home POLITICA Stereotipurile “revoluţiei” şi ale “tranziţiei” (Prioritate de dreapta)

Stereotipurile “revoluţiei” şi ale “tranziţiei” (Prioritate de dreapta)

Share

Le-am rostit, ne-au bulversat, le-am auzit parafrazate, iar unele au ajuns mai celebre decât oamenii care le-au lansat. Şi-au trăit celebritatea în mass-media şi au marcat frământările momentului. Suspendate între umor şi tragic, ele descriu fascinantul tărâm românesc, dicţionarul explicativ al obsesiilor noastre.

Cele mai citate, răstălmăcite şi (ne)fericite expresii ale ultimelor două decenii. Vocabularul politic şi cotidian de după comunism se zbate între şabloanele limbii de lemn şi inovaţiile care scurtcircuitează uneori spaţiul public. „Magicienii” momentului au lansat expresii rămase celebre, după ce lumea a uitat cine le-a rostit.

Aproape fiecare an se regăseşte într-o propoziţie, fiecare moment important a fost descris prin vorbe inspirate pe care le-am desluşit deplin, deseori, mai târziu. Cu şansă, unele au ajuns clişee ale memoriei colective cu valoare de proverbe, nu neapărat dovezi ale înţelepciunii, cât obsesii cotidiene, cuprinse în fotografia mişcată a unei societăţi.

În două decenii de obsesii, revelaţii şi dezamăgiri, am învăţat să vorbim, cu siguranţă, altfel şi necenzurat. Dar cum?

Cine-a tras în noi / după 22?

Întrebarea obsedantă a anilor ‘90 încă nu a primit un răspuns mulţumitor din partea instituţiilor româneşti, iar urmaţii celor peste 1.000 de morţi căzuţi în evenimentele din 1989 nu au văzut vreun fel de condamnări.

Scenariile iniţiale, legate de terorişti, par cusute cu aţă albă. În spatele măcelului se pare că stă un îngrozitor scenariu de manipulare, prin care o parte a fostelor structuri politice şi de represiune s-au relegitimat în apărători ai României democratice.

Ceauşescu doar a întinat idealurile comunismului

Primul „animal politic” descoperit de români după căderea lui Ceauşescu, Ion Iliescu, apărea la televizor pe 22 decembrie şi rostea o frază care l-a urmărit până în prezent: “Nicolae Ceauşescu a întinat cele mai nobile idealuri ale comunismului“.

Prin ea, Iliescu şi-a sintetizat crezul politic după care, voalat, a condus în primii ani după 1989: regimul comunist era condamnabil doar pentru că fusese aplicat greşit, nu pentru că, în esenţa lui, era anti-democratic şi profund criminal. Au trecut 20 de ani şi niciodată nu a părut că regretă acele cuvinte.

Mircea, fă-te că lucrezi!

Îndemnul adresat de actorul Ion Caramitru către poetul Mircea Dinescu, în ziua de 22 decembrie 1989, a devenit o marcă a inautenticităţii şi falsificării. Aflaţi în studioul TVR, cei doi nu au ştiut că reveniseră în transmisiune directă şi, preţ de câteva clipe, milioane de oameni au putut vedea punerea în scenă a acţiunii revoluţionarilor.

Expresia “Mircea, fă-te că lucrezi!” a alimentat teoriile care legau originea revoluţiei de un complot, deşi Dinescu şi Caramitru au explicat deseori că evenimentele nu a fost altceva decât o mişcare de stradă entuziastă. Dialogul lor din Studioul 4 e citat azi nu doar ca expresie a stângăciei, ci şi ca emblemă a unei puneri în scenă care mai întâi orbeşte, pentru a fi apoi descoperită ca vinovată.

Ce-ai făcut în ultimii 5 ani?

Din păcate, aceasta pare să fi fost interogaţia care a ţinut loc de legea lustraţiei. Ea exprimă dorinţa de blocare a revenirii în prim-plan a “foştilor”. Puţini îşi mai aduc aminte cine a rostit întrebarea memorabilă.

Steluţa Ivan, mai degraba o voce din mulţime decât o figură publică, a îndrăznit să-i adreseze aceasta întrebare lui Ion Iliescu pe 12 ianuarie 1990, zi de doliu pentru comemorarea victimelor revoluţiei, când cei prezenţi în Piaţa Victoriei i-au acuzat pe liderii FSN că încearcă să salveze sistemul comunist… citeşte tot aici

Citeşte şi
Olguţa Vasilescu laudă un atac al lui Ionuţ Cristache (TVR) la Klaus Iohannis

Ionuţ Cristache, realizator al emisiunii România 9, de la postul public de televiziune, a stârnit

MediaSind: Decizia Curții de Conturi confirmă jaful din Televiziunea Națională

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala MediaSind TVR, solicită Parlamentului României să demită, în

Curtea de Conturi a descoperit nereguli la TVR şi în Radio România

Şefii TVR şi ai Radioului Public au luat salarii mai mari decât prevede legea iar

MediaSind TVR cere Parlamentului demiterea de urgenţă a groparilor Televiziunii Naţionale!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala MediaSind TVR a luat act de votul membrilor

Televiziunea publică: Clauza de conştiinţă şi noi drepturi (MediaSind)

Actul adițional nr. 3 la Contractul Colectiv de Muncă din Societatea Română de Televiziune a

MediaSind a decis declanșarea conflictului de muncă în TVR

Delegații prezenți la Adunarea Generală a MediaSind TVR au decis astăzi, 28 noiembrie 2019, cu

Administrația Gradea refuză să negocieze Contractul Colectiv de Muncă pentru angajați

Negocierile pentru încheierea unui nou Contrat Colectiv de Muncă în Societatea Română de Televiziune începute

Tribunalul Bucureşti a anulat diminuările de drepturi negociate de conducerea TVR

Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea depusă de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împotriva Societatăţii Română

TVR a dat bani grei pe echipamente vechi, care trebuiau să fie noi

Deputatul USR Iulian Bulai, membru in Comisia de Cultura din Camera, dezvaluie noi nereguli gasite

Conducerea SRTV, acţionată în judecată pentru că ascunde rezultatul controalelor financiare din TVR

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a depus ieri, 28 octombrie 2019, o cerere de chemare

Share