Statistica: Scade activitatea economica. Nici anul viitor nu ne vom simti mai bine

Share

Activitatea economică va continua să scadă până în luna februarie a anului viitor, arată o anchetă de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică.

Potrivit opiniilor exprimate în decembrie de către managerii societăţilor comerciale, se conturează, pentru perioada decembrie 2009 – februarie 2010, o scădere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, o scădere în activităţiile de servicii şi o scădere accentuată în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare.

Industrie prelucrătoare: Tendinţă de scădere moderată a activităţii

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2009, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -14%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o scădere, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucrătoare (-24% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: metalurgie; fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (solduri conjuncturale -63%, -46% şi respectiv -36%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o tendinţă de relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

Construcţii: Tendinţă de scădere accentuată a activităţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2009, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de scădere accentuată atât a volumului producţiei (sold conjunctural -53%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -49%).

Managerii estimează tot o scădere accentuată şi a numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural -48%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o scădere moderată a acestora (sold conjunctural -6%).

Comerţ cu amănuntul: Tendinţă de scădere moderată a activităţii

În luna decembrie 2009, managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat o scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -10%).

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -9%).

Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor avea o scădere moderată (sold conjunctural -7%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni o scădere moderată şi a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -11%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +26%).

Servicii: Tendinţă de scădere a activităţii

Conform estimărilor din luna decembrie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o tendinţă de scădere (sold conjunctural -16%).

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -24%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste).

, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

Share