home MASS MEDIA, POLITICA Unde ne sunt Ciolos-ii? (Ziare.com)

Unde ne sunt Ciolos-ii? (Ziare.com)

Share

A raspuns intrebarilor cu competenta, a aratat ca stie PAC (politica agricola comuna n.r.), ca poate administra dificilul compromis intre diferitele parti. A fost foarte foarte bun, chiar si cand a vorbit despre chestiuni dificile”.

Au fost vorbele lui Paolo Castro, presedintele Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, la adresa lui Dacian Ciolos dupa audierea romanului candidat pentru portofoliul Agriculturii.

N-a fost doar opinia lui Paolo Castro. Audierile s-au incheiat cu aplauze si cu un aviz pozitiv acordat in unanimitate. Este o performanta cu care putini candidati se pot lauda, cu atat mai stralucitoare cu cat ea este obtinuta pe terenul minat al Agriculturii.

Vorbim despre, poate, cel mai disputat si neomogenizat domeniu, cu interese exploziv divergente, miza celor mai zgomotoase proteste de strada si, pana la urma, cel mai legat de necesitatile primare ale fiecarui om.

A le armoniza pe toate acestea, a convinge si multumi reprezentantii tuturor tarilor si ai tuturor grupurilor politice este cu adevarat uimitor, cu atat mai mult cu cat domnul Ciolos are legat de picior bolovanul tarii europene cu cea mai problematica agricultura.

Cum a reusit Dacian Ciolos? Dovedind un amestec foarte puternic de viziune, diplomatie si profesionalism. Adica exact ceea ce lipseste dramatic in politica de la Bucuresti.

Si acultandu-l, probabil ca multi dintre europarlamentarii familiarizati cu situatia Romaniei s-or fi intrebat: cum e posibil ca aceeasi tara sa aiba in acelasi timp un profesionist de asemenea calibru si cea mai inapoiata agricultura din Europa? Este un paradox romanesc.

FOTO 1: Comisia Europeana, sediul central

Sursa foto: EarthInPictures

Si, mai mult decat atat, este un paradox multiplicat de mii de ori.

Romania nu este o tara fara profesionisti. Sunt multe creiere exceptionale, de tipul Dacian Ciolos, care activeaza discret si eficient in economia privata, in tara sau in strainatate.

Intre timp, tara este condusa de nulitati vocale si pline de tupeu, cu o ascensiune si diseminare metastatatica la toate nivelurile statului. Valorile autentice nu razbesc catre zona puterii in stat si nici nu sunt motivate sa lupte pentru a ajunge acolo.

Sa luam exemplul lui Dacian Ciolos, pana la urma unul fericit. A fost tinut in anonimat, pe un post de rangul al doilea, in timp ce agricultura romaneasca era data pe mana unor “somitati” ca Dan Motreanu sau Decebal Traian Remes.

A ajuns ministru doar cand pericolul activarii clauzei de salvgardare a fost iminent. Cam ca un doctor chemat sa scoata pacientul din coma. L-a scos, insa dupa alegeri agricultura a recazut in zona mediocritatii si abia acum a fost reasezata, cu forta aproape, in sarcina unui specialist.

Dl. Ciolos are totusi sansa de a-si arata la Bruxelles intreaga valoare. Iar meritul de a-l fi promovat pentru portofoliul Agriculturii si de a-i fi negociat sustinerea politica europeana, cand nimeni nu credea ca are vreo sansa, ii apartine presedintelui Traian Basescu.

Lucian Croitoru este un exemplu nefericit, nu atat pentru el, cat pentru Romania. Consilierul de ani de zile al guvernatorului BNR a pierdut postul de viceguvernator in fata lui Bogdan Olteanu, cu mult mai calificat, nu-i asa, pentru aceasta inalta pozitie.

Apoi, desi ar fi fost de la distanta premierul cel mai competent in aceasta perioada de criza, a fost respins initial de PNL, PSD si UDMR, pentru ca dupa alegerile prezidentiale sa fie uitat si de PD-L.

Daniel Funeriu a ajuns ministru al Educatiei impotriva vointei PD-L, desi este de departe cel mai calificat pentru aceasta pozitie. Partidul a vrut acolo un cadru de nadejde, pe fostul sindicalist Catalin Croitoru. Asta dupa ce PD-L ii mai daduse o plama lui Daniel Funeriu, asezat pe loc neeligibil pe lista de partid la alegerile europarlamentare.

Monica Macovei a fost suficient de buna pentru a lucra pentru Foreign Office-ul bitanic in zona anticoruptiei, dar nu are loc la Bucuresti. Cum in Romania problemele Justitiei sunt “rezolvate”, a fost trimisa la Bruxelles, unde este de altfel si foarte apreciata.

Si acestea sunt doar cazurile notorii de competente autentice refuzate politic. Multe altele anonime, se consuma la toate nivelurile. Ele reprezinta, de fapt, sansa refuzata de progres a Romaniei.

Modernizarea si reformarea Romaniei vor fi posibile doar daca si cand tara aceasta va ajunge pe mana Ciolos-ilor, a LucianCroitor-ilor si a Funeri-lor, care sa aiba nu numai functia, ci si mijloacele si libertatea de a o exercita profesionist. Altfel, nu prea avem ce spera.

NOTA: Trec peste faptul ca titlul retoric al editorialului este un facelift la “Mais ou sont les neiges d’antan?”, versul lui François Villon:

Dictes moy où, n’en quel pays,
Est Flora, la belle Romaine;
Archipiada, ne Thaïs,
Qui fut sa cousine germaine;
Echo, parlant quand bruyt on maine
Dessus rivière ou sus estan,
Qui beaulté ot trop plus qu’humaine?
Mais où sont les neiges d’antan!

Primul raspuns care imi trece prin minte, la acest editorial foarte bun cu cateva locuri comune de logica formala, este: “Ciolosii nostri din Romania sunt acolo unde i-au trimis incompetentii cu talente machiavelice, de genul celor care conduc destinele Ziare.com”.

Ceea ce trebuie sa intelegem cu foarte mare claritate este, dincolo de cazul Ziare.com, ca, din cand in cand, chiar spiritele pervertite, ori cei care contribuie la pervertirea spiritelor plang pervertirea lumii noastre moderne.

Un exemplu tipic graitor este cel al teleastului Mircea Badea. Fost stralucit elev la unul dintre liceele premium ale Capitalei, azi lucreaza la televiziunea mogulului Dan Voiculescu, unde intoxica opinia publica aproape zilnic cu aberatiile sale logice.

Nu se sfieste ca, din cand in cand, cu argumente forte foarte coerent structurate, sa le spuna tinerilor uitaciosi la tembelvizor ca ar fi bine sa se care din Romania, pentru ca aici nu ai nici o sansa sa te afirmi cinstit.

La fel, unii sobolanei mai rasariti probabil critica grota unde sunt constransi de conditia lor reptilian-mamifera sa traiasca, dar apoi, prin natura lor sobolaneasca, perpetueaza starea de fapt a semintiei.

Si acum, comentariu pe paragrafe:

“Sa luam exemplul lui Dacian Ciolos, pana la urma unul fericit. A fost tinut in anonimat, pe un post de rangul al doilea, in timp ce agricultura romaneasca era data pe mana unor “somitati” ca Dan Motreanu sau Decebal Traian Remes.”

COMENTARIU: La Ministerul Agriculturii, Ciolos a avut un mandat foarte scurt, fiind un soi de interimar permanent pana la alegerile legislative de la sfaristul anului 2008.

Intr-un cabinet PNL odios, format de PNL si sustinut de PSD, Dacian Ciolos a fost una dintre putinele raze de lumina, punand la punct, de exemplu, Codul de bune practici, negociat cu multa diplomatie intre interesele divergente ale producatorilor si procesatorilor, pe de o parte si cele ale retailerilor, pe de alta parte.

“(…) meritul de a-l fi promovat [pe Ciolos] pentru portofoliul Agriculturii si de a-i fi negociat sustinerea politica europeana, cand nimeni nu credea ca are vreo sansa, ii apartine presedintelui Traian Basescu”

COMENTARIU: Ziare.com s-a plasat constant anul trecut drept un reprezentant de seama al gherillei anti-Basescu, ridicand la fileu, mai mult implicit decat explicit, toate falsele argumente ale Coalitiei Anti-Basescu.

Printre altele, Ziare.com a gazduit editoriale scrise de santajistul Bogdan Chirieac, un mistificator al activitatii politice a presedintelui. A-l lauda acum pe presedinte este un gest de ipocrizie si oportunism din partea conducerii acestui website. Chiar daca autorul editorialului este poate sincer.

“Lucian Croitoru este un exemplu nefericit, nu atat pentru el, cat pentru Romania. Consilierul de ani de zile al guvernatorului BNR a pierdut postul de viceguvernator in fata lui Bogdan Olteanu, cu mult mai calificat, nu-i asa, pentru aceasta inalta pozitie.

Apoi, desi ar fi fost de la distanta premierul cel mai competent in aceasta perioada de criza, a fost respins initial de PNL, PSD si UDMR, pentru ca dupa alegerile prezidentiale sa fie uitat si de PD-L.”

COMENTARIU: Competenta lui Lucian Croitoru este indiscutabila si acesta ar fi fost un bun compromis, cu o coalitie PSD-PNL-UDMR formata din adversari politici ai lui Traian Basescu constituindu-se din patrioti romani responsabili, care intelegeau ca nu avem timp de pierdut. Asa cum am scris la timpul respectiv.

Aluzia prin ricoseu a acestui paragraf este insa ca PD-L l-a uitat pe Lucian Croitoru, preferandu-l din nou pe Boc, care e mai putin competent. Realitatea e ca Boc este foarte competent si mai are si forta politica. Lucru extrem de important pentru un premier.

“Daniel Funeriu a ajuns ministru al Educatiei impotriva vointei PD-L, desi este de departe cel mai calificat pentru aceasta pozitie. Partidul a vrut acolo un cadru de nadejde, pe fostul sindicalist Catalin Croitoru.”

COMENTARIU: Funeriu a fost unul dintre membrii Comisiei Miclea de la Cotroceni si era bine stiut de ani de zile ca unul dintre oamenii competenti consacrati ai PD-L.

El nu a ajuns ministru al Educatiei contra vointei PD-L, ci a devenit favoritul la acest post, dupa ce Catalin Croitoru s-a retras din functia in care fusese nominalizat de catre partid. Defapt, cel mai competent pentru aceasta functie ar fi fost chiar fostul ministru Miclea, coordonatorul planului de reforma a invatamantului.

COMENTARIU FINAL: Sa nu uitam ca Dacian Ciolos nu este primul comisar propus de Romania. Inaintea sa am avut un alt comisar excelent, pe Leonard Orban. Dar, fara nici o problema, am avut grija sa-l ponegrim si pe acesta, poreclindu-l comisarul faxurilor si copiatoarelor de la Bruxelles. Iar aceasta dupa ce initial pentru aceasta functie fusese nominalizat Varujan Vosganian…

Share