Urmează o criză sistemică şi mai gravă

Share

Practic, criza economică globală, care a explodat începând din august 2007 în Statele Unite, odată cu intrarea American Home Mortgage în incapacitate de plăţi, şi a ajuns la noi la începutul anului 2009, nu a luat sfârşit niciodată.

În acest moment, ne aflăm în plină depresiune economică. Nu sunt bani pe pieţe, în sensul că masa monetară a rămas destul de comprimată, chiar dacă a început din nou să se dilate, anemic şi nesănătos economic.

Această dilatare este artificială. De exemplu, în SUA (de unde a pornit şi data trecută boost-ul de criză) Fed-ul duce o politică consecventă, pe termen mediu, de aruncare pe piaţă de monedă, pe care o tipăreşte în devălmăşie.

Scopul Federal Reserve este să pompeze bani în marii actori economici datornici, ca să le dea acestora timp să-şi revină, să-şi subţieze progresiv pierderile.

Dar există un anumit stadiu în care, dacă pui antiseptice în cangrenă, tratamentul nu mai dă rezultate. Ba, chiar şi părţile sănătoase ale organismului economic se îmbolnăvesc.

Cauzele precedentului puseu de criză nu au fost soluţionate. Ele produc efecte negative în economie.

De exemplu, băncile nu au fost reformate. Ele şi sistemul de societăţi care au jucat subprimele pe pieţe au dus la precedenta dezumflare a bulelor. Acum se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu, ceva asemănător.

Există un anumit moment de la care America va continua să crească sau se va prăbuşi din nou, apoi îşi va exporta iar criza, cum a făcut şi începând din august 2007, de când Freddy Mac s-a transformat în Donald Duck, care acum strigă că din 2009 a returnat Fed mai mult decât a primit de la aceasta.

La acel moment, SUA va continua să crească numai cu o irigare masivă a economiei cu bani din industria militară, după modelul post-9-11. Dacă această oportunitate nu va exista, va urma căderea.

Să vedem acum care sunt posibilele focare din care s-ar putea ajunge la un astfel de nou război de prosperitate pentru SUA. Ca de obicei, un focar e în Orientul Apropiat.

Altul a apărut acum în Ucraina. SUA intră geopolitic în fatherland-ul Rusiei. A susţinut şi susţine noua putere de la Kiev. Rusia a reacţionat, invadând Ucraina. Aici avem de-a face cu germenul unui conflict direct SUA – Rusia.

Dacă acesta se va înteţi şi va căpăta valenţe militare, vom fi la limita sensibilă a evenimentelor. România are nevoie de stabilitate şi de protecţia UE, NATO şi SUA, altfel va fi îmbucătăţită de Rusia, care, odată ce se va fi consolidat în Crimeea, va edifica un culoar previzibil spre Transnistria, apoi va lua la tocat R. Moldova, exact când aceasta, în vară, va face următorul pas spre UE.

Graniţa noastră de est va fi graniţă de conflict.

Există voci care spun că acesta este începutul celui de-al treilea război mondial. Dar a vorbi în termenii unui război clasic, ca acum 70 de ani, este, credem noi, incorect.

Războiul viitorului este ganglionar, cu explozii şi ieşiri la suprafaţă de câteva zile, săptămâni sau luni, în diferite locuri de pe mapamond. El este împestriţat cu oaze de linişte şi cu insule de despotism temporar.

Din acest punct de vedere, odată cu prima campanie din Golf a americanilor, se poate spune că acest altfel de război global a început deja. El este un război de tip nou, o luptă elastică, aparent haotică, pe resurse şi pe sfere de influenţă.

Problema noastră este că la viitorul boost de criză România va deveni şi mai friabilă la adversarii statului de drept, cocoţaţi pe nemulţumirea populaţiei, care din nou nu va pricepe de ce i se iau banii, şi-aşa puţini.

Să nu uităm că, la următoarea trecere pe la putere a Dreptei reformiste, bairamul pe care-l dă acum PSD va lăsa în urmă o nouă nevoie de austeritate şi din opoziţie Stânga va striga iar că ţara e în haos şi că ne prăbuşim, fără a-şi recunoaşte culpa.

Mai trebuie să ţinem cont şi de faptul că un nou val de criză va fragiliza şi mai mult construcţia europeană. După populistul Mateo Renzi în Italia, extremistul de dreapta Orban Viktor în Ungaria sau stânga populistă filorusă din România, noi state vor intra pe mâna iresponsabililor politic.

Share