home ECONOMIE Tsunamiul va lovi Romania in aprilie (E.O. Chirovici pentru BloomBiz)

Tsunamiul va lovi Romania in aprilie (E.O. Chirovici pentru BloomBiz)

Share

Pentru publicul larg din tara noastra, criza economica mondiala a fost, pina acum, mai mult un bau-bau dezbatut la talk-showuri. Acum, tsunamiul vine la noi.

Incepind cu luna aprilie, tsunamiul care pina acum a ravasit America si Europa de nord si de vest va lovi Europa Centrala si Balcanii.

Inclusiv Romania. Mecanismul de propagare a undelor de soc ale crizei cu epicentrul in “buricul financiar al lumii” – Wall Street-ul – a urmat principiul unui cutremur de pamint.

Undele de soc au inceput, odata cu vara anului trecut, sa mature nordul batrinului continent, iar incepind cu acest an se indreapta spre Europa centrala si Balcani. S-a urmat, practic, circuitul fluxurilor financiare si comerciale SUA-Europa.

Deja toate tarile din vestul si nodul Europei au intrat, oficial – conform cifrelor comunicate pentru anul 2008 – in recesiune. Valul s-a oprit – deocamdata – la Austria, Cehia, Slovacia, Romania, Bulgaria si Grecia.

Fiecare stat a fost afectat in proportii diferite, in functie de reactia autoritatilor, soliditatea sistemului financiar-economic si geometria politica. Regatul Unit, de exemplu, sever dependent de sectorul de servicii financiare, a carui “inima” economica bate in City, a fost lovit poate cel mai dramatic.

citeste analiza

Share