Ucraina, Piaţa Universităţii şi democraţia din capul lui Ion Iliescu

Share

Ion Iliescu: “Piaţa Universităţii a fost un fenomen izolat, într-un context oarecum echilibrat. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina e o mişcare total diferită şi violentă. La Bucureşti am avut un caz total izolat, o manifestare de opoziţie politică, într-o situaţie în care FSN-ul avea o popularitate enormă. Noi nu am făcut din Piaţa Universităţii o problemă. Am lăsat oamenii să-şi descarce energiile în acel perimetru. Nu am căutat să incităm şi să exacerbăm acest fenomen. A fost un protest democratic”.

Ion Iliescu răsuceşte istoria ca pe o cravată, când pe faţă, când pe dos, profilând-o brambura după interesele sale de perioadă.

Acum, spune că manifestaţia de protest maraton din Piaţa Universităţii, din 1990, la care am luat parte, a fost “un protest democratic”. Atunci, a instigat restul populaţiei ţării împotriva minorităţii bucureştene care atunci deja înţelesese ce este el: un bolşevic.

A instigat-o cu atâta perfidie şi a indus ură, împreună cu întreg aparatul de stat, dominat în cvasitotalitate de FSN atunci, încât în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 ura contra manifestanţilor a atins cote comparabile cu cele din Cambodgia lui Pol Pot, unde oricine purta ochelari era executat de khmerii roşii, fiind considerat intelectual, deci duşman al poporului. De altfel, femeile de la APACA strigau în 1990, mai la fiecare şedinţă de cultura urii organizată în public de FSN, “moarte intelectualilor!“.

Conform lui Ion Iliescu, aşa cum afirma în 1990, ca să justifice represiunea brutală din 13-15 iunie, în Piaţa ar fi fost bande de legionari… citeşte tot aici

Share