home POLITICA Stratfor: Vladimir Putin poate supravieţui crizei ucrainene?

Stratfor: Vladimir Putin poate supravieţui crizei ucrainene?

Share
Stratfor: Putin poate supravieţui?
STRATFOR: Putin ar putea să devină tot mai brutal.

Stratfor a publicat de puţin timp o analiză semnată de George Friedman. Conform Stratfor, succesele lui Putin au fost legate de perioada în care a demonstrat că este un lider puternic. Stratfor afirmă că acum Putin arată că este slab şi are insuccese: nu a reuşit să provoace o insurecţie contra Kievului prooccidental şi economia merge tot mai prost. Aşadar, afirmă Stratfor, liderii facţiunilor din Biroul Politic de tip sovietic creat de Putin încep să se mişte. Astfel, s-ar putea apropia momentul unei încercări de înlăturare a lui Vova. Dar Stratfor afirmă că aceasta ar înseamnă deopotrivă şi că Putin s-ar putea manifesta, în perioada care urmează, mai radical şi mai brutal.

~George Friedman, Stratfor~

“Există o imagine generală că Vladimir Putin guvernează Federația Rusă ca un dictator, care şi-a învins sau intimidat adversarii și că a devenit o puternică ameninţare pentru țările vecine. Aceasta este o viziune rezonabilă, dar poate că ar trebui să fie reevaluată în contextul evenimentelor recente.” – astfel începe analiza Stratfor.

Ucraina și încercarea de a pune capăt declinului Rusiei

În cursul analizei, George Friedman de la Stratfor afirmă:

Ucraina este, desigur, locul de unde putem începe. Țara aceasta este vitală pentru Rusia, ca un tampon împotriva Occidentului și ca o cale pentru furnizarea de energie în Europa, fundamentală pentru economia rusă. Pe 1 ianuarie, președintele Ucrainei era Viktor Ianukovici, în general considerat ca fiind favorabil Rusiei“.

Stratfor arată că, “având în vedere complexitatea societății şi politicii ucrainene, ar fi nerezonabil să spunem că Ucraina sub el a fost doar o marionetă rusească. Dar este corect să spunem că sub Ianukovici și susținătorii săi, interesele fundamentale ale Rusiei au fost în siguranţă“.

Acest lucru a fost extrem de important pentru Putin. O parte din motivul pentru care Putin l-a înlocuit pe Boris Elțîn în anul 2000 a fost performanța lui Elțîn în timpul războiului din Kosovo. Rusia a fost aliată cu sârbii și nu a vrut ca NATO să lanseze un război împotriva Serbiei.

STRATFOR: Eşecul lui Elţîn în războiul din Kosovo l-a adus pe Putin în fruntea Rusiei

Dorințele ruseşti nu au fost luate în calcul. Punctele de vedere ruseşti pur și simplu nu au contat în Occident. Cu toate acestea, atunci când războiul aerian nu a reușit să forțeze capitularea Belgradului, rușii au negociat o înțelegere care a permis trupelor americane și NATO să administreze Kosovo.

Ca parte a acestei tranzacții, trupelor rusești li s-a promis un rol important în menținerea păcii în Kosovo. Dar rușilor nu li sa permis să aibă acest rol, iar Elțîn s-au dovedit incapabil să răspundă la insultă.

Putin l-a înlocuit, de asemenea, pe Elţîn din cauza stării dezastruoase a economiei ruse. Deși Rusia a fost întotdeauna slabă, nu a existat un sentiment generalizat care ar fi avut efect în afacerile internaționale. Sub Elțîn, cu toate acestea, Rusia a devenit chiar mai săracă și a devenit ţinta dispreţului în afacerile internaționale.

STRATFOR: Putin a câştigat, sucedându-i lui Elţîn, pentru că s-a dovedit un lider puternic.

Putin a avut de a face cu ambele probleme. El a aşteptat o lungă perioadă de timp înainte de a trece la refacerea puterii ruse, deși a afirmat mai devreme că dispariţia URSS a fost cel mai mare dezastru geopolitic al secolului 20.

Acest lucru nu înseamnă că a vrut să reînvie Uniunea Sovietică în forma sa care a eșuat, ci mai degrabă că a vrut ca puterea rusă să fie luată în serios din nou și a vrut să protejeze și să consolideze interesele naționale rusești.

Punctul de rupere a venit în Ucraina în timpul Revoluției Portocalii din 2004. Ianukovici a fost ales președinte în acel an în circumstanțe dubioase, dar demonstranți l-au forțat să se supună unui al doilea scrutin.

A pierdut și un guvern prooccidental a preluat mandatul. La acea vreme, Putin a acuzat CIA și alte agenții de informații occidentale de a fi organizat demonstrații de protest. Destul de public, acesta a fost momentul în care Putin a devenit convins că Occidentul intenționează să distrugă Federația Rusă, trimițând-o pe calea urmată de Uniunea Sovietică.

STRATFOR: Punctul de rupere: Ucraina.

Pentru el, importanța Ucrainei în relaţia cu Rusia a fost de la sine înțeleasă. Prin urmare, a crezut că CIA a organizat demonstrațiile pentru a pune Rusia într-o poziție periculoasă, din singurul motiv că aceasta a reprezentat dorinţa generală, de a paraliza sau a distruge Rusia. În urma afacerii Kosovo, Putin şi-a schimbat public atitudinea de la suspiciune la ostilitate faţă la Vest.

Rușii au lucrat în anii 2004-2010 pentru a anula Revoluția Portocalie. Ei au lucrat pentru a reconstrui armata rusă, concentrându-şi mijloacele legate de operaţiunile de servicii secrete și folosind orice influență economică pentru a remodela relația lor cu Ucraina. Dacă nu au putut controla Ucraina, ei nu au vrut să fie controlată de către SUA și Europa. Acest lucru a fost, desigur, nu interesul lor internațional, dar a fost pivotul.

Invazia Rusiei în Georgia a avut mai mult de a face cu Ucraina decât cu Caucazul. La acea vreme, SUA erau încă împotmolite în Irak și Afganistan. În timp ce Washingtonul nu a avut nici o obligație formală faţă de Georgia, existau totuşi legături strânse și garanții implicite.

Invazia din Georgia a fost concepută pentru a face două lucruri.Primul – de a arăta regiunii că armata rusă, care a fost în derută în anii 2000, a fost capabilă de a acționa decisiv în 2008.

Al doilea – de a demonstra în regiune, în special la Kiev, că garanțiile americane, explicite sau implicite, nu a nici o valoare. În 2010, Ianukovici a fost ales președinte al Ucrainei, inversând Revoluția Portocalie și limitând influența occidentală în țară.

Recunoscând ruptura în curs de dezvoltare cu Rusia și tendința generală împotriva Statelor Unite în regiune, Administrația Obama a încercat să recreeze modele mai vechi de relații, când Hillary Clinton i-a prezentat lui Putin o posibilitate de a ajunge la un nou început, în 2009.

Dar Washingtonul a vrut restabilirea relațiilor, în timp ce Putin a considerat că se revine la zilele vechi, proaste pentru fosta URSS. În mod natural, nu a avut nici un interes într-un astfel de status quo. În schimb, el a văzut că Statele Unite au adoptat o postură defensivă și a intenționat să o exploateze în avantajul său.

Un loc unde au făcut acest lucru a fost în Europa, făcând dependența UE de energia din Rusia să crească, în special în Germania. Dar timpul său a venit odată cu afacerea siriană, în care Administrația Obama a amenințat cu lovituri aeriene, după ce Damascul a folosit arme chimice doar ca să scape de amenințare.

Rușii s-au opus agresiv la mutarea lui Obama, propunând în schimb negocieri. Rușii au ieșit din criză aparent decisiv, Statele Unite indecise și incapabile. Putere rusă în consecință a părut în creștere, în ciuda unei economii în curs de slăbire, iar aceasta a amplificat poziţia lui Putin.

Sinergiile se întorc împotriva lui Putin

Evenimentele din Ucraina din acest an, prin contrast, s-au dovedit a fi devastatoare pentru Putin. În ianuarie, Rusia domina Ucraina. Până în februarie, Ianukovici a fugit din țară și un guvern prooccidental a luat puterea.

Revolta împotriva Kievului, pe care Putin o aștepta în estul Ucrainei, după înlăturarea lui Ianukovici, nu s-a întâmplat niciodată. Între timp, guvernul de la Kiev, cu consilieri din Vest, s-a implantat mai ferm. Până în iulie, rușii controlau doar mici părți din Ucraina.

STRATFOR: Revolta putiniană a ucrainenilor contra Kievului a eşuat.

Acestea includ Crimeea, unde rușii au avut întotdeauna o forță militară copleșitoare în virtutea tratatului bilateral și un triunghi teritorial, de la Donetsk, la Lugansk, până la Severodonetsk, unde un număr mic de insurgenți aparent susținuţi de forțele speciale ruse controlau o duzină de orașe.

Pentru că nu a avut loc nici o revoltă, strategia lui Putin a fost de a permite guvernului de la Kiev de a se descurca din proprie inițiativă și de a face Statele Unite şi Europa să aibă poziţii divergente, prin exploatarea legăturilor comerciale și energetice puternice ale Rusiei cu continentul european.

Și aici apare cazul avionului Malaysia Airlines, crucială. Dacă se dovedește – cum pare să fie cazul – că Rusia a furnizat sisteme de apărare aeriană separatiștilor și apoi a trimis echipe pentru a antrena separatiştii în folosirea lor (cei ce operează aceste sisteme necesită o pregătire vastă), Rusia ar putea fi considerată responsabilă pentru doborârea avionului.

STRATFOR: MH17 Malaysian Airlines – punctul de inflexiune

Acest lucru înseamnă diminuarea capacităţii Moscovei de a diviza pe europeni de americani. Putin acum se transformă dintr-un conducător eficient, sofisticat, care folosește fără milă puterea, într-un incompetent periculos, care sprijină o insurecție fără speranță, dotând-o cu arme cu totul nepotrivite. Și Occidentul, indiferent de cât s-au opus unele țări, ar putea să o rupă cu Putin, trebuind să îşi pună problema cât de eficient și rațional este el cu adevărat.

Între timp, Putin trebuie să ia în considerare soarta predecesorilor săi. Nikita Hrușciov a revenit din vacanță în octombrie 1964 pentru a se descoperi el însuși înlocuit de protejatul său, Leonid Brejnev. Hrușciov fusese recent umilit în criza rachetelor din Cuba.

Aceasta, plus eșecul său de a impulsiona economia, i-a făcut pe colegii lui să-l pensioneze după aproximativ un deceniu de stat la putere. Un eșec masiv în afacerile externe și eșecurile economice au dus ca o figură aparent inatacabilă să fie detronată.

STRATFOR: Hruşciov a fost înlăturat tot când avea eşecuri în politica externă şi în economie.

Situația economică a Rusiei nu este nici pe departe la fel de catastrofală precum a fost sub Hrușciov sau Elțîn, dar s-a deteriorat recent substanțial și, probabil, mai important, Putin nu a reușit să răspundă așteptărilor.

După recuperarea din criza din 2008, Rusia și-a văzut mai mulți ani în declin ratele de creștere a PIB, iar banca centrală prognozează o creștere zero în acest an. Având în vedere presiunile actuale, economia Rusiei ar putea aluneca în recesiune poate cândva în acest an.

Datoriile guvernelor regionale s-au dublat în ultimii patru ani, iar mai multe regiuni sunt aproape de faliment. Mai mult decât atât, unele ramuri ale metalurgiei și minele se confruntă cu falimentul. Criza din Ucraina a înrăutățit lucrurile.

Scurgerea de capital din Rusia în primele șase luni a fost de 76 de miliarde de dolari, comparativ cu 63 de miliarde de dolari pentru tot anul 2013. Investițiile străine directe au scăzut cu 50% în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeasi perioadă din 2013. Și tot acest lucru s-a întâmplat în pofida prețului petrolului, rămas mai mare de 100 de dolari pe baril.

Popularitatea internă a lui Putin a crescut după succesul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci și după ce mass-media occidentale l-au facut să arate ca fiind agresorul din Crimeea. La urma urmei, şi-a construit reputatia de a fi dur și agresiv. Dar realitatea situației din Ucraina devine tot mai evidentă: “marea victorie” va fi văzută ca acoperind o retragere, ce vine într-un moment cu probleme economice grave.

Pentru mulți lideri, evenimentele din Ucraina nu ar reprezenta o astfel de provocare imensă. Dar Putin şi-a construit imaginea pe o politică externă dură, iar economia nu avut rezultate foarte bune nici înainte de evenimentele din Ucraina.

Imaginează-ţi Rusia de după Putin

În tipul de regim pe care Putin l-a realizat, procesul democratic nu poate fi cheia pentru a înțelege ceea ce se va întâmpla în continuare. Putin a readus elementele sovietice în structura guvernului, chiar folosind termenul de “Politburo” pentru cabinete sale interioare. Oamenii sunt aleşi de el, desigur, și s-ar presupune că i-ar fi loiali lui. Dar în stil sovietic, colegii apropiați din Biroul Politic au fost frecvent mai de temut.

Modelul Biroului Politic este conceput pentru ca un lider să construiască coaliții între facțiuni. Putin a fost foarte bun la a face asta, dar apoi el avut succes în toate lucrurile pe care le-a făcut până acum. Abilitatea sa de a ține facţiunile împreună scade și încrederea în abilitățile sale scade şi ea.

Diverse facțiuni îngrijorate de consecinţele rămânerii lângă un lider perdant încep să se mişte. Ca și în cazul lui Hrușciov, care a eşuat în politica economică și politica externă, Putin ar putea fi înlocuit de către colegii lui.

STRATFOR: Facţiunile din Biroul Politic încep să se mişte.

Este dificil să știm acum exact cum se va juca o criză de succesiune, având în vedere că procesul constituțional de succesiune există. Democratic, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și primarul Moscovei, Serghei Sobeanin, sunt la fel de populari ca şi Putin și bănuiesc că ambii vor deveni mai populari în timp.

Într-o luptă de tip sovietic, șeful Statului Major Serghei Ivanov și cel al Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, ar putea fi posibili candidați. Dar mai sunt si alţii. La urma urmei, cine se aştepta la apariția lui Mihail Gorbaciov?

În cele din urmă, politicienii care judecă şi organizează greșit tind să nu supraviețuiască. Putin a calculat greșit în Ucraina, nu a anticipat căderea unui aliat, incapacitatea de a răspunde eficient și s-a poticnit în încercarea de a recupera.

Conducerea economiei nu a fost exemplară, pentru a fi indulgenţi. El are colegi care cred că ei ar putea face o treabă mai bună, iar acum există oameni importanți din Europa care ar fi bucuroşi să-l vadă plecând. Putin trebuie să inverseze acest trend rapid, altfel poate fi înlocuit.

Putin este departe de a fi terminat. Dar el a guvernat timp de 14 ani, numând şi anii în care Dmitri Medvedev a fost oficial preşedinte și este o perioadă de timp lungă. El poate recâștiga teren, dar aşa cum stau lucrurile în acest moment nu prea văd gânduri liniştite în minţile colegilor săi.

STRATFOR: Putin s-ar putea confrunta cu dorinţa colegilor din Biroul Politic de a-l înlătura de la putere.

Putin însuși trebuie să-şi reexamineze opțiunile de zi cu zi. Retragerea în fața Occidentului și acceptarea status quo-ului în Ucraina ar putea fi dificile, având în vedere că succesul cu Kosovo l-a propulsat la putere. Dar în situația actuală nu se poate susține. În cazul în care Putin are probleme politice serioase, el ar putea deveni mai degrabă mai agresiv, decât mai puţin agresiv.

Dacă Putin este în pericol real, nu e ceva de care putem fi siguri, dar prea multe lucruri au mers prost pentru el în ultima vreme pentru ca să nu ia în considerare această posibilitate. Și la fel ca în orice criză politică tot mai multe opțiuni extreme sunt avute în vedere în cazul în care situația se deteriorează.

În finalul analizei, Friedman (Stratfor) opinează:

“Cei care cred că Putin este atât liderul rus cel mai represiv, cât și cel mai agresiv imaginabil, ar trebui să aibă în vedere faptul că acest lucru este departe de realitate. Lenin, de exemplu, era de temut. Dar Stalin a fost mult mai rău.

S-ar putea, în mod similar, să vină un moment în care lumea se va uita la epoca Putin ca la o perioadă liberală. În cazul în care lupta lui Putin pentru a supraviețui și cea a pretendenților lui să-l înlocuiască devine mai intens, dorința acestuia de a deveni tot mai brutal ar putea crește.”

STRATFOR: Putin ar putea să devină tot mai brutal.

Share