui Crin Antonescu, probabil în disperare de cauză, pentru că vede, are informaţii, ştie că, deocamdată cel puţin, Opoziţia de centru-dreapta nu se organizează, prin unificarea atât de necesară, alegând un om potrivit, forte, care să candideze la Președinție. Unul singur.

Dorinţa de înţeles a şefului statului este să dea un şoc liderilor formaţiunilor centrifuge din această parte a spectrului politic, pentru ca aceştia să se trezească, să termine cu fonfleurile şi umflarea muşchilor şi să acţioneze politic coerent (ceea ce nu e cazul până acum).

În cazul în care însă Crin Antonescu şi Victor Ponta vor ajunge în turul al doilea, efectul declaraţiei preşedintelui nu va fi benefic: o parte din electoratul dezamăgit de centru-dreapta va merge la vot, alegând ceea ce liderul de facto al Opoziţiei (Traian Băsescu) consideră că este răul cel mai mic.

Astfel însă, indiferent cine va deveni preşedinte dintre cei doi, şi învingătorul, şi învinsul vor fi mai legitimaţi, pentru că vor fi fost votaţi de mai mulţi români prezenţi la vot decât dacă Traian Băsescu nu ar fi reacţionat ca scorpionul, înfigându-şi coada în Opoziţia dezbinată.

Aşa cum în alte dăţi l-am lăudat pe Băsescu pentru că este cel mai bun politician pe care l-am avut şi îl avem în ultimele două decenii, tot la fel afirm că acest politician a greşit acum: nu ai voie niciodată să ajuţi astfel un reprezentant al forţelor antidemocratice.

Pentru că şi Ponta, şi Antonescu sunt două ipostaze ale aceleiaşi probleme: apucăturile despotice, postdemocraţie, tipice lumii cuprinse de criză în care ne aflăm. Armele omului simplu cu convingeri democratice, în astfel de vremuri, sunt mai subtile. El sancţionează astfel de ipochimeni prin neprezentarea la vot.

Victor Ponta este un discipol al lui Adrian Năstase, cu apucături de tânăr furios al punerii batistei pe ţambal și administrării de picioare în stomac adversarilor, pe sub masă și la vedere. Tinde să instaureze o nouă perioadă de dominaţie fenesinto-pesedistă, combinaţie a nenorocirilor ce s-au petrecut în România în perioadele 1990 – 1996 şi 2001 – 2004.

Crin Antonescu este un fel de neofascistoid populist, care ar fi primul ins cu tendinţe de dictator de extremă dreapta ce a ajuns vreodată în fruntea Statului Român, cum nu s-a întâmplat niciodată în istoria noastră, nici măcar în timpul celui de-al doilea război. Nu vrem să ştim ce ne va aştepta cu un astfel de  civil Nicanor în fruntea ţării. Nu-mi doresc să devenim Macondo.

Miza este cu atât mai mare, cu cât, dacă totuşi rămânem pe vechea (actuala) Constituţie (adică nu ne fericeşte USL cumva şi cu pacostea unei istabilităţi cronice la vârful statului, prin adoptarea oricărui referendum cu 30%, aşa cum ne este dorit modelul de ţară de la Kremlin, după chipul şi asemănarea a ceea ce se petrece la Chişinău), tendinţa unui preşedinte ales în primul mandat, pentru cinci ani, este să fie reales pentru încă alţi cinci ani.

Carevasăzică, pregătiţi-vă pentru perspectiva de a avea ori un Năstase mai proaspăt şi setos de putere, ori un hitleric la Cotroceni. De asemenea, pregătiţi-vă ca în această alternativă, pe care liderii Opoziţiei noastre o privesc relaxaţi, cu resemnare, preşedintele să numească invariabil, pentru un deceniu, guverne reacţionare, care vor ţine ţara în loc şi vor stopa dezvoltarea, în timp ce corupţia, birocraţia şi clientelismul vor înflori la cote faţă de care ce se petrece acum ne va părea o dulce poezie.

Nu-mi doresc acest lucru. Dacă astfel de personaje vor ajunge în turul al doilea al prezidenţialelor de peste un an, ştiu ce am de făcut: în ziua votului am altele mai bune de lucrat decât să votez un tiran mascat în devenire deghizat în băiat tânăr, tuns regulamentar sau un Heidegger al oceanelor interplanetare ale nopţilor de poker. Prefer rummy, canasta şi bridge.

În ziua alegerilor prezidenţiale din anul 2000, turul al doilea, am avut prea mult de lucru la BBC, Romanian Department, în Sf. Spiridon 12, ca să pierd timpul inutil alegând între CV Tudor şi Ion Iliescu. La fel voi face şi acum.

Fereşte-ne, Doamne!

Share