home EVENIMENT, POLITICA Ştie Dacian Cioloş pe cine are în guvernul său?

Ştie Dacian Cioloş pe cine are în guvernul său?

Share

În ce măsură putem să afirmăm că Dacian Cioloş ştie cine sunt membrii cabinetului său sau nu, dincolo de faptul că este foarte reactiv şi elastic?

De regulă, un premier responsabil trebuie să se ocupe personal de alegerea membrilor cabinetului său, nu să-i primească (cel puţin în cazul unora dintre aceştia ai impresia că aşa stau lucrurile) în plic, “serviţi”.

La poker, când spui “sunt servit”, se cheamă că ai o mână formidabilă şi ai făcut quintă, care sau măcar un full. În politică, atunci când eşti servit, se cheamă că ţi-ai frânt gâtul dinainte să efectuezi saltul, pentru că nu mai eşti stăpân pe tine, ci te pilotează alţii, ca pe un papiţoi.

Cazul Andrei Baciu

Concret, ieri, Dacian Cioloş declara despre nominalizarea lui Andrei Baciu la portofoliul Sănătăţii:

Am aflat dupa nominalizarea ca ministru al Sanatatii ca Andrei Baciu este rezident, l-am retras dupa aparitia pozelor ca sa nu pateze imaginea si integritatea guvernului.

PRIMO Este greu de înţeles pentru noi cum poate păta Baciu imaginea şi integritatea guvernului cu nişte poze abdominoase, din vremurile când era manechin. SECUNDO Cioloş nu putea să spună că a aflat că nominalizatul care i-a fost dat în plic de către liberali (din partea vuvuzoiului Cristi Buşoi) are vârsta imaturităţii ministeriale după ce l-a nominalizat deja, pentru că s-ar fi descalificat, recunoscând că acesta i-a fost servit.

Cazul Cristina Guseth – Raluca Prună

Al doilea caz de om fără competenţă nominalizat de Dacian Cioloş este cel al Cristinei Guseth. Înainte de aducerea Ralucăi Prună la Ministerul Justiţiei, s-a vehiculat numele Laurei Ştefan.

Iată ce spune Laura Ştefan pe contul ei de Facebook:

As aprecia daca nu m-as mai vedea comparata cu doamna Cristina Guseth. Am lucrat multi ani cu ea foarte bine si chiar nu inteleg de ce trebuie sa fim vazute pe pozitii antagonice cand nu suntem pe pozitii antagonice. Repet: mie nu mi s-a propus niciodata acest post, doamnei Guseth i s-a propus si a acceptat. Eu voi ramane la fel de implicata in lupta anticoruptie si reforma sistemului judiciar. De altfel asta am facut in toti acesti ani in cadrul Initiativei pentru o Justitie Curata.

Aşadar, Laurei Ştefan Cioloş nu i-a propus niciodată postul de Ministru al Justiţiei. Atunci cum anume, de ce şi cine a avut interesul să vehiculeze aiurea numele ei? Iată o succesiune de comentarii de la această postare a Laurei Ştefan:

Clara Popescu: Mare pacat! Probabil ca zvonul ca veti fi Ministrul Justitiei a aparut din dorinta multora dintre noi de a vi se fi propus aceasta functie!
Laura Stefan: Nu cred. Interesant ar fi sa aflam de unde a aparut.

Laura Ştefan sugerează că ar fi “interesant să aflăm de unde a apărut” acest zvon. Continuăm listarea faptelor. A urmat nominalizarea de către Dacian Cioloş şi frângerea gâtului Cristinei Guseth.

Sistemul a lucrat în Comisia Juridică atât de subtil, încât au fost comentatori care au vorbit despre fineţea reacţiei parlamentarilor. Băieţi de băieţi! Să nu uităm că Steluţa Cătăniciu, care a lapidat-o pe Guseth este în timpul audierilor, este deputat ALDE.

Iar acum vom avea un ministru al Justiţiei: pe Raluca Prună, funcţionar de la Comisia Europeană, specializat pe Justiţie – Afaceri Interne. S-a vehiculat despre Prună până acum că este prietenă cu Victor Alistar.

În realitate, Alistar a fost numit director executiv interimar la Transparency România în luna iunie a anului 2005, puţin înainte să fie aleasă preşedinte TI Raluca Prună.

Aceasta l-a reclamat la Parchet pe Alistar pentru fals în acte, prin folosirea frauduloasă a ştampilei ei de la Transparency International. Deci, nu numai că Alistar şi Prună nu sunt prieteni, ei sunt la cuţite.

Cazul Elisabeta Lipă

Jurnalistul Andrei Bădin mi-a atras atenţia asupra acestui lucru. Astă-noapte, când anunţase retragerea lui Guseth de la Justiţie, Dacian Cioloş a recepţionat nişte smetii dure-n bărbie, în comentariile la postare.

Iată una dintre aceste directe de dreapta:

Clipboard01

“Din câte ştiu”? “Am stat de vorbă”? Ce fel de numire e aceasta? În plic? Fără putinţă de tăgadă, Elisabeta Lipă a fost o foarte mare sportivă, poate că este o femeie admirabilă şi acum, dar am văzut-o de câteva ori vorbind.

E un om foarte simplu, folosit de unii ca floricică la butonieră, pentru prestanţa şi notorietatea ei publică. După câte ştim, este apropiată de PSD, ca şi predecesoarea ei, Gabi Szabo.

Concluzii

Aşadar, avem trei “serviţi”: Andrei Baciu, Cristina Guseth, Elisabeta Lipă. De facturi complet diferite. Baciu, omul liberalilor, Guseth, probabil cerut de Iohannis, pentru a mulţumi “societatea civilă”, Lipă, probabil impus de PSD.

Probabil că şi Dâncu a fost impus cumva de PSD, ca şi Borc de PNL. Ideea este că reacţia lui Cioloş, şi la compromiterea lui Baciu, şi la picajul Cristinei Guseth, a fost promptă: numirea unui profesionist.

Şi şeful de clinică de la Cluj este un meseriaş, rămâne să vedem cât de bun manager e, că în România există o droaie de şefi de clinică excelenţi medici şi dezastru ca manageri.

Şi funcţionarul european specializat în JAI este un meseriaş, rămâne să vedem cât de conexat este la Sistemul Ticăloşit sau dacă este conexat. Pentru că, dacă este fără mamă, fără tată, numai Dumnezeu şi Patria, e foarte bine, iar dacă va face tâmpenii va fi de rău.

Totuşi, acum românii au înţeles: “corupţia ucide”.

Share