home POLITICA “Ucide-l pe Putin din tine” (Petru Bogatu)

“Ucide-l pe Putin din tine” (Petru Bogatu)

Share

Sloganul din titlu nu-mi aparţine. Cel care a îndemnat oamenii să-l ucidă pe Putin în inima lor se numeşte Serghei Şnurov, cunoscut interpret rus. Subsemnatul, desigur, subscrie la acest îndemn.

Lepădarea de idol

Ceva se întâmplă. Putin, odinioară mai popular în Rusia decât Ala Pugaciova în URSS, este contestat astăzi de tot mai multă lume bună din Moscova şi Sankt-Petersburg. Jocul său perfid nu mai înşală ca pe vremuri.

foto: Telemoldova – Profesor rus, somat sa-si retraga o problema de matematica

fotoinfo: Un profesor rus a fost somat de autoritati sa retraga de pe site-ul sau de Internet o problema de matematica al carei enunt sugera ca premierul Vladimir Putin este de fapt conducatorul tarii

Încă mai ieri, idol intangibil al birocraţilor, militarilor, veteranilor, mic-burghezilor, lumpenilor, artiştilor, sportivilor şi microbiştilor, ca să nu mai vorbesc de actualii şi foştii kaghebişti, premierul rus începe să piardă teren. Imaginea i se şifonează pe zi ce trece.

De Putin se leapădă nu numai intelectualitatea de marcă, ci şi colaboraţioniştii din domeniul culturii sau showbiz-ului care încă nu demult îi cântau osanale cu proximă ocazie.

Deunăzi, bunăoară, fosta primă balerină de la Bolşoi, Anastasia Volocikova, într-o emisiune televizată, transmisă în direct, şi-a aruncat în lada de gunoi carnetul de membru al Partidului „Edinnaia Rossia”. Acelaşi lucru l-a făcut Aleksandr Buinov, un alt cunoscut cântăreţ.

Andrei Makarevici şi Boris Grebenşcikov, fondatorii rock-ului rus de calitate, cer într-o scrisoare deschisă eliberarea lui Hodorkovski şi protestează împotriva politicii represive a regimului. Celebrul scriitor Boris Akunin se pronunţă pentru retragerea lui Putin din viaţa politică activă. Exemplele pot continua.

Dar e mult până departe. Idolul se clatină, dar nu cade încă. În mare parte, societatea rusă rămâne vrăjită de farmecele lui politice. Nu scapă de el atât de uşor cum pare la prima vedere. Soarta lui Hosni Mubarak îl ameninţă, dar nu fatalmente.

Frustrată de ruinarea idealurilor bolşevice… citeste tot aici

Share