Tăriceanu este aproape cel mai detestat politician al momentului

Share

Un sondaj de opinie realizat de BCS, în perioada 11-15 aprilie 2020, arată că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este cel mai detestat politician român.

Solicitaţi să acorde note de la 1 la 10 politicienilor, respondenţii l-au notat pe Tăriceanu cu nota 1 în proporţie de 34,2%. El este pe locul doi, după lideruil maghiar, Kelemen Hunor.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, este şi el aproape de Tăriceanu, fiind pe locul 4. 32,9% l-au notat cu nota 1. Politicianul cel mai apreciat în acest moment este Nelu Tătaru, ministrul PNL al Sănătăţii.

Sondajul a fost efectuat în perioada 11-15 aprilie 2020 pe un eşantion naţional de 1.008 persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a României.

Eşantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecţia a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare) cu 5 tipuri de localităţi urbane şi regionale. Eşantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate naţională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%.

Adică dintr-o sută de eşantioane identice 95 dintre ele vor da aceleaşi cifre cu o eroare de +/-3,1%. Eşantionul reproduce structura socio-demografică a populaţiei nu doar pe judeţe, regiuni de dezvoltare şi tipuri de localităţi (oraşe mari, oraşe mijlocii, oraşe mici şi comune), ci şi pe sexe, grupe de vârstă, ocupaţii şi nivel de instrucţie şcolară.

Deoarece au răspuns la sondaj mai multe persoane cu studii superioare din marile oraşe decât era necesar, datele au fost ponderate pe nivel de educaţie şi medii de rezidenţa. Persoanele intervievate domiciliază în 116 localităţi urbane şi rurale din toate judeţele ţării.

Interviurile s-au realizat online şi prin telefon în ponderi aproximativ egale. Operatorii de interviu şi coordonatorii BCS au trimis sms şi mailuri, apoi au dat telefoane oamenilor care au răspuns în trecut la alte sondaje şi care fuseseră selectaţi prin pas statistic din anumite zone corespunzătoare unor secţii de votare. S-a păstrat astfel principiul probabilist de selecţie a participanţilor la cercetare.

Share