Un cec in alb

Share

~Stefan Vlaston~

Dincolo de discutiile si acuzele infinite de la televiziunile de stiri, populatia pare sa acorde un cec in alb actualei puteri: faceti ce credeti ca e mai bine sa trecem prin desertul actualei crize economice mondiale.

rosocialbusiness

Asa se explica lipsa de reactie a populatiei la recenta strategie fiscala 2012-2014. Cei afectati de strategie, bugetari si pensionari, nu sunt in concedii prin Turcia sau alte destinatii exotice. Sunt acasa. Dar inteleg ca alta cale de a iesi din impas nu prea exista.

Asta daca nu punem la socoteala declaratiile utopico-idealist-umoristice ale opozitiei. Care promite sa ne mute in paradis, daca ar veni la putere. Sa faca din economie bici, care sa si pocneasca.

Lumea intreaga este tulburata de scadenta la care a ajuns statul social-asistential. Am trait bine pe datorii, pe imprumuturi, pe tiparit moneda. Nu pe productie serioasa de marfuri si servicii vandabile. Cu exceptia Germaniei si a altor catorva tari.

Populatia a vazut in ce situatia e Grecia, care daca n-ar fi fost legata prin moneda euro de Uniunea Europeana, ar fi fost lasata din brate cat ai clipi. Si ce reduceri de venituri trebuie sa faca. Din sectorul bugetar. Ca acolo s-au acumulat pierderile si dezechilibrele uriase. Care pot da peste cap toata economia unei tari.

Nici Portugalia, Spania, Italia nu stau mai bine. Tot pentru ca au trait in paradigma statului social, care da si da si da, fara sa stie de unde da. Iar la Londra, de cand au inceput si la ei reducerile de ajutoare de tot felul, asistatii fura din magazine ce nu pot cumpara.

Se discuta si la noi doar despre bugetari. Care sunt circa 1,2 milioane. De restul salariatilor nu discuta nimeni. Desi ei platesc, prin taxe si impozite, salariile, masinile, secretarele, excursiile bugetarilor. Ale bugetarilor de lux, cel putin. Ei, nebugetarii,  pot fi dati afara… tot pe Contributors

Share