home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Stenogramele lui SOV printre randuri. Firul rosu (Tăpălagă pentru HotNews)

Stenogramele lui SOV printre randuri. Firul rosu (Tăpălagă pentru HotNews)

Share

Grava si infricosatoare, in stenogramele rusinii, este agresiunea continua, explicita si coordonata personal de Sorin Ovidiu Vantu asupra institutiilor statului si asupra unor figuri cheie din politica, in tentativa de a si le subordona in functie de interesele sale, nu din dorinta de a apara interesul public.

Socheaza disponibilitatea generala, din politica si presa, la compromis si complicitate. Unii se arata chiar entuziasti sa o faca, dupa cum plastic se exprima SOV, “fara batista”. Este firul rosu al discutiilor dintre el si jurnalisti, dintre el si politicieni. SOV are un plan si tinte clare. Sa puna el viitorul presedinte al Romaniei, sa obtina puterea absoluta.

===

Bursa – Fabricile de ştiri: “«Fabrica de ştiri» a devenit, de trei zile, cel mai nefericit titlu care putea fi inventat pentru o emisiune a televiziunii «Realitatea». După publicarea stenogramelor, care arată că Vîntu a cerut directorilor trustului să-i transforme organele de presă în executanţi ai ordinelor în propriul interes, «Fabrica de ştiri» se înţelege că fabrică ştiri. Este ruinător pentru credibilitatea unei televiziuni de ştiri.”

===

Vrea o garantie ca nu o sa-l mai ”doara capul 20 de ani dupa aia”. De mare relevanta ramane fragmentul in care Vantu se ingrijeste sa fie primul care-l felicita pe Geoana, despre care, cu o zi inainte, spunea ca a luat m… cu hidrantul. Il numeste solemn domnule presedinte al Romaniei, cerand sa fie notat in catastifele istoriei. Sa nu uite, cumva, cui ii datoreaza functia suprema.

Puterea absoluta l-ar fi facut mai intai un om liber, iar apoi liber sa faca orice. Recurs la memorie, pentru cei loviti de amnezie: pe data 2 decembrie, cu trei zile inainte de turul decisiv al alegerilor prezidentiale, Mircea Geoana il viziteaza pe Sorin Ovidiu Vantu.

In aceeasi zi, tot pe 2 decembrie, Nicolae Popa este arestat la Jakarta. A doua zi, Mircea Geoana, intr-un interviu acordat lui Catalin Tolontan, declara ca o va schimba pe Laura Codruta Kovesi de la sefia Parchetului General. Acum, parca se vede mai limpede.

Si acum putina istorie contrafactuala: Geoana iese presedinte, face ordine in Parchetul General. Dosarul Popa intra la congelat, iar indonezienii n-au decat sa-l extradeze pe omul lui Vantu cat vor. SOV scapa de arest, de dosarul favorizarii infractorului, dar si de acuzatiile de spalare de bani si returnare ilegala de TVA.

Si reteaua Voicu continua sa functioneze, avand protectie de la cel mai inalt nivel. Daca mai faceti un mic efort de memorie, vi-l amintiti pe Voicu: “Baga-mi-as p…. in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj”.

Pentru cateva ore, Mircea Geoana chiar iese presedinte. In acest interval al fericirii, armonia dintre Vantu si Geoana se restabileste. Presedintele Romaniei si un viitor inculpat, cercetat pentru favorizarea infractorului si spalare de bani, poarta un dialog care, asa cum viseaza Vantu, merita notat in catastifele istoriei, la capitolul “Cum era sa se aleaga praful de democratia romaneasca”:

MIRCEA GEOANA: Buna! Ce faci? Iarta-ma, n-am auzit telefonul, ca eram intr-o zona mai proasta.
SORIN OVIDIU VINTU: Domnul meu, nicio problema! Vreau sa fiu primul roman care va adreseaza urarea de: Felicitari, domnule presedinte al Romaniei!
MIRCEA GEOANA: Doamne ajuta! Ce cifre ai?
SORIN OVIDIU VINTU: Domnule presedinte al Romaniei, sunt primul roman care v-a spus astfel. V-as ruga totusi sa ma notati in catastifele istoriei.
MIRCEA GEOANA: Am notat. Deja sunt cu pixul in mana. (rad amandoi)

Cu doua zile inaintea alegerilor, Geoana se delimiteaza formal de Vantu. Il gaseste “malefic si cam turbulent”, recunoscandu-i totusi ”o mica competenta” in finante. Dupa trei zile, presedintele Romaniei ii cere maleficului iertare ca n-a auzit telefonul, il intreaba de rezultate si se amuza copios impreuna.

N-avea inca de unde sa stie ce scuipase gura lui Vantu in urma cu cateva zile, cum il facuse “catastrofa” dupa dezbaterea cu Traian Basescu si cum ii explica lui Stelian Tanase, care se oferea sa-l antreneze gratis pe candidatul PSD, ca Geoana a luat… citeste tot aici

Share