home CORUPTIE, POLITICA Timmermans: Bucureștiul să regândească modificările la legile Justiţiei!

Timmermans: Bucureștiul să regândească modificările la legile Justiţiei!

Share

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a exprimat chiar acum serioase îngrijorări asupra modificărilor aduse Legilor Justiţiei. El a făcut un apel să stopeze acţiunea anti-anticorupţie.

Liviu Pleşoianu îl atacă pe Frans Timmermans. “Este abominabil!”

Timmermans: Parlamentul din România nu răspunde la observaţiile făcute

Inițiativele autorităților române în privința Legilor Justiției și a Codurilor penale au creat îngrijorări pe plan intern și internațional. Aceste îngrijorări sunt împărtășite de Comisie.

Legile Justiției: modificările au fost contestate la CCR, au fost criticate de instituții din România și din afara ei. GRECO a avut un raport dur, Comisia de la Veneția a avut o opinie critică.

Din păcate, parlamentul din România nu a dat semne să răspundă la observațiile făcute. Una dintre cele trei legi a fost deja promulgată, la fel vor fi și celelalte două pentru au fost epuizate căile de atac

Codurile penale: modificările au stârnit de asemenea îngrijorări. Se așteaptă decizia Curții Constituționale. Este vorba despre capacitatea judecătorilor de a condamna corupția la nivel înalt și a procurorilor de a investiga faptele de corupție

Timmermans:Evacuarea lui Augustin Lazăr strâneşte îngrijorări 

Am analizat textul adoptat de parlamentul român și am notat criticile interne și externe, am solicitat informații suplimentare. Despre revocarea lui Kovesi: CCR l-a obligat pe președinte, care inițial s-a opus, să fie de acord cu această decizie.

Activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care ultimul raport MCV a fost mai degrabă unul pozitiv. Evacuarea lui Augustin Lazăr stârnește îngrijorări.

Timmermans: Monitorizăm cadrul juridici din România

Monitorizăm cadrul juridici din România pentru a vedea dacă banii europeni nu sunt fraudați: Modificările aduse Legii Curții de Conturi, Codul Administrativ sunt problematice. Acum, există riscul real ca România să facă pași înapoi în ceea ce privește lupta anticorupție.

Fac un apel la autoritățile de la București să regândească modificările aduse legislației din domeniu. Cu toții am fost șocați de imaginile cu protestatarii pașnici bătuți de forțele de ordine.
Legile Justiției modificate și Codurile penale modificate vor afecta lupta anticorupție și vor constitui un regres față de 2017. Încă nu e târziu, se poate renunța la modificări.

Timmermans: Un pas înapoi va fi o mare dezamăgire

Un pas înapoi va fi o mare dezamăgire pentru toți partenerii europeni ai României. Ar fi o tragedie dacă, în ultimul kilometru al maratonului, ați începe să alergați în cealaltă direcție. Nu vom ezita să aducem în fața instanței guvernul român dacă nu va da curs recomandărilor noastre din MCV, recomandărilor GRECO și a Comisiei de la Veneția

Share