home POLITICA Stratfor are un plan contra haosului

Stratfor are un plan contra haosului

Share

In ultima saptamana am avut de-a face cu un mare cutremur si tsunami in Japonia, care a cauzat un accident nuclear, Sauditii trimit trupe in Bahrein , pentru a calma starea de revolta antiguvernamentala si guvernul din Yemen ia masuri de eliminare a mass-media internationale, in timp ce protestele contra presedintelui yemenit Ali Abdullah Saleh se amplifica.

foto: Flickr

fotoinfo: Oricat de complicate ni se par uneori lucrurile, ele sunt in realitate simple, ca niste fleacuri. Doar abordand astfel lucrurile poti sa le patrunzi complexitatea.

Am vazut de asemenea recent evacuari si expatrieri de amploare din Tunisia, Egipt si Libia, devenind usor de prevazut astfel de evenimente si in Bahrein, si in Yemen, daca situatia din aceste state continua sa se deterioreze.

Mai mult, in Japonia, riscul de iradiere si conditiile scapate de sub control la Uzina Nuclearo-Electrica Fukushima Daiichi ar putea determina noi evacuari.

In lumina acestui mediu international instabil, STRATFOR considera ca este prudent sa se exprime inca odata in privinta realizarii unor planuri de contingenta. Am facut din acest ultim subiect evenimentul saptamanii.

Am pus de multe ori aceste subiect in legatura cu atacurile teroriste. Principiile sunt de asemenea aplicabile si in cazul dezastrelor naturale, razboaielor si revoltelor populare.

Cand erupe o astfel de criza, un plan de contingenta stabilit da oamenilor un mod de a reactiona pentru a evita efectele haosului si panicii care insotesc astfel de evenimente.

Cand domneste haosul

Cand o criza erupe din cauza nelinistii sociale, dezastrelor naturale sau atacurilor teroriste majore, un numar de lucruri se petrec simultan. In primul rand, rezulta panica, in timp ce oamenii incearca sa se desprinda de momentul initial al dezastrului, in general cautand siguranta pe rutele pe care se poate fugi.

In acelasi timp, politia, pompierii si serviciile medicale de urgenta incearca sa reactioneze in timp real, asa ca pot aparea probleme teribile de trafic si de control al multimilor iesite in strada… citeste tot pe Stratfor

Share