home POLITICA Václav Klaus: “În capcana centralizării UE”

Václav Klaus: “În capcana centralizării UE”

Share

Uniunea Europeană, în ultimii ani, a ajuns la o fază cu totul nouă a dezvoltării sale şi problemele sale sunt vizibile pentru toată lumea care vede în ansamblu.

orangejuiceblog

Centrul pentru Economie şi Politici [CEP] intră în această dezbatere antologică, care încearcă să structureze problemele şi să le pună în discuţie într-o manieră critică. Desigur, nu toţi laudă UE.

Partea A oferă textele seminarului “Uniunea Europeană în capcana centralizării” din 23 martie 2011. Membrul consiliului editorial al publicaţiei Revue Politika, Tomáš Břicháček, explorează integrarea europeană din punct de vedere juridic şi susţine că UE are prevăzută “din proiect” centralizarea.

Istoricul şi politologul Lukáš Petřík susţine că Uniunea Europeană nu este democratică. Analistul politic şi editorul Alexandr Tomskývede Uniunea Europeană ca pe o capcană pentru naţiunile europene.

În partea B sunt publicate o varietate de texte suplimentare, în care dorim să arătăm anvergura şi forţa criticilor autohtoni ai integrării europene. Din Václav Klaus republicăm discursul său, după care Europa are un viitor, dar nu prea roz. Scriitorul Benjamin Kuras oferă o nouă definiţie a euroscepticilor.

Senior fellow Doug Bandow de la institutul american Cato scrie că proiectul european a dispărut pentru totdeauna. Profesorul Miloslav Bednář de la institutul filozofic al AV ČR [Academia de ştiinţe a Republicii Cehe] reflectează asupra faptului că Uniunea Europeană ar trebui să fie mai democratică.

Preşedintele Partidului Cetăţenilor Liberi, Petr Mach, critică transferul neconstituţional de autoritate către UE, în legătură cu adoptarea unui pachet de salvare al UE pentru ţările îndatorate. Jan Skopeček de la Centrul pentru Economie şi Politici explică de ce pactul UE pentru competitivitate nu este de bun augur.

Viceguvernatorul CNB [banca naţională cehă], Mojmir Hampl, analizează modelele germane pentru dezvoltarea unei monede comune europene. Consilierul prezidenţial Martin Slanýexaminează problemele actuale din zona euro.

Parlamentarul Ivo Strejček critică modul în care are loc centralizarea fiscală şi politică în UE. Redactorul revistei Týden [Săptămâna], Lukáš Kovanda, explorează subiectul euro şi lupta pentru supravieţuire a acestuia.

Ondřej Krutílek de la Centrul pentru Studierea Democraţiei şi Culturii din Brno explică de ce a eşuat Tratatul de la Lisabona. Publicistul Dušan Šrámek salută măsurile suplimentare de facilitare a liberei circulaţii a forţei de muncă în cadrul UE.

UE nu are nevoie de unificare, centralizare şi gestionare, nu are nevoie de dirijarea activităţilor umane dintr-un punct central, nu are nevoie de o tranziţie de la comunitate la uniune (de la CE la UE) şi nu are nevoie de o Uniune Monetară Europeană (UME).

Continuarea şi aprofundarea integrării europene are un efect marginal descrescător, şi după trecerea de un anumit punct se poate întâmpla chiar că nu doar se vor limita efectele sale iniţiale, ci, deasemenea, se va produce un declin global.

Mi-e teamă că tocmai în această situaţie ne găsim acum. Eu cred că această colecţie va avea o contribuţie notabilă în cadrul discuţiilor noastre.

Václav Klaus, colecţia de texte CEP nr. 90/2011

sursa: Prioritate de dreapta

Citeşte şi
Václav Klaus: Europa are un viitor – dar nu prea roz

Orice slăbire a entităţii noastre actuale, decizii despre noi, luate fără noi, nu le vrem. Read more

Václav Klaus: Mesajul de Ziua Naţională a Cehiei (via Prioritate de dreapta)

Grupul celor mai puternice economic şi mai importante politic dintre statele lumii tinde să devină Read more

Václav Klaus: Europa, consecinţele sistemice ale recentei crize şi necesitatea reformulării bazelor capitalismului

Preşedintele Cehiei, Václav Klaus, a fost invitat la Universitatea Johns Hopkins din SUA (The Transatlantic Read more

Revista presei. De ce mai mizăm pe adoptarea euro?

~nemtii ne sunt datori, nu invers~SUA sprijina Romania pentru Nabucco~Cati Andronescu si fabricile de diplome~Cazul Read more

Revista presei. Caracatiţa Petromservice

~Basescu: Romania devine tinta prioritara de atac; Solutie Rosia Montana - referendum local~numire politica la Read more

Revista presei. Miza vizitei lui Băsescu în SUA

~ultimele zvacnete ale slugilor lui SOV~Atena in vrie, sevraj si picaj~euro se depreciaza~s-a fasait diversiunea Read more

WikiLeaks: Gitenstein – AGRI ar putea concura cu Nabucco

Gitenstein avertiza că proiectul AGRI ar putea concura cu Nabucco în ceea ce priveşte achiziţionarea Read more

De unde si pana unde “Daca SUE nu e, nimic nu e?”

o noua disperare bantuie acum Europa: Europa. Daca e sa ne luam doar dupa ultima Read more

Revista presei. Doru Iuga, trimis in judecata pentru proxenetism

~100 de preoti filmati intretinand relatii homo~incepe lupta pe petrolul Libiei~ce triburi iau puterea in Read more

Revista presei. Colgate Total, pasta de dinti hormonala

~cum s-a pricopsit deputatul Rizea cu o palarie de bani~Lazaroiu vrea un cap limpede la Read more

Share