home POLITICA Traian Băsescu: “Am de apărat România europeană”

Traian Băsescu: “Am de apărat România europeană”

Share

Criza politică fără precedent determinată de lovitura de stat pusă la cale de USL în ultimele săptămâni se consacră internaţional. Victor Ponta e la Bruxelles, unde încearcă să le pună sare pe coadă oficialilor europeni. La fel Titus Corlăţean. Aceşti doi juniori în politică, intraţi în afacerile europene pe horn, sunt în acest moment striviţi de prestanţa demnitarilor europeni cu care discută.

Precidency.ro

O fac cu bună-ştiinţă şi sunt convins că defapt rolul lor de consumabile politice este simplu la nivel european: să desprindă România de sfera de influenţă UE şi SUA şi să o pregătească astfel pentru intrarea în altă sferă de influenţă: cea rusească. Acesta este, cred eu, planul european al chestiunii. În rest, rămâne cum am stabilit: Băsescu loveşte din nou.

În această campanie cu finalitate referendumul din 29 iulie nu apăr un scaun. Am de apărat România europeană, cea pe care am început s-o construiesc cu instituțiile statului și cu românii acum opt ani, pe care trebuie să o facem, o România europeană.

O Românie care a făcut mulţi paşi în Justiţie, Educaţie, Legislaţia Muncii, aspiraţiile noastre de cetăţeni, chiar dacă în ultimii trei ani am fost marcaţi de o puternică criză economică, care nu a pornit de la noi, dar căreia a trebuit să-i facem faţă, în timpul căreia a trebuit să-mi asum măsurile care să prevină intrarea României într-o situaţie extrem de dificilă.

• Victor Ponta: Nu pot sa anulez OUG privind referendumul, pentru ca e vacanta parlamentara

Mandatul l-am dedicat modernizării României şi n-aş vrea ca în urma acestui referendum România să facă paşi înapoi. Prin ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, România a făcut mulţi paşi înapoi din punctul de vedere al credibilităţii. Ceea ce a făcut USL nu e cinstit.

Nu e constituţional să ai ca obiectiv acapararea integrală a instituţiilor statului şi punerea lor la dispoziția partidului şi pentru a te legitima apoi să încerci să te ascunzi în spatele votului popular. Prin referendum, USL vrea să-şi legitimeze reflexele totalitare, prin care nu poate şi să anexeze instituţiile statului.

Au rămas ancoraţi în perioada Iliescu – Năstase, când funcţionau ca partid stat. N-au înteles că în ultimii opt ani multe instituţii nu au mai acţionat la ordinul partidului. Nu e cinstit să pui un preşedinte ales de două ori şi, după trei ani de criză şi opt ani de mandat, să-i ceri 50% din voturi la un scrutin.

Sunt convins că românii nu vor participa la acest mod de a face politică şi cer celor care mă sprijină victoria în referendum. Mulţi pleacă de la premisa că, erodat de guvernare, de scandalurile care au fost în precedentele guvernări, voi pierde referendumul. Ei mizează pe faptul că românii pot fi păcăliţi. Am convingerea că românii vor fi cinstiti cu preşedintele lor.

Am convingerea că vor aprecia ceea ce am făcut. Priveam la acţiunile Guvernului. Ele nu sunt cinstite şi românii nu pot fi părtaşi la necinste, chiar dacă au destule motive să fie supăraţi pe mine. Au modificat Constituţia prin ordonanță de urgență. Încearcă să reducă numărul de electori la 15 milioane. Românii nu vor accepta un astfel de joc.

Electorii sunt înregistraţi la Ministerul de Interne, la Evidenţa Populaţiei şi nu la Institutul de Statistică. Aceasta a constatat că în România locuiesc acum circa 19,5 milioane de români. Dar după dl. Ponta nu sunt români cei peste un milion din Italia sau cei din Spania, ori cei din Franţa sau Germania. Acest lucru nu e cinstit, iar românii nu vor participa la un lucru care e necinstit.

Vor participa sancţionându-i pe cei care vor să fure şi la condiţiile de participare. USL trebuie să înţeleagă că, dacă au vrut să-l pună pe preşedintele României în faţa unei exigenţe greu de îndeplinit, trebuie să o facă cinstit, fără să încerce să deformeze şansa minimă pe care o am. Eu cam om politic sunt însă un om care am făcut totul până la capăt.

Am văzut azi cum domnul Ponta a mutat necinstea până la Bruxelles. El crede că acolo sunt oameni cu care discuţi necinstit, cum discută el în PSD. Adică le explică faptul că trebuie să cheme Parlamentul, ca să pună în claritate dispoziţiile Curţii Constituţionale. Crede că sunt un om foarte naiv. Care sunt soluţiile?

Acea ordonanţă de urgenţă pe care a dat-o trebuie anulată prin ordonanţă de urgenţă. Nu ştiu de ce să cheme el Parlamentul. Automat, când Parlamentul e în vacanţă, preşedinţii sunt obligaţi să convoace Parlamentul în cinci zile de la emiterea OUG.

Domnul Ponta crede că relaţia cu UE mai poate fi cu limbaj dublu. Azi a făcut cea mai mare greşeală, încercând să-i asigure pe liderii europeni că trebuie să convoace Parlamentul. Pentru cele două OUG ilegale, Guvernul trebuie să dea alte două ordonanţe, care să le anuleze. Toate aceste lucruri arată că dl. Ponta a rămas în epoca de până în 2004.

România nu a mai minţit în străinătate, nu a mai avut limbaj dublu. Dl. Ponta trebuie să demonstreze în primul rând că e cinstit. Fac apel la domnii Ponta, Antonescu, Voiculescu, Hrebenciuc să fie cinstiţi în relaţia cu românii.

Share