home EUROVISION, EVENIMENT Suedia in Eurovision (5). Alta nazdravanie: “sa nu amintim de ABBA”

Suedia in Eurovision (5). Alta nazdravanie: “sa nu amintim de ABBA”

Share

~Adrian Lupescu, Cluj~

Anul 2010. Dupa trei clasari foarte proaste (18-2007, 18-2008, 21-2009), suedezii ajung la concluzia ca singurul mod prin care isi pot recapata mandria in Eurovision si implicit de a se clasa din nou pe locuri fruntase este de a alege un cantec ce are succes si in afara Suediei, o melodie care nu aminteste de Abba.

foto: The Color Music Company

Astfel, pentru a-i reprezenta la Oslo, in cel mai mare concurs de muzica al Europei, suedezii au trimis-o pe Anna Bergendahl, cu o creatie a lui Bobby Lundgren, in maniera “Is it true?“, melodia fiind vazuta pe locul trei de juriu si pe primul loc de catre spectatori.

Anna Bergendahl, in varsta de numai 18 ani atunci, a aparut pentru prima data pe harta industriei muzicale suedeze in anul 2008, cand a participat la concursul muzical Idolerna, competitie pe care a terminat-o pe locul 5.

Melodia pe care o interpreteaza Anna este o balada, care, asa cum au dorit suedezii, nu are nimic din sound-ul Abba, dar are o tema banala; nu este suficient sa ciripesti frumos, asa cum face Anna, o balada, daca nu ajunge sa arda, sa explodeze. Nu are farmec.

La Oslo, Suedia a evoluat in cea de-a doua semifinala, alaturi de reprezentante mult mai valoroase muzical, precum: Irlanda, Azerbaijan, Ucraina, Turcia sau Danemarca.

Banala melodie “This is my life” se pierde printre celelalte balade mult mai valoroase muzical, iar inimaginabilul devine posibil: pentru prima data in istoria participarii sale la Eurovision, Suedia este eliminata inca din faza semifinalelor. Video aici.

foto: Linn Elmstedt

Pentru editia din 2011 a Melodifestivalen, cum este numita Selectia Nationala pentru Eurovision in Suedia, SVT (Televiziunea Nationala Suedeza) a primit nu mai putin de 3.300 de melodii, stabilind un record in acest sens, insemnand faptul ca suedezii nu si-au pierdut interesul pentru Eurovision, in ciuda esecurilor din ultimii ani.

Dar despre modul cum s-a facut selectia pieselor care vor concura pentru un loc in finala MF si calitatea acestora, intr-una dintre postarile viitoare.

Share