Va reuşi MRU să fie BUN?

Share

Iniţiativa lui Mihai Răzvan Ungureanu, de creare cât mai rapidă a unui pol de dreapta, este salutară şi vine exact de acolo de unde ne aşteptam. Pentru că ne aşteptam ca partidul cel mai puternic de pe partea dreaptă a eşichierului, PDL, să nu aibă această iniţiativă şi ea să vină dinspre gruparea Forţa Civică – PNŢCD, cu salutul prietenos (şi firesc) al PMP.

Dar există întrebări legitime pe care ni le punem, iar ele au fost exprimate deja în precedenta postare.

Expresia cea mai bună a ceea ce încearcă acum  să facă liderii PDL este conţinută în spusele lui Cezar Preda şi poate William Brânză.

Cezar Preda a declarat de curând că PDL va accepta eventual discuţii despre formarea unui pol de dreapta după europarlamentare (când, aşa cum a afirmat Traian Băsescu de curând, va fi prea târziu şi USL va fi deja virtual învingătoare a prezidenţialelor). Aceasta este orbire, din cauza intereselor personale meschine, la Cezar Preda.

Facem legătura între faptul că Cezar Preda este baron PDL de Buzău şi conflictul pe care baronii acestui partid l-au avut cu MRU, atunci când i-au cerut bani de la bugete lui MRU, iar acesta le-a spus nu şi a şi trântit uşa. Atunci s-a copt practic căderea lui Ungureanu.

Că lucrurile stau exact astfel a confirmat de curând chiar Traian Băsescu. Acesta a spus mai mult decât atât. Din sucesiunea de premieri Tăriceanu – Boc – MRU, ultimul a fost singurul care nu a acceptat să dea bani baronilor locali.

Probabil că acesta este un punct forte pentru MRU în ochii lui Băsescu: verticalitatea. Cum spunea preşedintele pe 27 noiembrie 2012, pentru politică la vârf trebuie însă un om politic forte.

Dacă acesta este MRU – o va demonstra succesul acţiunii sale politice, pe care o iniţiază acum. Dacă are ştiinţa şi prestanţa să genereze unificarea dreptei, înseamnă că a devenit, din tehnocrat, om politic greu. Dacă nu, nu. MRU trebuie să devină “un om politic puternic, pe picioarele lui”, pe care să-l urmeze ceilalţi politicieni.

William Brânză a fost mult mai ponderat, însă cele spuse de el sunt simptomatice. Fostul deputat de diaspora, care remarca lucid luni, 4 februarie 2013, picajul total al PDL, a afirmat acum, aparent paradoxal, că nu este normal ca PDL să se coboare şi să facă astfel de propuneri (n.n.: de nificare) unor formaţiuni politice neglijabile pe eşichierul politic. Aceasta este orbire.

Oare astfel a gândit seniorul Corneliu Coposu, când a format CDR, înainte de alegerile din 1992? Nici vorbă. Foarte interesant este că înainte de alegerile legislative din toamna anului 1992 PNŢCD era un partid parlamentar neglijabil, cu un loc în Parlament, în timp ce PNL avea 10 locuri.

Celelalte două partide din CDR erau atunci extraparlamentare: PAC şi PNL-CD. Dar în CDR mai erau şi organizaţii care nu participau la alegeri, precum AFDPR şi Alianţa Civică. Ulterior, au mai apărut Partidul Alternativa România al lui Varujan Vosganian, Partidul Ecologist Român şi Federaţia Ecologistă Română.

Aici este un alt aspect foarte interesant, ce ţine de consecvenţa formidabilă a seniorului Corneliu Coposu: CDR şi Emil Constantinescu au pierdut şi legislativele, şi prezidenţialele în 1992, rămânând în Opoziţie încă patru ani.

Dar în 1996 au câştigat tot, aşteptând însă patru ani această victorie: localele, legislativele, apoi candidatul CDR la prezidenţiale a devenit preşedinte. Este o lecţie pe care PDL şi deopotrivă MRU trebuie să o înveţe.

1. Cine este astăzi mic poate deveni mâine mare, dacă este consecvent politic şi înţelege să nu se opună sinergiilor naturale electorale. Entropia acestora nu poate fi învinsă de nimic. Nici măcar de încăpăţânarea unui buldog.

2. Un om politic cu adevărat puternic este acela care reuşeşte să canalizeze forţele coezive în sprijinul acestor sinergii naturale, dacă le înţelege trendul şi acţionează, cu consecvenţă, răbdare şi generozitate în slujba lor.

Share