USA Today: România, ultimul episod al unei lovituri de stat

Share

Europa aşteaptă să vadă ce se întâmplă duminică, atunci când românii votează într-un referendum naţional în care vor decide dacă să-l demită pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte.

No pun intended

Acesta este ultimul episod al unei lovituri de stat date de facţiunile despre care cei critici spun că au prea puţin respect faţă de noţiunea de democraţie.

Criza politică din România poate să dea peste cap ani de progres democratic. Analiştii spun că Vestul trebuie să acţioneze decisiv, pentru a sancţiona statele de pe lista neagră  din Estul Europei, precum Ungaria şi Bulgaria, în care autocraţia îşi face din nou simţită prezenţa.

Este o nemaipomenită fragilitate a instituţiilor democratice din România şi din unele locuri din centrul Europei. În pofida faptului că ţara se află după un foarte lung drum democratic, de 20 de ani, vedem un recul în principiile democraţiei şi statului de drept

, a spus Heather Conley, director al Programului European de la Centrul pentru Stuii Strategice Internaționale din Washington.

Share