home MASS MEDIA, POLITICA Tolontan si redingota franceza

Tolontan si redingota franceza

Share

Nu ma intereseaza acum daca ministerul condus de Elena Udrea a dat banii pentru gala de box de la Romexpo conform normelor europene sau nu. Aceasta trebuie sa stabileasca altii. DLAF si OLAF.

GSP

Pe mine ma intereseaza altceva: sa terminam cu mistificarile si perdelele de vorbe. A fost unul in perioada interbelica, Urmuz pre numele sau, care scria fermecator despre redingota franceza, de nu intelegea nimeni nimic si toata lumea era incantata:

“Galileu scoate-o sinteză
Din redingota franceză,
Şi exclamă: ”Sarafoff,
Serveşte-te de cartof!

~Morală~
Pelicanul sau babiţa.”

De ce ne place acest poem absurd? Pentru ca e ambiguu. Dar in “Cronicari” este vorba despre ambiguitate poetica.

In emisiuneaEvenimentul zilei” de pe B1 TV de miercuri seara, aceasta politica Intact a ambiguitatii s-a vazut exemplar in ambiguitatea reprezentantului in studio al acestui grup de presa, Catalin Tolontan.

Pe blogul sau, ca si pe GSP, Tolo, de altfel un jurnalist bun, publica acelasi text din care nu se prea intelege bine exact ce acuza si pe cine critica. Acest lucru s-a vazut clar in emisiunea de pe B1 TV. Cand il intrebai de una, iti zicea de alta. Si tot asa.

“Fostului boxer, specializat în recuperări și cu un cuvînt greu în lumea întunecată a Capitalei înainte de a deveni un afacerist imobiliar de 46 de ani, nu-i vine să creadă ce i se întîmplă.”

explica Tolo. Accentul e pe faptul ca nu-i vine sa creada (ce i se intampla). In debutul acestei parşive fraze însă este indus ca Obreja este un “fost recuperator”. De care? Nu ni se precizeaza.

Aceasta e grav. Jurnalistul nu are voie sa foloseasca astfel de ambiguitati. E insa o arma mediatica excelenta in razboiul politic dintre Putere si USL. Sensul cuvantului “recuperator”, in limba romana, este dublu: patron de firma de recuperari de datorii (o meserie legala si onorabila in Romania), dar si interlop bataus, angajat sa dea cu pumnul pentru camatarii care imprumuta ilegal bani. Aluzia la “lumea intunecata a Capitalei” e fix in aceasta directie.

Cand Obreja ii bate obrazul lui Tolo pentru aceasta insa, Catalin o da la intors si se refera la afacerea legala, razand. Ambiguitatea controlata este flagranta. Tolontan face intentionat.

Catalin Tolontan spune ca nu are nici o problema cu faptul ca Obreja a organizat gala, doar ca nu e de acord ca aceasta gala sa fie pe bani europeni, in scop politic, pentru imaginea PDL si a Elenei Udrea.

Lucru ce trebuie demonstrat. E greu de demonstrat, pentru ca nici un organizator nu se ascunde in tufe cand face un asemenea eveniment teribil de mediatizat. Indemonstrabilul se transforma intr-o noua ambiguitate, care iarasi nu e jurnalism, ci politica.

Dar totusi de ce sa nu fie facuta gala pe bani europeni, Tolo? Pentru ca asa cred eu, ca nu e corect, afirma Tolontan. Si iarasi directia criticii duce la sensul politic, pe trend USL, critic la adresa puterii, cu ambiguitatea necesara unei campanii de intoxicare bine directionate.

Urmeaza luni si ani de zile, in care analistii lu’ Peste de la Antena 3 vor toca “mafiotii din jurul Elenei Udrea, care au aruncat bani europeni pe o gala de box”. Ca partidele din USL nu au fost capabile ani in sir sa finanteze un asemenea eveniment, iar anul trecut criticau schizoid Puterea, dupa o victorie a lui Bute in Centre Bell, ca nu finanteaza un astfel de eveniment, care ar ajuta la promovarea imaginii tarii in lume, asta nici nu mai spunem.

Ca daca vom spune asta ne vor apuca niste cârcâieci pe la stomac…

Share