home POLITICA Traian Băsescu continuă să spună lucruri trăsnite

Traian Băsescu continuă să spună lucruri trăsnite

Share

Se întâmplă lucruri foarte stranii cu Traian Băsescu. Pe măsură ce trece timpul, acesta se depărtează tot mai mult de discursul său tipic de când era preşedinte şi redevine un simplu om politic român.

Are acelaşi glas, aceeaşi faţă, acelaşi discurs aparent, în schimb, încet-încet, a început să-şi modifice trendul discursului, aparent fără nici o explicaţie logică. A ne imagina că o face pur şi simplu doar din cauza unei femei e cam mult la un tip dur ca Băsescu.

citeşte şi: Prisăcariu şi Sorina Matei au fost daţi afară de la B1 TV

Trecem peste ce a spus despre Ucraina şi Republica Moldova, care necesită o analiză distinctă.

Există ziarişti care intoxică opinia publică. Sunt şi destui oameni care îi cred

, afirmă Traian Băsescu.

Însă a lua la grămadă toţi jurnaliştii care nu strigă-ntr-un glas despre “procurorii guantanamişti” şi a afirma despre ei că “intoxică opinia publică” este o uriaşă eroare politică.

citeşte şi Declaraţie extrem de gravă a lui Băsescu despre guantanamizarea României

Poate că unii dintre aceşti jurnalişti sunt de rea credinţă, iar alţii sunt de bună credinţă, pentru că nu au toate datele pe care le deţine preşedintele, deci ar fi mai bine să explice mai multe lucruri, decât să acuze aiurea nişte oameni care poate că sunt integri şi bine intenţionaţi. Ce urmează însă este cumplit.

Văd nişte efecte ale noului Cod Penal şi nişte excese ale procurorilor cu arestările preventive. În timpul mandatului meu, procurorii treceau la dosar şi elementele favorabile celui acuzat.

De când trece procurorul de caz în dosar “şi elementele favorabile celui acuzat“? Procurorul este acuzarea din partea statului, el relevă motivele pentru care un acuzat este făptuitor. Acestea nu sunt excese, aşa funcţionează justiţia peste tot în lumea occidentală.

Un om căruia i-a pus cătuşele procurorul în urma unui denunţ şi care urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare este primit cu un cortegiu de presă.

Cuvintele acestea ale lui Traian Băsescu trebuie citite în cheie negativă. Seamănă ca două picături de acid clorhidric cu ce susţin Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae.

Fraza începe cu cătuşele (pe care Şerban Nicolae ar vrea să le scoată de la mâinile acuzaţilor de fapte de corupţie) şi se termină ex-abrupto cu “cortegiul de presă“. Parcă noi, jurnaliştii, am fi ciocli şi l-am petrece pe acuzat spre ţintirim.

Ce-ar trebui să facă jurnaliştii? Să se ascundă-n tufe când ies Bica sau Vâlcov, ca să nu-i deranjeze psihic pe aceştia, că după aceea nu se mai pot apăra? A văzut cineva ce se întâmplă când pleacă un senator cu cătuşele la mâini de pe treptele Senatului SUA, cât de agresivi sunt jurnaliştii americani, ce fac aceştia?

A spus ceva Băsescu despre vreun “cortegiu de presă” atunci când Adrian Năstase a fost dus cu salvarea de acasă, cu fularul său Burberry cu tot, până la Spitalul Floreasca? Nu ţin minte.

Pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite. Se stă 24 de ore. De regulă, se ieşea cu cătuşele la mână în timpul emisiunii unor anumiţi realizatori. Un alt element de presiune formidabilă.

Nu este deloc aşa. Există foarte mulţi împricinaţi scoşi de DNA cu cătuşele la mână în creierii nopţii, spre 3-4, dis-de-dimineaţă. Televiziunile nu consemnează, pentru că nu mai au nimic la faţa locului, nici car de transmisie (maşina aceea cu “pălărie” sus), nici măcar un reporter prăpădit, cu microfon wireless şi cameră. De obicei, afli a doua zi ce s-a întâmplat, ştire seacă.

Un alt element de presiune: se duce la arestare, dar delaţiunile sunt distribuite întregii prese, iar judecătorii se află în faţa întregii opinii publice, dar intre timp se dau la presă elemente din dosar. Cine a creat isteria în opinia publică? Procurorii care dau din dosare.

Traian Băsescu seamănă iar aici la interese şi discurs cu Şerban Nicolae. Nu vrea acesta să nu se mai dea presei stenograme ale împricinaţilor? Nu vorbeşte acesta de atâta timp despre isteria provocată astfel de jurnalişti, din cauza “procurorilor care dau din dosare“?

Un alt element de presiune: un om care a fost arestat are pe capul lui procurorul de caz, SRI, Curtea de Conturi, presă. Denunţul a dobândit aproape o valoare de probă. Eu nu am luptat pentru acest tip de justiţie.

Ba da, exact pentru acest fel de Justiţie. Sunt instituţii lăudate în toţi aceşti ani de către instituţiile europene. Ani în şir, când acest sistem de Justiţie a fost apărat şi lăudat intens, de fiecare dată, fără excepţie, de Traian Băsescu. Iar denunţul, da, are valoare de probă în instanţă.

Omul care e dus la arestare este ca o muscă ce are toată greutatea instituţiilor statului pe el. Un inculpat care are pe cap SRI, procurori, Curtea de Conturi, Poliţie, Înalta Curte, care este partenerul DNA-ului, ce şanse mai are?

Omul acesta se contrazice dramatic cu ce spunea când era preşedinte. Îl văd, în acest moment, pe Mircea Badea, pe Antena 3, citând din Băsescu, jubilând şi vorbind despre “mica reformă a Justiţiei” făcută de Monica Macovei, “o mizerie“. Ce porcărie!

Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii.

Fabulos acest fragment!

PRIMO Este inevitabil să apară condamnări nedrepte, orice sistem judiciar, oricât de corect este el, are erori. Urmăriţi filmul lui Jim SheridanÎn numele tatălui“. Ar fi instructiv.

SECUNDO În sistemul judiciar, rolul judecătorilor nu este să tempereze excesele procurorilor, ci să facă judecată dreaptă între acuzare şi apărare. Ei sunt obiectivi.

Arestările în vederea obţinerii mărturisirii încalcă orice normă a drepturilor omului şi dreptul la demnitate. Astfel de abordări nu vor face decât rău justiţiei, pentru că se va decredibiliza în timp.

Arestările preventive nu sunt făcute în vederea obţinerii mărturisirii, ci pentru că procurorii au un cumul de probe ce dovedesc vinovăţia celui pe care-l reţin, apoi îl arestează pe cel care prezintă pericol public.

Dacă aceste abordări fac rău Justiţiei, ele fac rău justiţiei din toată lumea occidentală, tot eşafodajul, toate procedurile pe care e construit acesta este eronat. Aşa să fie?

Trebuie să ne gândim ce justiţie ne pregătim să construim. N-ar fi corect să avem legea răspunderii procurorului? Răspunderea magistraţilor trebuie să existe, atât timp cât primul reflex al procurorilor e să bage la arest.

Iarăşi, Băsescu seamănă la discurs cu ultragiatorii statului de drept din PSD şi UNPR, ori UDMR. Aceştia vorbesc despre a-l trage la răspundere pe procurorul care a arestat preventiv un împricinat despre care la finalul procesului s-a decis, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, că e nevinovat. Cele două lucruri, dezideratul lui Băsescu şi cel al PSD, sunt rude bune.

Eu le recomand tuturor celor care au fost arestaţi abuziv, înainte de a fi condamnaţi, să se adreseze CEDO. Acest proces de guantanamizare nu trebuie să continue.

Când Adrian Năstase a anunţat că va ataca la CEDO sentinţa în Dosarul Trofeul Calităţii, ce ziceam? Că, dacă Năstase va câştiga, aceasta nu înseamnă că politicianul e nevinovat, nu? Cum definim arestarea abuzivă? Pe baza denunţurilor? Dar DNA a dat un comunicat, în care afirmă că nici un reţinut nu a fost legat numai pe baza denunţurilor.

Condiţiile din arestul de la IGP înseamnă tortură. Justiţia trebuie să aplice legea, nu abuzul.

Adică: cine este arestat în arestul IGP este torturat. A-l reţine acolo este un abuz. E bine de ştiut. Discurs identic cu cel al avocatului Elenei Udrea, Marius Striblea. Traian Băsescu subminează tot mai mult statul de drept la construirea căruia a contribuit decisiv.

PS: Formidabil este follow-up-ul făcut de B1 TV înainte de emisiunea lui Sabin Orcan: “Cine apără statul de drept de excesele justiţiei independente?“. Bine de reţinut: justiţia independentă face excese.

Share