Venezuela sau despre cum ar putea arăta mâine România

Share

Depinde numai de noi ca mâine România să nu arate ca Venezuela. Este un stat în pragul războiului civil. Legal, prin alegeri, mişcarea chavistă a ajuns la putere. Apoi a confiscat-o, a dus-o în budoar şi nu-i mai dă drumul, deşi e clar că i-a trecut timpul. Chavismului, desigur

Venezuela i-a donat lui Donald Trump jumătate de milion de dolari

Dacă mai lăsăm mult PSD la putere în România, mâine poate să transforme ţara noastră într-o Venezuelă a Europei. După Năstase, a fost clovnul Geoană. Apoi a urmat iresponsabilul vesel Ponta. Acum e Daddy Dragnea. Nu trebuie să ne facem iluzii: PSD poate să furnizeze noi monştri politicii româneşti.

Mai jos, o traducere după The Hill despre situaţia din Venezuela. O ţară unde infractorii sunt la putere. Ca în România. Şi vor să schimbe legile, astfel încât tot ei să fie la putere, nu în puşcărie, unde le este locul. Ca în România.

Venezuela, un butoi de pulbere, care ar putea exploda în următoarea Cuba

Președintele Curții Supreme a țării este un ucigaș condamnat. Un tribunal federal american a acuzat ministrul venezuelean de Interne pentru trafic de droguri. Departamentul de Trezorerie din SUA l-a numit pe vicepreşedinte “un rege al drogurilor”.

Doi nepoţi ai primei doamne a națiunii sunt în spatele gratiilor. Condamnaţi pentru încercarea de a transporta 800 kg de cocaină în SUA. Președintele țării are un proces la Curtea Penală Internaţională de la Haga. 100 de politicieni din America Latină îl acuză de încălcarea drepturilor omului.

Aceasta pare a fi o poveste din serialul TV „Narcos”. Dar influența lui Pablo Escobar și Cartelului Medellin, din Columbia anului 1990, pălește în comparație cu puterea dictaturii venezuelene de astăzi. Chiar și observatorii ocazionali sunt conștienți. Ţara bogată în petrol, cu puțin timp în urmă cea mai bogată economie din America Latină, e pe punctul de a deveni un stat eșuat.

Cea mai mare inflaţie din lume

Venezuela are cea mai mare inflație din lume. Violența ucigașă a făcut din ţară unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pământ. Malnutriția este agresivă. Copii mor de boli minore, deoarece nu au acces la medicamente de bază.

Economia țării, deja slăbită de politicile socialiste ale fostului său lider, Hugo Chavez, a fost devastată, atunci când prețurile petrolului au scăzut, începând din anul 2014. Actualul presedinte, Nicolas Maduro, și partidul său socialist de guvernământ, au suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile parlamentare din 2015.

Dar Maduro a refuzat să recunoască puterile Adunării Naționale și a folosit Curtea Supremă, plină de loialiști Maduro, pentru a invalida acțiunile Congresului.

Tot cu Justiţia au treabă şi în Venezuela, ca şi în România

Când instanța a încercat să preia în întregime puterile legiuitorului, în această primăvară, protestele au izbucnit. În întreaga țară. Nu s-au oprit timp de aproape patru luni. Guvernul Maduro a reacționat prin reprimarea protestelor.

Aceasta a dus la un strigăt internațional din partea organizațiilor pentru drepturile omului. Mai mult de o sută de persoane au fost ucise. Mii de răniți și alte mii au fost arestați. Mulţi oameni au fost torturaţi de aparatul guvernamental represiv.

Acum, Maduro încearcă să-și întărească puterea prin organizarea alegerilor pentru o adunare constituantă. Misiunea acesteia ar fi de a adopta o nouă constituție, ce ar elimina Adunarea Națională, controlată de opoziție. Aceasta ar perpetua puterea lui Maduro.

Spre o Cubă castristă sud-americană

De asemenea, ar elimina orice resturi ale democrației și ar stabili un stil cubanez de conducere: dictatură comunistă, un singur partid.

Cu alegerile pentru constituantă programate pe 30 iulie, comunitatea internaţională nu mai trebuie să aştepte deloc. Anarhia în Venezuela, un posibil război civil sau consolidarea unei noi Cube reprezintă riscuri serioase pentru securitatea națională a SUA și a întreagii emisfere.

În primul rând, instituirea unei dictaturi comuniste ar declanșa o criză majoră a refugiaților. Vecinii Venezuelei, Brazilia și Columbia, se luptă deja sub influxul de refugiați venezueleni. Venezuela, pentru prima dată în istorie, are cel mai mare număr de solicitanți de azil în SUA, depășind China și Siria.

Venezuela şi pericolul teorismului

Diego Arria, un politician proeminent venezuelean, fost ambasador la ONU, care trăiește în exil, a estimat că 8-10 milioane de oameni ar putea fugi din țară. Exodul reprezintă doar un sfert din venezueleni. Dar criza refugiaților ar diminua dimensiunea migrației cubaneze și haitiene în SUA.

O anchetă CNN a constatat că autoritățile venezuelene au emis probabil sute de paşapoarte persoanelor ce nu sunt venezueleni. Inclusiv paşapoarte și legitimații legate de vicepreședintele venezuelean Tarek El Aissami. Acestea “au fost eliberate persoanelor din Orientul Mijlociu, inclusiv legate de Hezbollah”.

Aceste pașapoarte permit intrarea fără viză în 130 de țări, inclusiv în UE. Venezuela menține relații de colaborare foarte strânse cu Siria și Iran. Sunt două dintre cele patru națiuni desemnate de Departamentul de Stat al SUA sponsori ai terorismului. Țara a devenit de asemenea un aliat puternic al Chinei și Rusiei.

Rachete de mână contra jetlinerelor

În al treilea rând, în conformitate cu o prezentare militară venezueleană văzută de Reuters, Venezuela posedă 5000 de “MANPADS”. Acestea sunt rachetele de umăr capabile să doboare avioanele cu reacţie. Dacă ar cădea în mâinile unor terorişti, ar reprezenta un risc inacceptabil pentru aviația comercială din SUA.

venezuela
@Gety Images, courtesy The Hill

În al patrulea rând, Venezuela este pe una dintre cele mai mari rezerve de petrol dovedite. Este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol. Anarhia în Venezuela ar putea perturba serios piețele de petrol ale lumii.

În al cincilea rând, dacă Maduro rămâne la putere, Venezuela va continua să fie o legătură importantă în comerțul internațional cu droguri. SUA trebuie să joace un rol activ cu puterile regionale pentru a exercita presiuni asupra guvernului lui Maduro.

De dorit: guvern de uniune naţională

Aceasta pentru a permite mai întâi trecerea la un guvern de unitate națională și apoi la alegeri prezidențiale și locale. Efortul diplomatic multilateral ar trebui să fie condus de conducătorii regionali, cu sprijinul deplin.

O abordare unilaterală a Statelor Unite, impunerea unor sancțiuni în stilul Iranului asupra exporturilor de petrol ale Venezuelei sau a accesului la piețele financiare mondiale ar putea, pe termen scurt, să rănească poporul Venezuelei.

Deja suferind mai mult decât membrii clasei represive de guvernământ. Ar fi de asemenea posibil ca Maduro să-și concentreze energia asupra retoricii anacronice în stilul Cubei, care atacă “imperialismul” SUA.

Speculă maduristă cu naţionalism

El a reacționat deja la avertismentele americane prin dublarea antiamericanismului său. A numit avertismentele SUA “amenințări insolente ale unui imperiu xenofob și rasist”. Concentrarea asupra intervenției imaginate a lui “Yankee” încă mai are rezonanță între loialiştii Chavista. Ea ar putea ajuta, mai degrabă decât să-l rănească pe Maduro. O abordare multilaterală a sancțiunilor ce vizează o gamă largă de lideri ai dictaturii ar putea fi mai eficientă.

Un fost ministru de finanțe chavist a declarat că membrii guvernelor Chavez și Maduro au sifonat 300 de miliarde de dolari în ultimul deceniu. Un oficial guvernamental american a spus că Departamentul de Trezorerie ştie de mai mulți oficiali guvernamentali ce au acumulat averi de miliarde.

O mare parte din acești bani este investită în SUA, Spania și Elveția. Înghețarea acestor active și a celor ale membrilor familiilor este un deziderat. Închiderea accesului la sistemul financiar internațional e un prim pas.

Soluţii, soluţiii…

Anularea vizelor oficialilor guvernamentali și a membrilor familiei ar putea fi un alt scop. De asemenea, expulzarea celor ce trăiesc în SUA și a aliaţilor acestora este un alt deziderat. Mulţi apropiaţi ai oficialilor venezueleni trăiesc în SUA și Europa datorită banilor furaţi.

SUA ar trebui de asemenea să amenințe că vor face publice toate aceste informații. Presiunea financiară asupra liderilor guvernului venezuelean poate funcţiona. În schimbul oferirii unei înțelegeri care să le permită să părăsească țara. De asemenea, să nu facă obiectul urmăririi penale. Acesta poate fi prețul ce trebuie plătit pentru a facilita încheierea regimului criminal Maduro.

Ar fi odios să se permită traficanților de droguri, torturatorilor și celor ce au încălcat drepturile omului să fie liberi. Mai odios este însă gândul că Guvernul Maduro ar putea supraviețui. Şi că, asemeni familiei Castro din Cuba, ar putea consolida o dictatură militară. Comunistă, totalitaristă, care să încalce drepturile omului, la un popor, pentru generații.

nota: Intertitlurile cu roşu aparţin redacţiei Starea Presei

Share